Ultimele stiri

A fost lansat un nou proiect media independent: Context.ro

 

Jurnaliștii Attila Biro, Cristian Andrei Leonte și Stephen McGrath au lansat, joi, Context.ro, un nou produs media, care își propume să extindă comunitatea ziariștilor de investigație prin importul tinerilor din mass-media.

Ce reprezintă proiectul Context?

„Platforma CONTEXT este un start-up media independent care își propune să crească și să extindă comunitatea jurnaliștilor de investigații din România, să scoată la lumină corupția, crima organizată și fraudele de orice natură prin publicarea de investigații jurnalistice.

Obiectivul principal al CONTEXT este să îmbunătățească nivelul investigațiilor jurnalistice cu ajutorul educației, tehnologiei și prin programe de mentorat dedicate tinerilor reporteri sau celor care doresc să devină jurnaliști de investigație.

CONTEXT este un hub pentru cooperarea între jurnaliștii de investigație din România.

Ca parte a rețelei internaționale Organised Crime and Corruption Reporting Project, CONTEXT promovează activ cooperarea transfrontalieră între jurnaliștii de investigație”, se arată pe site-ul start-up-ului.

Echipa CONTEXT:

Attila Biro

Attila Biro este cofondator al Context.ro și investighează crima organizată și corupția de 18 ani. Lucrează în proiecte internaționale alături de jurnaliștii afiliați rețelei Organised Crime and Reporting Project. A făcut parte din echipa RISE Project, fiind și director executiv al platformei, în perioada 2017-2020. A făcut parte din proiecte jurnalistice internaționale precum Laundromatul din Azerbaidjan sau Panama Papers. A publicat investigații jurnalistice la Digi24, Gândul.info și Hotnews.ro.

Iulia Stănoiu

Iulia Stănoiu este reporter de investigații al CONTEXT, iar din 2017 activează în presa locală din Teleorman. A făcut parte timp de șapte ani din echipa radioului local din orașul natal, Roșiorii de Vede, în adolescență, ca prezentator și reporter. După câțiva ani de lucru în mediul corporate, a revenit în presă și a urmat mai multe cursuri de formare în jurnalismul de investigație.

Stephen McGrath

Stephen McGrath – cofondator al Context este un jurnalist britanic care trăiește și lucrează în România. Articolele sale au fost publicate în mod regulat de publicații internaționale precum The Associated Press, BBC, The Guardian, The Times, The Telegraph, The Independent, New Statesman și multe altele. A documentat materiale legate de politică, mediu, probleme sociale și cultură. În 2019 a ajuns pe lista scurtă a finaliştilor desemnați de Fundația pentru Combaterea Traficului de Persoane pentru cea mai buna investigație despre traficul de persoane. În plus, a realizat materiale radio pentru BBC World Service.

Mihaela Tănase

Mihaela Tănase este absolventă a Facultăţii de Jurnalism din Sibiu. A fost fact checker pentru Factual.ro, un proiect derulat de Funky Citizens care verifică afirmațiile politicienilor români. A publicat recent pe portatul RISE Project o investigație despre un parlamentar român.

Cristian Andrei Leonte

Cristian Andrei Leonte este cofondator Context și jurnalist din anul 2011. A înființat Info Sud-Est, o publicație constănțeană independentă. A publicat mai multe investigații despre distrugerea patrimoniului istoric și corupția din administrațiile locale. În urma investigațiilor sale au fost deschise dosare penale, inclusiv de către Parchetul European. Este și editor G4Media și a documentat investigații transfrontaliere cu jurnaliști de la OCCRP, Suddeutsche Zeitung (Germania) sau NRC (Olanda).

Vasile Varlam

Vasile-Mircea Varlam a studiat științele politice și în 2021 a obținut două masterate în acest domeniu. S-a familiarizat cu jurnalismul de investigație în cadrul mai multor traininguri. Alături de echipa Context documentează subiecte legate de mediul înconjurător, corupție și crimă organizată.

sursa foto: Facebook/ Context.ro

Alte articole

07 oct. 2023 4.51 pm

Procurorii DIICOT afirmă că Vlad Pascu, tânărul care a provocat tragedia de la 2 Mai, a început să consume droguri la vârsta de 13 ani, pe fondul unor probleme familiale. De atunci, el a consumat…

17 feb. 2024 7.51 pm

Tragedie în munţii Făgăraş! Un tânăr salvamontist în vârstă de 33 de ani aflat în timpul liber şi-a pierdut viaţa după ce a fost surprins de o avalanşă în zona Bâlea Lac. Bărbatul a…

11 dec. 2023 10.55 am

Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual anunţă că, astăzi, va avea loc un protest la Ministerul Finanţelor din cauza salarizării. LUNI 11.12.2023 ora 13.00 vă aşteptăm…

28 feb. 2021 12.27 am

  O investigaţie realizată de Info Sud-Est, în colaborare cu alți trei jurnaliști din străinătate și susținută de Investigative Journalism for Europe (IJ4EU), a scos la iveală cum un miliard…

13 dec. 2023 4.07 pm

Primăria Municipiului Constanța a prezentat rezultatele proiectului „SMART CT” SMIS 126409/SIPOCA 551 în cadrul unui eveniment care a avut loc marți, 12 decembrie, ora 12:00, la sala de conferinţe…

27 mart. 2024 1.58 pm

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, miercuri, despre aderarea la Schengen pe aerian şi maritim, că este ferm convins că vom face paşi mari, el precizând că vor avea discuţii şi cu premierii Ungariei,…