Primăria orașului Constanța aduce în dezbatere publică ideea amplasării unor monumente și, pe această cale, dorește să afle opiniile constănțenilor.
Amplasamentele avute în vedere sunt situate în zona istorică a orașului. Printre criteriile care au determinat selecția lor se găsesc fezabilitatea, semnificația și prezența în vecinătate a unor edificii sau împrejurimi, care să poată contribui semnificativ la obținerea unei imagini valoroase.
Propunerile cu care vin reprezentanți ai mai multor instituții constănțene din diverse domenii, precum arte, cultură, istorie (Primăria, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie, Universitatea „Ovidius”, Direcția Județeană a Arhivelor Naționale, Biblioteca Județeană „I.N. Roman”, Muzeul de Artă, Direcția Județeană pentru Cultură) sunt următoarele:
1. Împăratul Constantin cel Mare. Împăratul păgân și creștin a avut o domnie marcată de evoluția puterii imperiale. A fost elogiat de creștini și condamnat de păgâni pentru distrugerea sistemului tradițional de guvernare. Amplasamentul propus este situat pe strada Termele Romane, în vecinătatea Edificiului Roman cu Mozaic.
2. Regele Carol I. A avut cea mai lungă domnie din istoria românilor, 48 de ani, cu un an mai mult decât Ștefan cel Mare. A fost singurul domnitor ales prin plebiscit și este o figură emblematică a României. Amplasamentul propus este situat în Parcul Cazinoului, în vecinătatea promenadei de pe faleză, pe latura de Vest a scărilor de acces dinspre intersecția bulevardului Regina Elisabeta cu strada Termele Romane.
3. Regele Ferdinand. A fost nepotul regelui Carol I al României. Acesta a fost ales ca principe moștenitor al țării după ce unicul copil al regelui Carol I a murit la vârsta de patru ani. Amplasamentul propus se află situat în interiorul spațiului verde cu perimetru triunghiular, determinat de bulevardul Tomis, strada Traian și strada Vasile Alecsandri.
3. Remus Opreanu. A fost un politician român, primul prefect al județului Constanța, cunoscut pentru faptul că a susținut interesele Dobrogei și după încheierea mandatului, în calitate de parlamentar. Amplasamentul propus este situat pe strada Traian, în apropierea unei alei de acces către sediul Consiliului Județean Constanța.
4. Cella Serghi. A fost o scriitoare, publicistă și traducătoare română, una dintre cele mai importante prozatoare române ale literaturii interbelice. Amplasamentul propus este pe promenada falezei Cazinoului, în apropierea aripii de nord-vest a clădirii Cazinoului.
Suntem surprinși că, dintre propuneri, lipsesc cele pentru statuile următorilor:
– Horia Agarici, maior, supranumit „Salvatorul Constanței” (în timpul WW2).
– Horia Macellariu, contraamiral, supranumit „Salvatorul Constanței” (în timpul WW2).
– Constantin (Bibi) COSTĂCHESCU, comandor, comandantul submarinului DELFINUL (în timpul WW2).
– Costin Ionașcu, general, comanantul Diviziei 9 Infanterie Dobrogea (în timpul WW2).
– Mihail Coiciu, primar al orașului Constanța în trei rânduri: (februarie 1886-septembrie 1888); (aprilie 1892-1894); (1894-iunie 1897).
4 Comments
As fi preferat si o statuie a Reginei Maria!
As fi preferat sa vad in oras si o statuie a Reginei Maria.
Sunt de acord cu numele tuturor personalităților amintite în comentariu , în afară de Împăratul Constantin cel Mare care , da , nu are legătură cu Dobrogea . În locul său , Sfântul Apostol Andrei , creștinătorul Dobrogei .
Cu tot respectul pentru răposați, dar Împăratul Constantin cel Mare chiar nu are ce căuta în peisajul constănțean!
Total de acord cu restul statuilor, precum și cu statuile celor omiși și menționați în finalul articolului!
Mențiune: postați și link-ul către dezbaterea publică la care administrația locală invită constănțenii!
Mulțumesc!
Comments are closed.