Ultimele stiri

Klaus Iohannis a promulgat Legea offshore

Sursa foto: Administrația Prezidențială

 

Președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat, miercuri, Legea offshore.

„Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat miercuri, 25 mai 2022, decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 256/2018 privind unele măsuri necesare pentru implementarea operațiunilor petroliere de către titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore (PL-x 262/11.05.2022)”, arată Administrația Prezidențială.

Legea a fost adoptată săptămâna trecută de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional.Actul normativ are ca obiect de reglementare un set de măsuri privind stabilitatea regimului fiscal şi de redevenţe petroliere.

“Prezenta lege stabileşte unele măsuri necesare pentru implementarea operaţiunilor petroliere de explorare, dezvoltare, exploatare a zăcămintelor de petrol şi de abandonare, precum şi a lucrărilor/ lucrărilor la sonde aferente operaţiunilor petroliere, desfăşurate de titularii de acorduri petroliere cu privire la perimetrele petroliere offshore şi onshore de adâncime, în conformitate cu prevederile acordurilor petroliere încheiate între titulari şi Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale. (…) La propunerea titularilor de acorduri petroliere referitoare la perimetre localizate pe uscat (onshore), ANRM stabileşte ori, după caz, actualizează lista perimetrelor petroliere onshore de adâncime şi a zăcămintelor onshore de adâncime cărora le sunt aplicabile prevederile prezentei legi, în termen de 30 de zile de la primirea solicitării din partea titularului de acord petrolier”, prevede legea.

Potrivit prevederilor legii, titularilor de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore şi/ sau onshore de adâncime aflate în curs de executare li se aplică, pe toată perioada derulării acestora, regimul de redevenţe şi regimul fiscal specific aplicabil activităţilor de explorare, dezvoltare, exploatare şi abandonare existente la data de 1 ianuarie 2023.

“Titularii de acorduri petroliere offshore şi/ sau onshore de adâncime, inclusiv filialele acestora şi/ sau titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore şi/ sau perimetre petroliere onshore de adâncime, aparţinând aceluiaşi grup de interes economic care desfăşoară efectiv atât activităţi de extracţie, cât şi activităţi de vânzare a gazelor naturale extrase din aceste perimetre sunt obligaţi la calcularea, declararea şi plata impozitului asupra veniturilor suplimentare. Impozitul asupra veniturilor suplimentare se calculează prin aplicarea unuia sau unor procente de calcul, după caz, asupra veniturilor suplimentare obţinute din vânzarea gazelor naturale din producţia internă proprie extrase din perimetrele petroliere offshore şi/ sau perimetrele petroliere onshore de adâncime, aşa cum acestea sunt determinate potrivit anexei nr. 2, impozit din care se deduce valoarea investiţiilor în segmentul upstream”, se mai arată în actul normativ.

Limita maximă a deducerii investiţiilor în segmentul upstream nu poate depăşi 40% din totalul impozitului pe veniturile suplimentare, prevede legea.

Pe toată durata derulării acordurilor petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore şi onshore de adâncime, titularii acordurilor, inclusiv operatorii economici afiliaţi acestora, au dreptul de a comercializa în mod liber hidrocarburile produse din perimetrele petroliere respective, la preţurile şi în cantităţile determinate de către aceştia, în condiţiile legislaţiei naţionale şi europene în vigoare. Prin excepţie, Guvernul, prin hotărâre, la propunerea Ministerului Energiei, poate introduce restricţii temporare de preţ şi vânzare pentru cantităţile necesare în vederea asigurării consumului clienţilor casnici şi producătorilor de energie termică destinată populaţiei, precum şi a celor necesare îndeplinirii obligaţiilor subsumate mecanismelor europene de solidaritate prevăzute de reglementările europene, se mai arată în actul normativ, potrivit Agerpres.

Alte articole

27 apr. 2024 11.04 pm

Marcel Ciolacu este pus la zid după acuzațiile aduse lui Mircea Geoană despre care spune că nu a ajuns la NATO pe forțe proprii, așa cum a declarat. Alina Inayeh, Senior Fellow & Director al…

22 iun. 2023 3.49 pm

Pentru prima dată în România, reprezentanții USR Diana Buzoianu, Claudiu Mureșan, Raoul Trifan şi Aurel Oprinoiu, alături de senatorul USR de Constanța Remus Negoi, au inițiat un proiect de lege…

17 mai 2021 3.55 pm

   Liviu Dragnea, fostul președinte al Camerei Deputaților, a fost trimis în judecată de procurorii DNA într-un nou dosar, în care este acuzat de trafic de influenţă şi de folosire a influenţei…

09 nov. 2021 3.41 pm

  Procurorii Parchetului General au cerut în instantă achitarea fostul președinte al Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, pe care tot ei îl trimiseseră în 2020 pentru abuz în serviciu și…

14 nov. 2021 3.41 pm

  Florin Cîțu a anunțat că PNL, PSD și UDMR s-au înțeles pe programul de guvernare, urmând ca partidele să-i propună președintelui Klaus Iohannis mai multe variante de premier, scrie Hotnews.ro…

21 apr. 2021 11.52 am

Liviu Dragnea, fostul lider PSD, a primit aviz pozitiv pentru eliberare din partea Comisiei Penitenciarului Rahova. Instanța, însă, este cea care va lua o decizie finală cu privire la eliberarea lui…