Ultimele stiri

Parlamentul European își reafirmă angajamentul față de aderarea Republicii Moldova la UE: „O investiție geostrategică într-o Europă unită și puternică”

Sursa foto: European Council

Într-o rezoluție adoptată miercuri, eurodeputații au declarat că aderarea Republicii Moldova la UE ar reprezenta o investiție geostrategică într-o Europă unită și puternică, potrivit unui comunicat de presă remis de Parlamentul European. Negocierile de aderare la UE cu Republica Moldova trebuie să înceapă până la sfârșitul anului 2023, în urma îndeplinirii celor nouă etape identificate de Comisia Europeană

Eurodeputații își reafirmă, de asemenea, sprijinul pentru viitoarea aderare la UE a Republicii Moldova, ca urmare a solicitării țării în 2022, recunoscând în același timp progresele guvernului în ceea ce privește reformele și nivelul de aliniere la acquis-ul UE. Aceștia solicită ca negocierile de aderare să înceapă până la sfârșitul anului 2023, dacă Republica Moldova îndeplinește cele nouă etape identificate de Comisia Europeană necesare pentru deschiderea negocierilor, se arată în comunicatul instituției europene.

Parlamentul European a solicitat între timp guvernului Republicii Moldova să continue cu fermitate agenda sa de reformă privind democrația și statul de drept și să avanseze în direcția punerii în aplicare depline a Acordului de asociere cu UE și a zonei de liber schimb aprofundate și cuprinzătoare, să combată criminalitatea organizată și gravă la nivel internațional și transnațional și să continue eforturile de creștere a securității energetice a țării.

De asemenea, în legătură cu sancționarea celor care doresc să destabilizeze Republica Moldova, rezoluția solicită UE și statelor sale membre să îi sancționeze imediat pe cei implicați. Astfel, eurodeputații solicită sancționarea oligarhilor moldoveni fugari Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc și, după caz, afacerile și organizațiile lor politice, precum și extrădarea celor doi în Republica Moldova pentru a fi judecați.

În cele din urmă, rezoluția condamnă șantajul energetic continuu al Rusiei din Republica Moldova și își exprimă sprijinul pentru eforturile Chișinăului de a-și spori securitatea energetică prin diversificarea surselor de aprovizionare, reducerea consumului și achiziționarea de energie pe piața europeană, precum și dezvoltarea infrastructurii de interconectivitate. De asemenea, deputații europeni solicită UE să sprijine în continuare Republica Moldova în vederea obținerii independenței energetice.

Textul integral, adoptat cu 555 de voturi pentru, 49 împotrivă și 26 abțineri, va fi disponibil aici.

Alte articole

15 ian. 2025 9.36 pm

Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a îndemnat Alianța Nord-Atlantică să adopte o „stare de spirit de război” pentru a contracara amenințările la adresa securității globale și pentru…

04 oct. 2024 5.48 pm

Prim-ministrul Marcel Ciolacu, aflat vineri în vizită oficială la Chişinău, a avut o întrevedere cu preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, un subiect important abordat în cursul discuţiilor…

13 iul. 2024 1.57 pm

Joe Biden, într-o ipostază însufleţită, a alungat vineri încă o dată speculaţiile cu privire la retragerea sa din cursa pentru Casa Albă, în campanie electorală în Michigan, notează AFP,…

07 mart. 2022 9.04 pm

  Discuțiile dintre Ucraina și Rusia se încheie cu puține progrese. A treia rundă de discuții dintre Ucraina și Rusia s-a încheiat. Un consilier ucrainean al președintelui a spus că au…

07 mart. 2022 12.12 pm

  Rusia nu a participat la ședința de luni a Curții Internaționale de Justiție de la Haga, relatează  AP, citată de The Guardian. Rusia a respins o audiere la Curtea Supremă a Națiunilor…

02 mart. 2025 7.07 pm

Summitul liderilor europeni, găzduit la Londra de premierul britanic Keir Starmer, s-a încheiat după aproximativ două ore de discuții intense despre securitatea Europei și sprijinul pentru Ucraina.…