Două cutremure devastatoare au avut loc în Turcia, ambele de peste 7,5 grade Richter. Ceea ce a rămas în urma lor este șocant – clădirile s-au prăbușit asupra oamenilor, luând viața a peste 25.000 de persoane în Turcia și Siria, conform ultimelor raportări.
Misiunile de salvare sunt din ce în ce mai dificile în Turcia, pe măsură ce timpul trece, având în vedere că seismul a avut loc cu aproape o săptămână în urmă. Autoritățile din Turcia nu au fost capabile să gestioneze situația și la câteva ore după cutremur s-a cerut ajutor internațional. Dar s-au organizat, prin intermediul ambasadelor, modalități prin care cetățenii din întreaga lume pot ajunge în zonele afectate de cutremur.
Sorin Ovidiu Cupsa, Directorul General Ceronav Constanta, se află la Islahiye, orașul cel mai afectat de cutremurul din Turcia, oraș aflat chiar în apropiere de epicentrul cutremului. Orașul a avut peste 30.000 de locuitori înainte de dezastrul ce a avut loc.
„În momentul de față orașul este distrus, tot inclusiv clădirile care stau în picioare, vor trebui dinamitate, pentru că toate au probleme cu structura de rezistență. În momentul de față noi suntem călare pe ceea ce cândva a fost un bloc cu 7 etaje. Acum e un morman de dărâmături. În clădirea asta au trăit câteva zeci de oameni înainte de cutremur, practic până acuma s-au găsit doar 2 în viață. Se lucrează zi și noapte Împreună cu specialiști lor de la Comandamentul de Urgență, cu militarii voluntari, muncitori în construcții, care lucrează la dezafectarea molozului și la căutarea de supraviețuitori și nu numai de supraviețuitori, pentru că marea majoritate pe care îi găsim după atâtea zile nu mai supraviețuiesc”, a declarat Sorin Ovidiu Cupșa pentru Constanța TV.
Numărul morților real ar putea fi peste 40.000
Ultima raportare oficială a numărului de morți a fost de 25.000, însă, neoficial, numărul morților pare să fie mult mai mare, având în vedere că voluntarii alături de muncitori nu au ajuns încă în multe clădiri din cauze logistice.
„Se estimează în momentu de față că numărul de morți a sărit de 25.000 dar se pare că vor fi undeva la 40-50000 dacă nu mai mulți. Numai în regiunea Gaziantep sunt peste 6000 de dispăruți. Vreau să spun că până la momentul de față sunt clădiri în care nici de care nici măcar nu s-au atins, adică nu există capacitate logistică să le decoperteze pă toate odată. Practic aici se muncește la prima mână, se intră la mână, spargem cu unelte de mână, curățăm și căutăm locuri în care mai există posibilitatea să existe oameni”, a adăugat acesta.
Sorin Ovidiu Cupșa a ajuns în Turcia ieri, 10 februarie 2023
Acesta se află în zona afectată pe cont propriu, fiind sub coordonarea autoriăților din Turcia. Domnul Cupșa ne-a explicat cum a ajuns în Turcia și care a fost procedura.
„Noi suntem aici 4 oameni de la CERONAV, voluntari. Ne-am oferit voluntari prin Ministerul Transporturilor, care a interpelat ministerul lor și împreună cu ambasada noastră și cu Ambasada Turciei, cu Consulatul turc din România ne-am coordonat și practic ne-am băgat pe în coordonarea lor, direct în coordonarea celor din de-aicea din Turcia. Noi nu suntem sub coordonarea lu Arafat și a IGSU”.