Guvernul României confirmă vizita unei echipe mixte de experți, formată din reprezentanți ai Comisiei Europene (în calitate de coordonatori) și ai unor state membre (printre care și Olanda). Se vorbește despre „o vizită complementară celei din 9-11 octombrie 2022″, potrivit unui răspuns oferit de biroul de presă al Guvernului pentru Euronews.
Palatul Victoria precizează, potrivit aceleași surse, că noua vizită are, de asemenea, un caracter voluntar, similar celei din perioada 9-11 octombrie 2022. Scopul: să contribuie la consolidarea argumentației privind nivelul foarte bun de pregătire al României în aplicarea acquis-ului Schengen, nivel confirmat, de altfel, de recenta Comunicare a Comisiei Europene și de raportul vizitei voluntare din octombrie, devenit public miercuri.
Parlamentul olandez s-a pronunțat în octombrie împotriva aderării României la Schengen
Guvernului condus de Mark Rutte, i s-a cerut din partea parlamentului olandez să nu se ia „măsuri ireversibile” în privința aderării României la spațiul Schengen. Aceștia au menționat că o potențială decizie favorabilă este condiționată de unanimitate în ședința Consiliului JAI din decembrie.
Mark Rutte a declarat că Olanda nu este în principiu împotriva aderării României la Schengen
„Olanda nu este în principiu împotriva aderării (n.r. României la Schengen). Noi spunem că toate ţările care îndeplinesc condiţiile trebuie să adere la spaţiul Schengen. România a făcut foarte mulţi paşi în direcţia bună în ultimii ani”, a spus Rutte în cadrul conferinței. „În acelaşi timp, zicem noi că aderarea la Schengen poate fi vorba când toate condiţiile sunt îndeplinite. Avem şi un mecanism de monitorizare, avem şi un mecanism de colaborare şi verificare, paşii următori vor veni. Trebuie să vedem ce urmează în această procedură şi o să vorbim mai departe, dar Olanda nu este, în principiu, împotriva aderării României la Schengen”, a adăugat Mark Rutte, întrebat miercuri într-o conferinţă de presă la Cincu.
Ce reprezintă Spațiul Schengen
Spațiul Schengen este o zonă de circulație liberă în Europa, conformă cu Acordul de la Schengen. Statele membre ale acestui spațiu au eliminat sau vor elimina controalele pentru persoane la frontierele dintre ele, astfel încât este (sau va fi) posibilă trecerea frontierei între oricare două asemenea state fără prezentare de acte de identitate și fără opriri pentru control.
În prezent, 26 țări fac parte din acord: Austria, Belgia, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxembourg, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia și Ungaria; inclusiv țări care nu sunt membre UE: Elveția, Islanda, Liechtenstein și Norvegia.
Avantajul principal al acestei zone este legat de libertate totală de circulație dintr-o țară membră în alta a persoanelor și mărfurilor pe care le transportă.
Discuția aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen a început încă din anul 2011, însă aderarea a fost încetinită de opoziția unor state membre, precum Germania, Finlanda și Austria sau Olanda.
Germania susține aderarea României la Schengen
Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, și-a anunțat susținerea pentru aderarea României, Bulgariei și Croației la spațiul Schengen.
„Schengen este una dintre cele mai mari realizări ale Uniunii Europene, iar noi ar trebui să o protejăm și să o dezvoltăm. Aceasta înseamnă, de altfel, să închidem golurile rămase„, a spus el, potrivit textului unui discurs care urmează să fie rostit la Praga, conform publicației Reuters. „Croația, România și Bulgaria îndeplinesc toate cerințele tehnice pentru calitatea de membru cu drepturi depline. Voi lucra pentru a-i vedea să devină membri cu drepturi depline „, a adăugat acesta.