În această seara, NASA va izbi o navă spațială în valoare de 330 de milioane de dolari de un asteroid aflat la 11 km deasupra Oceanului Indian.
„Nu vrem să fim într-o situație în care un asteroid se îndreaptă spre Pământ și apoi trebuie să testăm acest tip de capacitate. Vrem să știm atât cum funcționează nava spațială, cât și care va fi reacția asteroidului la impact înainte de a ajunge vreodată într-o astfel de situație”, a declarat ofițerul de apărare planetară pentru NASA.
Este prima misiune spațială care testează aceasta tehnică de deviere a asteroizilor.
DART s-a lansat în noiembrie 2021 și va ajunge la asteroidul Didymos din apropierea Pământului în septembrie 2022. Nava spațială nu va încetini, prăbușindu-se intenționat în mica lună a asteroidului Dimorphos. Accidentul ar trebui să modifice timpul necesar lui Dimorphos pentru a orbiti Didymos, dovedind că tehnica impactului cinetic funcționează. Misiunea își propune să testeze metode de apărare planetară într-un mediu sigur, deoarece activitățile nu reprezintă nicio amenințare pentru Pământ.

Profesorul Alan Fitzsimmons de la Queen’s University, membru al echipei de investigare DART NASA și al consiliului de management al științei Hera ESA, a declarat: „DART ne va oferi prima noastră dovadă că avem tehnologia pentru a preveni un asteroid mic să lovească Pământul (…) Am așteptat 20 de ani să văd un test de apărare planetară care urmează să fie efectuat”.
România se implică în această misiune
Ţara noastră va contribui la această misiune împreună cu alte patru companii private şi Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Optoelectronică (INOE), care va fi implicat în proiectarea unui altimetru laser necesar misiunii spaţiale.
„România este unul dintre partenerii cheie în consorțiul căruia i-a fost acordat contractul, fiind responsabilă, alături de Portugalia, de proiectarea unui altimetru laser, instrument ce va oferi informații vitale pentru navigația autonomă a misiunii. În plus, România va dezvolta unitatea de procesare de imagini, sistemul de conexiuni și echipamentul electronic de testare, contribuind și la sistemul de ghidare, navigație și control (GNC)”, conform unui comunicat ESA.