Ultimele stiri

Preotul Eugen Tănăsescu: „Cuplul Ovanesian-Chițac folosește legea pentru a pune bețe în roatele bisericilor”/ Felicia Ovanesian: „Nu am timp să citesc așa ceva. Ei se hrănesc cu scandal, să judece cetățenii”

imagine: colaj foto

Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, Eugen Tănăsescu, a trimis, marți, o opinie mass mediei, prin care ilustrează poziția față de demolarea bisericii de pe trotuar din Constanța. Totodată, textul face referire și la construcția nefinalizată a bisericii de la Casa de Cultură.

„Cuplul Ovanesian-Chițac folosește legea pentru a pune bețe în roatele bisericilor”, scrie Eugen Tănăsescu.

Contactată telefonic de Constanța TV, city managerul Felicia Ovanesian, a declarat că nici măcar nu are de gând să citească ce a spus Eugen Tănăsescu.

„Nici măcar nu am de gând să citesc ce au comentat. Nu am timp de așa ceva. Mi se pare imoral sau neprofesional să îmi pierd timpul cu așa ceva. Timpul meu este alocat orașului și cetățenilor. Ei se hrănesc cu scandal. Să judece cetățenii”, a spus Ovanesian pentru Constanța TV.

Iată textul integral semnat de Eugen Tănăsescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului:

Schema anti-biserică a cuplului Chițac-Ovanesian (opinie)

Cuplul Ovanesian-Chițac folosește legea pentru a pune bețe în roatele bisericilor. Probabil nu suferă să vadă biserici, motiv pentru care fie le aleargă prin instanțe, fie folosesc un context nefavorabil pentru a le demola. Că, de ajutat, ne-am lămurit cu toții că nu prea vor. Să demonstrăm.

1. Strategia cu premeditare. Dacă cineva se mai întreabă (încă) de ce biserica începută de la Casa de Cultură nu este gata, să ia răspunsul de la cei doi. Care, în 2019, prin „Constanța Altfel”, au blocat în instanță construcția celei mai mari biserici din Dobrogea, viitoarea Catedrală a Eroilor, menită să încununeze spiritual spațiul dedicat Eroilor Neamului de la Casa de Cultură. Așa au considerat ei, că acolo e un parc agresat, deci trebuie făcut tărăboi și demolată construcția. Nimic nu e ce pare, vom vedea.

De atunci, zidurile ajunse la jumătate stau în soare, ploaie și vânt, degradându-se (vezi foto). De afară nu se vede mare lucru, dar când intri în ea îți dai seama că e cu totul altceva, impresionant prin dimensiuni și forme (S=1344mp, L=50m, l=40m, H=33m, etaje cu balcon=2 (400mp și 140mp), nr turle=5), dar care păgubește banii dați de credincioși pe materiale, pentru că….așa a vrut „Constanța Altfel”.

Nimeni n-a înțeles cum arată „Altfel” Constanța până n-a venit la putere cuplul amintit. De atunci, ne-am lămurit….stâlpișori la Sf.Mina, pușcărie în Peninsulă, tranșee pe Ștefan cel Mare, un spital de importanță maximă închis (că „vrem spitale, nu Catedrale”), vise cu spațiul verde de pe taluz (deh, acolo e „altfel”, cu vedere la mare…), buldozere, gropi, praf…și poftă de luat terenuri înapoi.

Pentru că, surprizăăăă, din terenul dat Catedralei de acolo, au luat înapoi o bucată cu iarbă, ca să fie…spațiu verde, sau parcare, nu e clar. Deocamdată, legea le-a mai tăiat din poftă.

În fapt, motivul cu parcul e pentru cei sensibili și nedocumentați care cred că orice petic de iarbă e un parc în sine. Dacă nu câștigă anularea autorizației, pot stopa construcția Catedralei altfel, luând terenul de alături. Așa vor afecta astfel POT și CUT, ceea ce înseamnă că ajungem la un nou PUZ deci…tot la mâna lor. Strategie cu premeditare, ar zice Caragiale.

2. Năpustirea buldozerului. Profitând de un context nefavorabil de la parohia cu biserica zisă „de pe trotuar” și de opoziția acerbă a unor consilieri locali, unii tot din preajma cuplului amintit (RR pentru cunoscători), odată ajunși la Primărie s-au năpustit cu toată viteza pentru luarea terenului dat deja parohiei pentru biserica parohială (alta decât cea de lângă trotuar, care urma să se demoleze oricum după finalizarea lucrărilor), undeva între blocurile O2 – O3. Care avusese și autorizație și voia să înceapă lucrările.

Odată luat terenul, ne-au bătut obrazul că am tot avut timp s-o mutăm. Noi am muta-o, dar nu mai avem unde, că terenul a fost luat și altul nu s-a dat, decât un buldozer care pare că mulțumește și pe cei cu simț stilistic deosebit, deși doar preoții din pușcăriile comuniste ne pot spune cum e corect aici.

Ba chiar au considerat că au fost destul de îngăduitori cu Arhiepiscopia Tomisului (mulțumim de…considerație) și că trebuie să ascultăm și de cei ce vor bisericile demolate (glasul minorităților stabilește viața majorităților, tot pentru cunoscători)!!!
Și uite așa, în minivacanța cu motivație bisericească, cuplul Chițac-Ovanesian a încercat să pozeze în oameni ai legii, care n-au nimic personal cu bisericile din Constanța, aruncând buldozerul pe…executorul judecătoresc.

Astfel, cei doi au „ajutat” și aici, ca și la Casa de Cultură.
Pentru corectitudine, am aflat cu toții de la IPS Teodosie că primarul s-a implicat în cazul bisericii la Dorally. Cum de s-a întâmplat asta și n-au mai aplicat schema de mai sus, tot pe el îl puteți întreba. Că de la doamna am aflat deviza: „Nimic pentru Biserică!”. Gata, pe la primărie nu se mai trece…credincioșii n-au voie.

Concluzie. Folosirea legii în scopuri anti-bisericești nu e ceva nou. Ceaușescu făcea asta. Adolf Nikolaus von Buccow făcea asta. Romanii făceau asta. Pilat din Pont s-a și spălat pe mâini…Nimic nou sub soare!

Abuzul Legii prin abuzarea ei devine evident când compari litera cu spiritul ei. „Legea este pentru om, nu omul pentru Lege” va zice Hristos. „Litera ucide, Duhul face viu!”, spunea Apostolul, arătând că, cu legea în mână, poți ucide spiritul ei.

Sau, mai pe românește pentru cuplul Chițac-Ovanesian, nu-ți poți ascunde anticlericalismul cu Legea în mână. Se vede oricum, cu ochii care văd eșecul administrației locale!

Pr. Eugen Tănăsescu
Purtător de cuvânt Arhiepiscopia Tomisului

Context:

Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, a susținut că biserica „Izvorul Tămăduirii” din Constanța, construită pe trotuar, nu se va dărâma. Totodată, acesta a spus că va „programa creștinii și preoții să rămână în biserică zi și noapte și nu se va dărâma peste ei”.

ÎPS Teodosie a amenințat că „toți care au dărâmat biserici au murit în chinuri groaznice”.

Teodosie a făcut referire și la city managerul Constanței, Felicia Ovanesian, despre care a spus că îl conduce pe primarul Vergil Chițac.

„Vreau să vină domnul Chițac și cei din jurul său, că alți îl sfătuiesc, am auzit aseară, o femeie îl conduce, city manager, păcat că un general se lasă condus de alții. Am fost și am deschis cursuri universitare. Ziceam că este credincios, mama lui este foarte credincioasă. Cândva mi-a dat de înțeles că nu prea are credință, eu sper să îi vină credința”, a mai transmis Arhiepiscopul Tomisului.

Acesta a avut un mesaj și pentru judecători.

„Mă îndrept și către acei judecători care au dat sentință de demolare a unei biserici. Voi face demersuri. De 20 de ani este clădire. 20 de ani s-a slujit aici. Cum să desființezi un altar? Este un sacrilegiu. Nu putem să desființăm un altar de 20 de ani, câte slujbe s-au făcut. Este valabil și pentru sfântul Haralambie”, a mai spus ÎPS Teodosie.

Patriarhia Română a transmis, vineri, un punct de vedere în legătură cu demolarea bisericii construite pe trotuar, „Izvorul Tămăduirii”, din zona Macul Roșu din Constanța.

„Pentru a evita producerea oricărui resentiment procurat de ideea de sacrilegiu și pentru a nu alimenta un zgomotos complex de persecuție, soluția mutării/ translatării (în măsura posibilului) a unui lăcaș de cult este aprioric mai bună decât punerea la pământ a acesteia”, se arată în poziția Patriarhiei Române.

Vineri dimineață, Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, a oficiat Sfânta Liturghie, alături de mai mulți preoți constănțeni.

Patriarhia Română:

„Orice edificiu sacru, cu atât mai mult o biserică, nu se înalță și amenajează decât într-un spațiu riguros adecvat, adică potrivit și demn de o asemenea nobilă alegere.

Există rațiuni practice, canonice, arhitectonice, estetice și liturgice foarte limpezi care stau la baza construirii unei biserici.
Primele dintre acestea sunt legalitatea și necesitatea obiectivă a construirii ei.
Ca orice edificiu ridicat în spațiu privat sau public, construirea unei biserici presupune toate aprobările necesare din partea autorităților locale abilitate.

Mai ales în tumultuosul spațiu citadin, o biserică ortodoxă trebuie să fie pe cât posibil o oază de liniște, de frumusețe arhitecturală specifică splendidului stil canonic bizantin, un adecvat spațiu al reculegerii, slujirii și întâlnirii în liniște cu Dumnezeu, nu contrariul acestora. Dumnezeu, cum inspirat spune un gânditor creștin, este mai ales „Oaspetele tăcerii”, nu al infernalului zgomot produs de mașinile și mașinăriile epocii moderne.

Orice biserică trebuie să fie ridicată cu cea mai înaltă și curată responsabilitate pastorală, bun-gust estetic și rigoare canonică, nu cu vreo suspect impură sau iresponsabilă intenție străină de toate acestea.

Evident că demolarea unei biserici, fie ea și lipsită de necesarele calități menționate mai sus, este un act tulburător și neavenit, mai ales în contextul memorial românesc traumatizat încă de demolarea bisericilor sub comunism. Pentru a evita producerea oricărui resentiment procurat de ideea de sacrilegiu și pentru a nu alimenta un zgomotos complex de persecuție, soluția mutării/ translatării (în măsura posibilului) a unui lăcaș de cult este aprioric mai bună decât punerea la pământ a acesteia”.

Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, a adresat o scrisoare deschisă primarului Constanței, Vergil Chițac, în legătură cu demolarea bisericii „Izvorul Tămăduirii”, din Tomis 3, care este construită pe trotuar. Scrisoarea este adresată, atât în nume personal, cât și în numele preoților și credincioșilor constănțeni.

Citește scrisoarea aici: ÎPS Teodosie, scrisoare deschisă către primarul Vergil Chițac, privind demolarea bisericii de pe trotuar din Tomis 3: „Dacă suntem sinceri până la capăt am prefera să murim decât să dărâmăm o biserică”

Pe 13 decembrie 2021, Tribunalul Constanța a respins apelul Arhiepiscopiei Tomisului, cu privirea la desfiinţarea lucrărilor de construcţie ale bisericii Izvorul Tămăduirii de pe B-dul Tomis nr. 322, zona Macul Roşu. Decizia este definitivă.

Respinge, ca nefondat, apelul civil declarat de apelanta-pârâta Arhiepiscopia Tomisului, în contradictoriu cu intimatul-reclamant Primarul Municipiului Constanţa, împotriva sentinţei civile nr.8795/16.10.2020 pronunţate de Judecătoria Constanţa în dosarul nr. 431/212/2020. Definitivă. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei astăzi, 13.12.2021”, scria în minuta judecătorească.

Alte articole

13 feb. 2024 4.58 pm

USR Constanța transmite care sunt proiectele propuse pentru bugetul local din 2024. Stelian Ion susține că educația, sportul, timpul liber și recreerea reprezintă principalele preocupări pentru…

11 mart. 2025 12.17 pm

În contextul unei dispute juridice între Școala Gimnazială Nr. 10 „Mihail Koiciu” și Consiliul Local Constanța, avocata Felicia Ovanesian a publicat o postare critică la adresa autorităților…

20 ian. 2021 3.49 pm

  Fostul ministru al Justiției, Ana Birchall, a ieșit public, cu o postare pe Facebook, în legătură cu achitarea fostului primar al Constanței, Radu Mazăre, în dosarul terenurilor din stațiunea…

19 apr. 2022 3.25 pm

  Sorin Grindeanu a amintit, marţi, într-o conferinţă de presă, la Constanța, de faptul că din banii alocaţi de Guvern pentru Portul Constanţa, 100 de milioane au fost daţi pentru reabilitarea…

10 mart. 2021 4.07 pm

  Aproape 120.000 de dosare, 1049 de bibliorafturi, 1016 de volume, 65 de pachete și 124 cutii este bilanțul documentelor găsite de consilierii locali Mihai Ochiuleț (USR PLUS) și Teodor Popa…

30 mai 2021 10.24 am

  Premierul Florin Cîțu și-a anunțat, duminică, candidatura la șefia PNL, cu o oră înainte de ședința Consiliului Național, într-o conferință de presă la sediul PNL din Modrogan. Alături…