Un incendiu uriaș a izbucnit aseară în mansarda Palatului Arhiepiscopiei din Constanța, situat pe strada Arhiepiscopiei, numărul 23.
La faţa locului s-au deplasat mai multe autospeciale din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dobrogea, însă focul nu a putut fi stăvilit și incendiul s-a extins cu repeziciune la toată mansarda, care, potrivit reprezentanților ISU, fiind făcută integral din lemn si din cauza vântului puternic, a ars în întregime.
Duminică, 16 octombrie, ISU Constanța a transmis cauza probabilă a incendiului devastator care a lăsat în urmă pagube uriașe la infrastructura clădirii.
„Din cercetările efectuate la locul intervenției, cauza probabilă a incendiului este lumânare lăsată nesupravegheata”, transmite ISU Dobrogea.
IPJ Constanța transmite că a fost întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de distrugere din culpă.
COMUNICAT IPJ Constanța:
„În cursul serii trecute, în jurul orei 21.50, polițiștii constănțeni au fost sesizați, prin apel 112, cu privire la faptul că, la clădirea Arhiepiscopiei Constanța, are loc un incendiu.
La fața locului s-au deplasat mai multe echipaje din cadrul Poliției municipiului Constanța, precum și jandarmi ai Inspectoratului de Jandarmi Județean Constanța și polițiști locali din cadrul Direcției Generale de Poliție Locală Constanța, pentru asigurarea unui perimetru de siguranță în vederea unei intervenții eficiente și rapide a pompierilor, dar și pentru restricționarea traficului rutier, acolo unde situația a impus-o.
În cauză a fost întocmit un dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de distrugere din culpă.
Cercetările continuă, în vederea stabilirii împrejurărilor în care s-a produs evenimentul”.
Palatul Arhiepiscopal este o constructie ce dateaza inca din anul 1932.
Palatul Arhiepiscopiei Tomisului din oraşul Constanţa a fost construit, între anii 1928-1932. Planurile construcției aparțin arhitectului Ion D. Enescu. Acesta are dimensiuni impresionante şi a fost construit în stil neobizantin. Clădirea palatului este structurată în adâncime, astfel încât este construită paralel cu biserica şi cu strada Arhiepiscopiei.
Piatra de temelie a edificiului a fost pusa in anul 1925 in prezenta unor importante personalitati ale timpului: Patriarhul Miron Cristea, Ministrul Cultelor Al. Lepadatu, Prefectul Constantei Nicolae Negulescu si Primarul Constantei Virgil Andronescu.
Începând cu anul 1998 aceasta are destinația de reședință a Arhiepiscopiei Tomisului. Ulterior anului 2000, a fost amenajat un spațiu funcțional în podul construcției cu funcțiunea de chilii (spații de reședința pentru călugări).
În acest moment, având în vedere faptul că destinația este aceeași, precum și funcțiunile Palatului Arhiepiscopal Tomis, cât și a legislației în vigoare, acesta nu necesită autorizație de securitate la incendiu, fiind stipulat acest aspect la articolul I, litera f din Anexa nr 1 a HG 571 din 10 august 2016, cu modificările și completările ulterioare.