Ultimele stiri

Inflația aduce companiile mari spre Estul Europei

Sursa foto: Pexels/ Kindel Media

 

Companiile din Europa Centrală care furnizează servicii de afaceri la distanță, cu costuri mai mici pentru multinaționale, își intensifică planurile de expansiune, deoarece inflația ridicată determină firmele globale să depună mai multă muncă în regiune pentru a reduce costurile, notează Reuters într-o amplă cercetare.

Companiile occidentale au căutat de multă vreme să exploateze un grup profund de lucrători multinaționali educați pentru servicii de afaceri externalizate sau offshore, precum dezvoltarea de software, administrare, gestionarea salariilor și cercetare pentru marile țări europene și S.U.A.

Acum, în ciuda diferențelor salariale în scădere și a costurilor care cresc mai repede decât în ​​Europa de Vest, centrele de servicii de afaceri din Europa Centrală care au înflorit în timpul pandemiei preiau mai mult personal, pe măsură ce alte sectoare, cum ar fi producătorii, se retrag din cauza războiului din Ucraina și a creșterii costurilor energiei.

Exemplul companiei Pure Storage (PSTG.N) este cel mai reprezentativ.

Dezvoltatorul de hardware și software a declarat în septembrie că dublează numărul de ingineri din centrul său din Praga și intenționează să-i dubleze din nou în 2023 și din nou în 2024, a declarat Paul Melmon, șeful centrului ceh, pentru Reuters.

Este mai rentabil să angajezi un inginer în Praga decât Mountain View, chiar și cu inflație”, a spus Melmon, care a spus că o forță de muncă diversificată reprezintă una dintre atracțiile din Praga, unde Pure Storage angajează câteva sute de muncitori.

Un sondaj realizat de Asociația Cehă a Liderilor de Servicii de Afaceri, grupul industrial care reprezintă sectorul de afaceri, stabilește creșterea ocupării forței de muncă la 11% în 2022 și la 13% în 2023.

Odată cu creșterea inflației în Occident, această regiune vede mai mulți investitori care vin pentru a înființa centre și noi tipuri de servicii”, a declarat Jonathan Appleton, director general al ABSL Republica Cehă.

Diferența salarială s-a redus în ultimii ani, deoarece creșterea economică în țări precum Polonia și Republica Cehă o depășește pe cea a națiunilor occidentale. Dar costurile angajării în regiune variază în continuare între aproximativ 30% și până la 50% mai mici, în funcție de rol, spun companiile și experții.

Capacitatea de a oferi muncă de la distanță a alimentat sectorul în timpul pandemiei, iar acum inflația în creștere pe piețele mari precum Marea Britanie, Germania și Franța joacă din nou în punctele forte ale regiunii.

„Sunt noi investiții, deoarece centrele de servicii de afaceri partajate oferă o modalitate de a genera mai multe economii de costuri acasă pentru grup atunci când există inflație și presiune pe piață”, a declarat Adam Jamiol, partener la PwC cu sediul în Cracovia.

Alte articole

03 mart. 2022 11.58 am

  Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat, joi, că România este un exemplu extraordinar de solidaritate în Europa, menţionând că ţara noastră i-a ajutat nu numai…

19 mart. 2023 3.10 pm

Reuters a anunțat că SUA îi obligă pe proprietarii chinezi ai aplicației TikTok să își cedeze acțiunile ori aceștia vor riscă să își piardă publicul din Statele Unite. Decizia a venit ca…

25 iun. 2024 11.24 am

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, anunţă că instanţa de fond din Malta a hotărât predarea lui Paul-Philippe al României, condamnat la trei ani şi patru luni de închisoare pentru cumpărare…

03 mai 2021 10.18 am

  În fiecare an, la 3 mai, este marcată în întreaga lume Ziua mondială a libertăţii presei pentru a sărbători principiile fundamentale ale libertăţii presei, pentru a evalua starea libertăţii…

20 mart. 2024 9.42 am

Raportul mondial al fericirii, publicat anual la 20 martie, de Ziua Internaţională a Fericirii a Organizaţiei Naţiunilor Unite, arată că Finlanda este din nou pe primul lor, pentru al şaptelea…

31 oct. 2023 3.59 pm

Armata israeliană a anunţat că l-a ucis pe comandantul Batalionului Beit Lahiya al Hamas, Nisam Abu Ajina, într-un atac aerian în nordul Fâşiei Gaza. Potrivit armatei israeline, Abu Ajina comanda…