Conform unei știri Hotnews.ro, apărută miercuri, 25 iunie 2014, filosoful Aleksandr Dughin, considerat ideologul lui Vladimir Putin, a fost prezent în România, „unde s-a întâlnit cu fețe bisericești din Biserica Ortodoxa Română, în cadrul proiectului larg eurasiatic al profesorului de la Moscova. S-a întâlnit cu mai multe fețe bisericești, pentru că are proiectul eurasiatic și, deci, pe dânsul îl interesează foarte mult fețele bisericești” – a declarat scriitorul Mircea Popa, secretar general al Fundației România – Rusia.
Potrivit acestuia, Dughin a venit in Romania în ziua de duminică, 22 iunie 2014, și a plecat în cursul zilei de miercuri, 25 iunie 2014.
În cadrul proiectului său, „creierul lui Putin” s-a întâlnit cu mai mulți preoți și stareți ortodocși, locurile alese fiind la mănăstirea Neamț și mănăstirea Dorna Arini (jud. Suceava).
Surse apropiate discuțiilor au declarat pentru HotNews.ro că, în cadrul seriei de întrevederi, Aleksandr Dughin s-a întâlnit cu arhiepiscopul Teodosie al Tomisului la mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului” din Dorna Arini.
Arhiepiscopia Tomisului, prin purtătorul de cuvânt, a contrazis informațiile: „Teodosie s-a aflat marți (marți, 24 iunie 2014 – n. red.) la Suceava, unde a participat la hramul catedralei «Sfântul Ioan cel Nou», însă nu s-a întâlnit cu Dughin și cu nicio persoană din Rusia. Teodosie nu s-a deplasat în județul Neamț, el a fost duminică (22 iunie 2014 – n. red.) în Grecia”.
La acea dată, și purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române a precizat că oficialii Patriarhiei nu s-au întâlnit cu Aleksandr Dughin.
Vă reamintim că „filosoful lui Putin” a mai fost în România și în septembrie 2013, când s-a întâlnit, printre alții, cu fostul premier Adrian Năstase – un apropiat intim al arhiepiscopului Teodosie al Tomisului.
În luna februarie 2022, la scurt timp după invadarea Ucrainei de Armata rusă (24 februarie 2022), Teodosie a declarat public: „Şi de ce să n-o spun, domnul Putin, care este atât de vehiculat în zilele acestea şi e văzut atât de negru, nu e negru cum îl prezintă toată lumea. Am spus-o şi o spun, fără frică şi fără nicio ezitare: este cel mai mare ctitor la Sfântul Munte şi la Ierusalim. Şi în ţara sa, şi Putin şi Medvedev sunt ctitori şi am fost pe urmele lor în excursie şi m-am minunat câte jertfe au facut şi noi îi judecăm ca pe nişte răufăcatori”!
La 20 aprilie 2022, în cadrul unei conferințe de presă, Teodosie și-a menținut afirmațiile: „Păi, ceea ce a adus a rămas! Dar ce? A luat ctitoriile, le-a mitraliat? Nu! Nu a făcut nimic cu ele! Sunt aceleași. Nu trebuie să am eu o părere. Nu sunt judecător. Judecător este Dumnezeu!”
Vă reamintim că Teodosie a întreținut o relație foarte apropiată cu conducerea trustului de presă „Telegraf” – „TV Neptun”, care, în mod consecvent, i-a promovat și susținut acțiunile, chiar i-au acordat acestuia spațiu editorial și de emisie pentru a se apăra împotriva unor acuzații.
În context, precizăm că, în ziua de 21 februarie 2014, cu puțin timp înainte de anexarea Crimeei de către trupele invadatoare ale Rusiei (la 21 martie 2014, președintele Vladimir Putin semna Legea care oficializa integrarea Crimeei în Federația Rusă), în cotidianul constănțean TELEGRAF a apărut „întrebarea zilei”, prin care cititorii erau chestionați: „Ați fi de acord ca Dobrogea să devină regiune autonomă?” De reținut că, la această întrebare, 17.824 de cititori au răspuns DA!… 13.260 au răspuns NU!… Comentariile vă aparțin.
Alte articole de acelasi autor
Articole din acelasi domeniu