Ultimele stiri

80% din locuințele românilor nu sunt asigurate cu polițe obligatorii în caz de calamitate

80% din locuințele românilor nu sunt asigurate în caz de calamitate, dar 7 din 10 români ar fi interesați să-și protejeze casele după cutremurele din februarie, au explicat pentru G4Media reprezentanții Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR).

Conform Legii 260 din 4 noiembrie 2008, românii sunt obligați să încheie o poliță de asigurare obligatorie pentru dezastre (PAD), în caz contrar putând fi amendați de către primărie cu 100 până la 500 de lei. 

La nivel național, un procent de 20% dintre locuințe sunt protejate printr-o asigurare obligatorie PAD, în timp ce 17% din casele românilor beneficiază și de o asigurare facultativă. Astfel, datele noastre arată că la începutul anului 2023, aproximativ 7,8 milioane de locuințe din cele 9,6 milioane nu erau protejate de o asigurare”, au transmis reprezentanții UNSAR.

Totuși, în urma cutremurelor din luna februarie care au devastat Turcia și Siria, lăsând în urmă zeci de mii de morți, alte zeci de mii de clădiri prăbușite și sute de mii de răniți, dar și în urma cutremurelor din 14 și 15 februarie din Oltenia, teama de un seism major în țara noastră a crescut semnificativ interesul românilor pentru asigurarea locuințelor.

Potrivit unui studiu realizat la nivelul UNSAR despre percepția românilor cu privire la asigurările de locuințe, 7 din 10 respondenți se arată interesați de încheierea unei astfel de asigurări, susține Uniunea.

De asemenea, 29% dintre respondenții studiilor UNSAR și-au arătat și intenția de a achiziționa în perioada următoare ambele tipuri de polițe de locuințe, obligatorii și facultative, în timp ce 22% au susținut că vor încheia doar polița obligatorie PAD”, transmit reprezentanții UNSAR.

Datele colectate de la companiile membre UNSAR arată că, în medie, imediat după cutremurele din februarie a fost înregistrată o creștere de 170% a numărului de oferte emise pentru asigurările de locuințe față de aceeași perioadă a anului trecut.

Reprezentanții UNSAR au explicat și faptul că asigurările obligatorii pot oferi o plasă de siguranță în fața riscurilor la care sunt expuse locuințele, iar beneficiarii asigurărilor pot primi, în caz de catastrofe naturale (cutremure, inundații, alunecări de teren etc) între 10.000 și 20.000 de euro, în funcție de tipul construcției.

Pe de altă parte, prin intermediul unei asigurări facultative, locuința poate fi protejată la valoarea ei reală împotriva multor altor riscuri, precum incendiu, explozie, avarii la instalațiile de apă și canalizare, defecţiunile centralei termice, aparatelor de climatizare, daunele bunurilor electronice/electrocasnice, intervenții de urgență la locuință, etc. De asemenea, o poliță de asigurare facultativă acoperă și eventualele daune pe care proprietarii ar putea să le provoace vecinilor”, adaugă UNSAR.

Alte articole

27 sept. 2024 5.46 pm

În cadrul pelerinajului religios de Sfânta Parascheva de la Iași, care va începe pe 8 octombrie 2024, moaștele Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon vor fi aduse de la Mănăstirea…

24 sept. 2024 8.18 pm

Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, a anunțat marți că România va scăpa de dosarul cu șină odată cu implementarea completă a cloud-ului guvernamental și migrarea tuturor bazelor de date.…

09 oct. 2023 12.27 pm

Ministerul Afacerilor Externe anunţă, luni, că alţi 96 de cetăţeni au fost repatriaţi din Israel. În continuarea informaţiilor transmise în contextul deteriorării situaţiei de securitate din…

19 apr. 2024 12.42 pm

Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu, a numit afirmaţiile preotului Nicolae Tănase din Valea Plopului potrivit cărora „dacă un băiat abuzează o fată, aceasta…

24 apr. 2024 4.56 pm

Judecătoarea din „Dosarul 2 Mai”, Ioana Ancuţa Popoviciu, a fost audiată miercuri, 24 aprilie, la sediul Consiliului Superior al Magistraturii, care a rămas în pronunțare privind posibilitatea…

02 mai 2024 12.09 pm

Directorul general în cadrul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel, afirmă că la vopsirea ouălor nu trebuie utilizată vopsea pentru alte destinaţii, cum ar…