În ultima perioadă, suntem familiarizați cu nume complicate precum „HIMARS„, „ATACMS” sau „Bayraktar„, pe fondul războiului de la granițele noastre. Însă, România are în dotare sisteme de apărare și capacitatea de a le folosi?
Primele sisteme „HIMARS” (High Mobility Artillery Rocket System) au intrat în dotarea Armatei Române sâmbătă, 20 februarie 2021. Atunci, echipamentele au fost transportate la Batalionului 81 Rachete Operativ Tactice „Maior Gheorghe Șonțu” din Focșani, unitate care a fost prima din România ce a avut în dotare acest sitem. Sistemele au fost achiziționate prin Legea numărul 46/2018 pentru realizarea „Capabilității de sprijin de foc indirect” aferentă programului de înzestrare „Sistem Lansator Multiplu de Rachete cu bătaie mare” – „HIMARS„.
Prima utilizare practică a „HIMARS„, evident, sub formă de exercițiu, a avut loc în perioada 8-10 iunie, la Centrul Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană din Capu Midia. Potrivit MApN, tragerile au avut loc în marja exercițiilor „Unirea 22″ și „Viforul 22″, desfășurate de structuri din cadrul Brigăzii 8 Rachete Operativ Tactice „Alexandru Ioan Cuza”, în baza unui scenariu fictiv, care au avut ca scop exersarea tehnicilor, tacticilor și procedurilor pentru asigurarea sprijinului prin foc al unei grupări de forțe care desfășoară operația de apărare a litoralului.
Sistemul „HIMARS„, dotat cu rachete cu rază lungă de tip „ATACMS” (Army Tactical Missile System), ajunge să lovească ținte pe distanțe de până la 300 km, într-un timp foarte scurt. Făcând o analiză, putem observa cum rachetele pot lovi foarte ușor potențiale ținte din apropierea granițelor noastre.
Tiraspol – 2 minute;
Budapesta – 4 minute;
Portul Sevastopol, Crimeea – 6 minute.