Premierul Olandei, Mark Rutte, alături de președintele Klaus Iohannis și premierul Nicolae Ciucă, au susținut o conferință de presă comună la poligonul militar de la Cincu, unde a fost dezbătut și subiectul aderării României la Schengen.
„Olanda nu este în principiu împotriva aderării (n.r. României la Schengen). Noi spunem că toate ţările care îndeplinesc condiţiile trebuie să adere la spaţiul Schengen. România a făcut foarte mulţi paşi în direcţia bună în ultimii ani”, a spus Rutte în cadrul conferinței. „În acelaşi timp, zicem noi că aderarea la Schengen poate fi vorba când toate condiţiile sunt îndeplinite. Avem şi un mecanism de monitorizare, avem şi un mecanism de colaborare şi verificare, paşii următori vor veni. Trebuie să vedem ce urmează în această procedură şi o să vorbim mai departe, dar Olanda nu este, în principiu, împotriva aderării României la Schengen”, a adăugat Mark Rutte, întrebat miercuri într-o conferinţă de presă la Cincu.
Președintele României:„ Toţi trei căutăm calea cea mai bună pentru a finaliza aderarea la Schengen cu un răspuns pozitiv”
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că printre temele abordate în discuţia cu premierul Olandei Mark Rutte s-a numărat şi aderarea României la Spaţiul Schengen, o aşteptare legitimă a românilor deoarece ţara noastră îndeplineşte toate condiţiile tehnice. „Sperăm să se întrunească în cel mai scurt timp condiţiile politice pentru aderarea României la Schengen”, a spus şeful statului, potrvit Hotnews.
„Am discutat azi in extenso tema Schengen şi discuţia a fost una pozitivă. Noi toţi trei căutăm calea cea mai bună pentru a finaliza aderarea la Schengen cu un răspuns pozitiv. Niciunul nu ne putem imagina că putem să eşuam în acest demers. S-au scurs acei 11 ani de la ultima evaluare, iar cei din UE doresc să primească confirmarea că am aderat nu doar la anumite proceduri Schengen, ci ne-am făcut temele şi în alte domenii. Întregul Spaţiu Schengen e supus unei modernizări şi noi suntem parte din ea. Dar e nevoie de multă muncă. Nu vreau să fac o afirmaţie exagerat de optimistă asupra duratei. Nu, nu există solicitări speciale, nemaiauzite sau nemaidiscutate. Solicitările se referă strict la chestiunile legate de Schengen şi vom găsi împreună cele mai bune căi pentru a rezolva chestiunile care nu sunt încă lămurite. Eu sunt optimist”, a explicat Iohannis.
Ce reprezintă Spațiul Schengen
Spațiul Schengen este o zonă de circulație liberă în Europa, conformă cu Acordul de la Schengen. Statele membre ale acestui spațiu au eliminat sau vor elimina controalele pentru persoane la frontierele dintre ele, astfel încât este (sau va fi) posibilă trecerea frontierei între oricare două asemenea state fără prezentare de acte de identitate și fără opriri pentru control.
În prezent, 26 țări fac parte din acord: Austria, Belgia, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxembourg, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia și Ungaria; inclusiv țări care nu sunt membre UE: Elveția, Islanda, Liechtenstein și Norvegia.
Avantajul principal al acestei zone este legat de libertate totală de circulație dintr-o țară membră în alta a persoanelor și mărfurilor pe care le transportă.
Discuția aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen a început încă din anul 2011, însă aderarea a fost încetinită de opoziția unor state membre, precum Germania, Finlanda și Austria sau Olanda.