Ultimele stiri

TEODOSIE, ofensarea autorităților și derapaj de la canoanele B.O.R.!

La Ziua Marinei, el a încălcat rânduiala Bisericii, citind un alt text evanghelic

Să fim bine înțeleși: nu a fost vorba despre nicio defecțiune tehnică, în cazul incidentului din 15 august 2022, cu ocazia sărbătoririi Zilei Marinei la Constanța. Scuza „aruncată pe piață” de organizatori a fost, probabil, pentru Teodosie, popi și habotnicii cu care ei se înconjoară.

De fapt, admiratorul lui Putin, obișnuit ca nimeni să nu miște în front în fața cârjei arhiepiscopale, engolpionului și veșmintelor cu care se îmPOPOțonează, și-a prelungit cântarea specifică, a depășit nepermis și enervant timpul convenit în Protocol, ceea ce i-a determinat pe organizatori să-i „taie” microfonul și să-l lase pe rusofil fără piuit (desfășurătorul unei asemenea activități, cu invitați la nivel înalt, este foarte detaliat și, mai ales, foarte strict, nesuportând nicio abatere de la cele convenite inițial).

Mai mult decât atât, cu obrăznicia caracteristică, Teodosie s-a dedat și la ofensarea autorităților și nerespectarea canoanelor B.O.R., cântarea pe care el a făcut-o în timpul serviciului religios fiind o aiureală, un derapaj grosolan de la cele canonice.

Cunoscătorii și practicanții au sesizat imediat aiureala arhiepiscopală de la țărmul Mării și, în aceeași zi a evenimentului, ne-au sesizat printr-o scrisoare trimisă/ primită la redacție.

„(…) prezent la ceremonia oficială de sărbătorire a Zilei Marinei, astăzi, 15 august a.c. Arhiepiscopul Teodosie a citit, în timpul ceremoniei religioase, Evanghelia după Matei 22, 15-22, respectiv Parabola monedei Cezarului: 

«Daţi deci Cezarului cele ce sunt ale Cezarului şi lui Dumnezeu cele ce sunt ale lui Dumnezeu».

Această pericopă evanghelică (pasaj din Biblie, cu caracter moralizator, citit în cadrul unei slujbe religioase – n. red.) este rânduită de canoanele Bisericii pentru a fi citită la slujba Utreniei din Sfânta și marea zi de marți din Săptămâna Patimilor a Postului Mare și nicidecum în ziua de 15 august – Adormirea Maicii Domnului.

În același timp, peste 15.000 de preoți ortodocși au citit – conform rânduielilor bisericești – Evanghelia după Luca 10, 38-42; 11, 27-28, privind Pilda Martei și a Mariei. Comparația Mariei – îndreptată spre partea spirituală –  cu sora sa, Marta – preocupată doar de latura materială.

În acest sens, probăm afirmațiile noastre cu următoarele înregistrări video:

ÎPS Teodosie a citit în mod necanonic «din Sfânta Evaghelie de la Sfântul Apostol și Evanghelist Matei»  (cf.  de la min. 14:15 https://www.youtube.com/watch?v=KHgeutts9Fo&t=3s).

La Catedrala Patriarhală s-a rostit, așa cum prevede rânduiala Bisericii, «din Sfânta Evanghelie de la Luca citire», (cf. de la min. 54:45 https://www.youtube.com/watch?v=Z-OY1dbAD4Q).

Conform canoanelor bisericești în vigoare, Evanghelia zilei de 15 august la Sărbătoarea Praznicului Adormirii Maicii Domnului este textul evanghelic din Luca 10, 38-42; 11, 27-28  (cf. https://ziarullumina.ro/teologie-si-spiritualitate/evanghelia-zilei/luca-10-38-42-11-27-28-128313.html).

Asistăm la o tentativă evidentă de manipulare de tip religios, specifică Arhiepiscopului Teodosie. Acesta a transmis publicului din România, în mod tendențios și cu atitudinea ce îl caracterizează, un mesaj de amenințare:

«Niciodată n-a fost așa ceva. Am un mesaj de compătimire pentru că era rânduiala Bisericii şi a lui Dumnezeu și a fost sfidat Dumnezeu și marinarii .… Mi-e milă de ce o să păţească aceia care au întrerupt slujba» (cf. https://www.antena3.ro/emisiuni/news-hour-with-cnn/ips-teodosie-scandalul-slujba-ziua-marinei-microfon-taiat-649041.html).

Or, tocmai Î.P.S. Teodosie a încălcat rânduiala Bisericii, citind un alt text evanghelic, pentru a transmite un mesaj subliminal oficialităților prezente la eveniment.

Pentru comparație, vă oferim Serviciul religios de Ziua Marinei din 15 august 2021, oficiat de același ÎPS Teodosie (cf. https://www.facebook.com/ziuaconstanta/videos/196835979143826).

Dacă un simplu preot ortodox ar fi adus o asemenea ofensă, acesta ar fi fost aspru pedepsit și canonisit.

Este regretabil că, în toate aceste intervenții publice, Î.P.S. Teodosie a invocat o pedeapsă divină, cităm: «Îi compătimesc pe cei care au făcut asta, pentru că înaintea lui Dumnezeu vor răspunde».

În final, autorii scrisorii fac un apel către Preafericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Președintele Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, căruia îi adresează rugămintea:

„(…) să luați măsurile ce se impun, conform Sfintelor Canoane ale Bisericii Ortodoxe, prevederilor statutare și rânduielilor bisericești în vigoare.

 

9 Comments

  • Domnilor dar ce fir roșu de promptertudine, pardon, promptitudine de reacție: cunoscătorii sesizează – redacția actionează -microfonul se blochează ! :))) Ziceați de habotnici, DAR CINE PUNE BOTUL, că mirosiți a nejurați pe Biblie de la distanță…

  • Felicitări, tovarășe! Ai combătut cu mânie proletară, ai făcut critica, dar acum urmează autocritica De Ziua marinei nu s-a oficiat nici slujba utreniei și nici Sf. Liturghie, așa că nu avea de ce să citească Evanghelia Martei și a Mariei. Slujba oficiată de I.P.S. Teodosie are altă Evanghelie, care este aceeași indiferent de ziua din an în care are loc.
    Mai citiți, mai interesați-vă înainte de a combate, ca să nu cădeți în ridicol. Sau de fapt important este fake newsul.

  • Domnule, dacă tăceai, înțelept rămâneai! Dar nu ai tăcut…
    Pericopa evanghelică de care tot faci mare tam-tam este cea canonic (dacă e sa folosesc terminologia matale) rânduita la slujba Te-Deumului pentru țară și alte ocazii în care sunt implicate instituțiile și simbolurile patriei. Pune mâna pe cartea unde sunt slujbele de Te-Deum și te vei lămuri.
    Evanghelia Martei și a Mariei este pericopa care se citește la Sfânta Liturghie în ziua praznicelor Maicii Domnului. Tocmai aceasta nu are ce cauta la Te-Deum.
    Înainte sa te faci de râs, mai degrabă întrebai pe vreun preot care e treaba cu pericopele astea. Dar se vede clar rasa manipulare.
    Matale știi ce e ăla “derapaj de la canoane”? Și nu sunt doar canoanele BOR, ci ale întregii Ortodoxii!
    Dacă citeai sau rasfoiai o carte cu canoane ai fi văzut ca nu tratează chestiunile de rânduială bisericească. Asta e cuprinsă în Tipic.
    Dacă ai ocazia participării la vreo slujbă de înmormântare, ia seama la rugăciunile de dezlegare de la final, ca se menționează că este legătura și simpla mâhnire a unui duhovnic. Fii atent, ca te lupți cu un arhiereu și îți vei lua legătură. Caută ce pățesc cei legați…
    Atâta timp cât e arhiereu, are puterea lui Hristos de a lega și dezlega păcatele. Mergi și cere-i iertare!
    Să te lumineze Maica Domnului!

    • Nu știu oamenii ce înseamnă a se supără un preot pe cineva cu bună dreptate(Dar mai ales un arhiereu de măsură Preasfintitului Teodosie).Cine a pățit așa ceva,știe ce spune…nu mai ești om pe pământ câte zile ai.Urgent trebuie să meargă și sa-i ceară iertare cu smerenie căci s-ar putea să fie prea târziu când își va da seama.
      Dumnezeu să-l lumineze!

  • A fost rânduiala de Te-deum la ziua Națională a României și alte sărbători legale la care rânduială se citește pericopa Evanghelică de la Sf.Ev. Matei 22:15-22 pilda Cezarului. Nimic necanonic și nestatutar. La Utrenia și Sf Liturghie a praznicului Adormirii Maicii Domnului bineînțeles că sunt prevăzute alte pericope Evanghelice dar acolo s’a săvârșit rânduiala de Te-deum, nu Utrenia sau Sf.Liturghie. Autorii scrisorii sunt cam departe de tipic…

  • Face ce vrea, când vrea și cu cine vrea crezându-se peste noi ori crezându-ne așa proști. Culmea, nu se sesizează nimeni? Șeful BOR nu vede? Că nu e prima dată…

  • D-le specialist intr-ale Bisericii n-ar fi mai bine sa te ocupi de tine si de familia ta. Ca poate te pricepi mai bine. Lasa Biserica in seama lui Dumnezeu.

    • Păi Dumnezeu în nemarginita sa putere a hotărât să-i amuteasca microfonul căci nu a respectat canoanele.Caile Domnului sunt necunoscute dar mereu corecte.😄

    • Nenea Filake, biserica va cadea pe mainile autoritatilor intr-un viitor destul de apropiat, pentru a da socoteala pentru cele peste 500 de milioane de euro supte anual de la buget, din care face caritate de vreo 4 milioane.
      Pe seama lui Dumnezeu nu lasam treaba ANAF-ului si nici a Curtii de Conturi.
      Ca daca stam bine sa ne aducem aminte istorie, Dumnezeu n-a intervenit nici macar o data cand biserica lui facea genocid sau tortura zeci de mii de oameni.

Comments are closed.

Alte articole

15 iul. 2022 3.46 pm

Ca orice parc respectat de oameni și autorități, și parcul Casei de Cultură din Constanța ar trebui să fie o oază de liniște și verdeață, un spațiu pentru plimbări, joacă, voie bună, cântec,…

05 dec. 2023 5.25 pm

Direcția Națională Anticorupție (DNA) a anunțat, marți, că a început urmărirea penală față de Teodosie Petrescu, arhiepiscop al Tomisului, pentru săvârșirea infracțiunii de cumpărare…

01 mart. 2024 11.36 am

Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, a afirmat, vineri, că nu vorbeşte acum despre înfiinţarea Mitropoliei Tomisului şi a menţionat că este o perioadă în care ne pregătim…

07 mart. 2022 4.46 pm

  Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, a făcut apel la Dumnezeu să oprească acest război, însă nu s-a referit în niciun moment la președintele Rusiei, Vladimir Putin, pe care l-a lăudat…

27 iul. 2022 12.19 pm

  Primăria Constanța își dorește să achiziționeze servicii de organizare de evenimente culturale, cu ocazia sărbătorii Sfintei Fecioare Maria și Ziua Marinei. Este vorba despre spectacolul…

28 ian. 2024 11.02 am

Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, a fost întrebat de un enoriaş, la Radio Dobrogea, ce trebuie să facă un credincios atunci când un duhovnic împărtăşeşte „pe toată lumea, pe cine fumează,…