Daria Kraus, sportivă de performanță la Clubul Sportiv Marina Constanța, a oferit un interviu despre cum se pregătește pentru Campionatul Mondial de Ju-Jitsu de la Abu Dhabi 2022. Anul acesta a câștigat argintul la Campionatul European de la Heraklion din Grecia și aurul la Campionatul Național de Ju-Jitsu de la București, la categoria U16-52kg.
Ana Huzum: Ce anume te-a determinat să te apuci de acest sport de contact?
Daria Kraus: Ce m-a determinat să încep acest sport de contact a fost dorința mea de a ști să mă apăr.
A.H.: Cum reușești să îmbini școala cu sportul de performanță?
D.K.: Școala îmbinată cu sportul de performanță este o provocare destul de mare, dar nu și imposibilă. Știu să-mi organizez și dozez eficient timpul încât totul să fie în echilibru.
A.H.: De ce are nevoie un sportiv pentru a face performanță?
D.K.: Ar avea nevoie de un antrenor foarte bun, de echipament necesar,de o adevărată dorință de a face performanță și de o bursă de sportiv sau chiar premii pentru titlurile obținute.
A.H.: Cum decurg antrenamentele tale?
D.K.: În general, fac antrenamente de 4 ori pe săptămână. Mă încălzesc și exersez procedee specifice. Dacă simt că nu îmi iese perfect, repet și acasă. De asemenea, merg și la sală pentru a rămâne la categoria mea (n.r U16-52kg) și pentru a mă menține în formă.
A.H.: Cum te pregătești pentru următorul meci?
D.K.: Cresc numărul de antrenamente și intensitatea lor pentru a mă perfecționa.
„Singurul motiv pentru care ea a câștigat a fost accidentarea mea”
A.H.: Care a fost cel mai dificil adversar pe care l-ai avut până acum?
D.K.: Consider că Jacobs Jule, de origine germană. Este mai bine pregătită, dar nu la fel de bună ca mine. Am luptat împotriva ei în finala Campionatului Mondial de anul acesta. Singurul motiv pentru care ea a câștigat a fost accidentarea mea. În luna noiembrie îmi voi lua revanșa la Campionatul Mondial de la Abu Dhabi 2022.
A.H.: Dintre campionii mondiali din acest sport, pe cine anume ți-ai dori să cunoști?
D.K.: Mi-aș dori enorm să o cunosc pe belgiana Licaï Pourtoui, care este dubla campioană mondială la categoria 57kg.
A.H.: Cine te-a ajutat în cariera ta sportivă?
D.K.: Cel mai mult m-au susținut antrenorul și familia mea. Instructorul meu mereu mă ambiționează și mă iartă când greșesc pentru că își dorește să devin un adult responsabil care să-și croiască un drum bun. Familia mea este formată doar din mama și bunica mea, care mă ajută și mă sprijină cu tot ce pot.
A.H.: Îți asigură România toate facilitățile pentru a face performanță?
D.K.: Nu-mi asigură toate facilitățile.
„M-am luptat în finală cu rotula sărită și nici atunci nu m-am dat bătută”
A.H.: Ce sacrificii ai făcut pentru a deveni campioana de astăzi?
D.K.: Am renunțat de multe ori să ies cu prietenii pentru a mă antrena. Am pus uneori pregătirile și antrenamentele pentru concursuri mai presus de mine pentru a obține premii. Nu pot doar să intru în sală, să mă uit „urât” la adversară și să iau puncte. Nu e așa ușor cum pare. M-am luptat în finală cu rotula sărită și nici atunci nu m-am dat bătută.
A.H.: Ce ai simțit când ai fost pe podium și s-a cântat imnul?
D.K.: Din păcate nu am avut această fericire deoarece am reușit să obțin doar locul al doilea. Sunt optimistă și simt că voi aduce aurul acasă. Voi auzi, atunci, pentru prima dată cum este să ți se cânte imnul, așa cum vedeam la televizor când eram mică.
A.H.: Care este medalia cu care te mândrești cel mai mult?
D.K.: Cea mai importantă medalie a mea este argintul obținut la Campionatul Mondial de la Abu Dhabi din 2021.
A.H.: Cum ai convinge un copil sau un adolescent să practice Ju-Jitsu?
D.K.: I-aș îndruma pe copii în special să practice nu doar Ju-Jitsu, ci orice sport de contact pentru a se apăra. Este un motiv bun atât pentru fete, cât și pentru băieți.
A.H.: Cum vezi evoluția acestui sport, în următorii ani, în România, în calitatea ta de sportivă de performanță?
D.K.: Văd o evoluție pozitivă. Îmi doresc nespus de mult să văd Ju-Jitsu drept sport olimpic și îmi doresc să concurez și la Jocurile Olimpice dacă se poate!
Material scris de Ana-Maria Huzum, studentă în anul I la Specializarea JURNALISM
din cadrul Facultății de Litere a Universității „Ovidius” din Constanța