Ultimele stiri

Comisia Europeană aprobă „Plăcinta dobrogeană” din România ca indicație geografică

Sursa foto: Comisia Europeană în România

Plăcinta Dobrogeană a primit aprobarea Comisiei Europene pentru a deveni produs cu indicație geografică protejată (IGP) ieri, 30 martie 2023, potrivit unui comunicat remis de Comisia Europeană în România.

Produsul se adaugă în „meniul” produselor românești protejate în Uniunea Europeană, format din: Telemeaua de Sibiu, Cârnații de Pleșcoi, Scrumbia de Dunăre afumată, Novacul afumat din Țara Bârsei, Telemeaua de Ibănești, Salamul de Sibiu, Magiunul de prune de Topoloveni, Cașcavalul de Săveni, Salata cu icre de știucă de Tulcea, Salata tradițională cu icre de crap.

Plăcinta dobrogeană a primit numărul PGI-RO-02510 – 16.5.2019 iar rețeta sa și mai multe detalii despre consistența acestia au fost publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene astfel:

„Plăcintă dobrogeană” este un produs de patiserie copt, precopt congelat sau crud congelat, făcut din foi de aluat umplute cu brânză sărată (telemea) amestecată cu caș și ouă. Foile se obțin prin întinderea și tragerea aluatului. Foile umplute sunt rulate, încrețite și aranjate în formă de spirală în tăvi rotunde. Greutatea produsului este cuprinsă între 500 g și 2 000 g. Produsul are un gust sărat datorat amestecului de brânză telemea, caș, ouă și iaurt, copt împreună cu foile de aluat nedospit.

În secțiune se observă straturile alternative de umplutură de brânză de culoare alb-gălbuie și foile de aluat.

Plăcinta dobrogeană se comercializează în trei moduri:

— coaptă, întreagă sau tăiată în bucăți și cântărită în momentul vânzării;
— precoaptă congelată;
— crudă congelată.

Plăcinta dobrogeană are o consistență moale și fragedă datorată amestecului de iaurt și de ouă folosit, spre deosebire de alte produse de același tip, care au o textură crocantă, cu o suprafață deseori friabilă. Cealaltă diferență față de produsele similare este utilizarea de foi de aluat necongelate, făcute din aluat preparat proaspăt pentru fiecare lot de produse finite.

Aromele dominante sunt de brânză coaptă, de aluat și de ou.

Această nouă denumire va fi adăugată în lista celor 1 621 de produse agricole deja protejate. Lista tuturor indicațiilor geografice protejate se găsește în baza de date eAmbrosia.

Alte articole

19 nov. 2023 2.07 pm

Duminică, 19 noiembrie, în jurul orei 10.20, polițiști din cadrul Poliției Municipiului Constanța – Secția 5 Poliție au depistat, pe bulevardul 1 Mai, un bărbat cu un comportament suspect.…

18 nov. 2022 5.56 pm

  Facultatea de Istorie și Științe Politice (FISP) din cadrul Universității Ovidius din Constanța (UOC), în parteneriat cu Centrul Ceh din București organizează luni, 21 noiembrie 2022,…

04 apr. 2024 10.20 am

Cel de-al treilea termen în procesul lui Vlad Pascu, autorul accidentului cumplit de la 2 Mai, are loc astăzi, la Judecătoria Mangalia, când se va soluționa și cererea părinților de schimbare…

15 iul. 2022 2.09 pm

  ÎPS Teodosie a început, vineri, rugăciunile pentru invocarea ploii în județul Constanța. Arhiepiscopul Tomisului se află, vineri, în localitatea Valu lui Traian. Acesta va mai rosti rugăciuni,…

16 feb. 2024 4.03 pm

Joi, 15 februarie, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Constanța – Serviciul Municipal de Siguranță Rutieră au desfășurat o acțiune pentru creșterea gradului de siguranță rutieră.…

27 mart. 2024 8.26 pm

Organizația PSD Valu lui Traian a decis să se alăture Partidului Național Liberal. Potrivit unui comunicat al PNL Valu lui Traian, atât tinerii înscriși în PSD, cât și seniorii social-democrați…