Ultimele stiri

Noaptea Muzeelor 2022: Ce puteți vizita la Constanța și programul evenimentului

sursa foto: Facebook/ Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța

 

Noaptea Muzeelor 2022 – ediția a XVIII-a, va fi organizată și în Constanța, sâmbătă, 14 mai.

Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Constanța va fi prima instituție muzeală care deschide „Noaptea Muzeeelor”, în Constanța, cu o serie de evenimente dedicate, după cum urmează:

• Secția Planetariu va avea un program intitulat ” Știință prin educație”, din data de 13 mai începând cu ora 00:00 până în dimineața zilei de 14 mai 2022, ora 05:00. Proiectul prevede observații astronomice și continuă, pe parcursul zilei de 14 mai, cu dezvăluiri din experiența muzeografilor celorlalte secții, despre comportamentul aproape natural, al speciilor de animale aflate în cadrul instituției de cultură muzeale;
• Secția Delfinariu și Mineralogie va găzdui evenimentul intitulat “Delfinariu punte de legătură între știință și educație”, cu demonstrații ale delfinilor ce vor avea loc la orele 12:00 și 15:00, în ziua de 14 mai. Acestea vor fi precedate timp de 15 minute de prezentarea acțiunii, realizată de către muzeograful din cadrul acestei secții;
• Secția Microrezervație și Păsări Exotice va fi deschisă pe 14 mai, între orele 10:00 și 18:00, cu acțiunea „Comportament specific perioadelor premergătoare constituirii unei familii” unde vor fi efectuate 3 ghidaje, la orele 12:00, 14:00, 16:00, cu grupurile constituite la acel moment din vizitatorii aflați în apropierea țarcurilor ce adăpostesc speciile de animale ale secției.
• Nu în ultimul rând, Secția Acvariu va fi deschisă între orele 10:00 – 19:00 și vor fi realizate două ghidaje, la orele 14:00 și 16:00, care vor evidenția „Comportamentul diferențiat, adaptat condițiilor diferite de habitat (salinitate, adancime, întuneric/lumină)” al diferitelor specii de pești din patrimoniul viu pe care secția îl expune vizitatorilor.

Muzeul de Artă Constanța vă așteaptă în data de 14 mai, între orele 20:00 – 24:00, cu un inedit spectacol cu statui vivante, intitulat “Muzeul lui Shakespeare”, în montajul maestrului Mihai Mălaimare, precum și un concert susținut de corul Villanella al Facultății de Arte, cele două momente fiind dedicate evenimentului “Noaptea Muzeelor”. Tot aici, veți putea vedea expoziția temporară a artiștilor plastici Anca Boeriu și Mirela Trăistaru – Redesenări, Expoziția din cadrul Concursului Național de Pictură Lucian Grigorescu, organizată în colaborare cu Centrul Cultural Județean Constanța Teodor T. Burada, dar și piesele de colecție aflate în expoziția permanentă a instituției.

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța va lua și el parte acțiunile organizate în cadrul evenimentului “Noaptea Muzeelor”, în ziua de 14 mai, în intervalul orar 19:00 – 01:00, cu toate secțiile și obiectivele, din județ, aflate în administrarea acestuia. Ca o atracție deosebită, clădirea muzeului va fi mapată, iar în interior vizitatorii se vor putea bucura de un extraordinar concert de muzică clasică și de un recital de poezie antică. De asemenea, vor putea fi vizitate expoziția permanentă și o expoziție temporară intitulată “Cum se pregătește o expoziție”, se arată în comunicatulul Consiliului Județean Constanța.

Informare Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța:

„Programul general de desfășurare al evenimentului este 19:00 – 01:00 (ultima intrare la 24:00), iar locațiile unde vă așteptăm pentru vizitarea gratuită a expozițiilor de bază ale acestora sunt următoarele:

Muzeul din Piața Ovidiu nr.12 și Edificiul roman cu mozaic;
Muzeul de arheologie Histria;
Muzeul Tropaeum Traiani și Monumentul triumfal din Adamclisi;
Muzeul Carsium din Hârșova.
În sediul central al muzeului (Piața Ovidiu nr.12), pe lângă vizitarea expoziției de bază, vor mai avea loc următoarele activități:

– începând cu ora 19:00, în Sala „Vasile Canarache”, lectorii Theodora Roșca-Neacșu și Cătălin Băluț, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, vor susține work-shop-ul „Prezentarea tehnică a mozaicului din piatră naturală”;

– începând cu ora 21:00, studenți ai Facultății de Arte din cadrul Universității Ovidius din Constanța vor prezenta, outdoor, spectacolul Muzeul Statuilor Shakespeare, în regia lui Mihai Mălaimare.

Apoi, prietenii muzeului de la Asociația „Historia Renascita” vor prezenta, tot outdoor, echipamente militare și arme specifice ale dacilor și romanilor;

– pe parcursul serii vor putea fi ascultate Interludii muzicale, susținute de instrumentiști ai Orchestrei Simfonice București;

– în intervalul 22:00 – 22:35, actorii Marius Bodochi, Daniela Vitcu și Radu Niculescu vor susține un Recital poetic din operele relegatului poet latin la Tomis, Publius Ovidius Naso și ale altor poeți remarcabili. Aceștia vor fi însoțiți în lumea poeziei de instrumentiști ai Orchestrei Simfonice București și de statui vivante realizate de studenți ai Facultății de Arte din cadrul Universității Ovidius din Constanța;

– la etajul II al muzeului vor fi prezentate principiile de organizare ale unei expoziții muzeale, în cadrul expoziției temporare „Cum să pregătim o expoziție”.

Expoziția din Sala Tezaur este din nou completă, de curând reîntorcându-se de la Madrid cele 19 piese cu care muzeul nostru a participat la expoziția internațională Tesoros arqueológicos de Rumanía. Las raíces dacias y romanas (01 octombrie 2021 – 27 februarie 2022), inclusiv faimosul Șarpe Glykon, piesă unicat, dar și statuile zeităților Isis, Nemesis și Venus.

Intrarea este gratuită!

Vizitatorii se vor putea bucura și de un mapping arhitectural proiectat pe fațada Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța”.

Accesul vizitatorilor în cadrul evenimentelor desfășurate de către instituțiile de cultură din subordinea CJC, se va realiza gratuit, iar programul evenimentelor organizate, poate fi consultat și on line la următoarele adrese: https://www.delfinariu.ro/, https://muzeuldeartaconstanta.ro/ și https://www.minac.ro/, mai precizează CJC.

Totodată, Muzeul de Artă Populară Constanța organizează NOAPTEA MUZEELOR în ziua de 14 mai 2022, orele: 20:00-24:00.

Cu ocazia acestui eveniment, vizitatorii sunt invitaţi să participe la tururi ghidate, în cadrul cărora vor descoperi satul tradiţional românesc, prin intermediul expoziţiei permanente „Arta populară din România” şi a expoziţiei temporare „Interiorul ţărănesc de sărbătoare”.

Colecţiile de artă populară românească deţinute de Muzeul de Artă Populară Constanţa includ: ceramică, port popular, scoarţe, ţesături pentru decorul interiorului, lemn, metal, icoane pe lemn şi pe sticlă, mobilier ţărănesc şi inventar agro-pastoral, fiind reprezentate toate provinciile istorice româneşti: Dobrogea, Muntenia, Oltenia, Transilvania, Banat şi Moldova.

Printre cele mai vechi obiecte de patrimoniu expuse se numără scoarţele ţesute în sec. al XIX- lea, icoanele pe lemn şi sticlă realizate în perioada secolelor XVIII- XIX, piese ceramice de secol XVIII -XIX, mobilier ţărănesc lucrat la sfârşitul secolului al XIX-lea, precum şi costume tradiţionale de sărbătoare şi ţesături de interior de la sfârşitul secolului XIX- începutul secolului XX. Majoritatea acestor obiecte sunt piese de valoare excepţională a patrimoniului cultural-naţional, fiind clasate în categoria TEZAUR. Intrarea este gratuită. Vă aşteptăm cu drag!, se arată într-un comunicat al Primăriei Constanța.

Alte articole

06 iun. 2023 10.00 am

Universitatea Ovidius din Constanța (UOC) a organizat, în perioada martie – mai 2023, Zilele Porților Deschise, o campanie amplă de promovare a ofertei educaționale, în care peste 1750 de…

19 nov. 2024 4.42 pm

Spațiile verzi din Constanța, recent amenajate, au fost vandalizate. Persoane rămase încă necunoscute au devastat zonele în care erau plantate crizanteme și gard viu. Cele mai recente incidente…

15 sept. 2024 5.31 pm

Administrația Națională de Meteorologie a emis duminică, 15 septembrie, o avertizare cod galben de tip nowcasting de ploi pentru zona de litoral a județului Constanța. Avertizarea este valabilă…

20 iul. 2024 6.20 pm

Pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dobrogea au fost solicitați să intervină sâmbătă, 20 iulie, pe plaja Modern din Constanța. Potrivit primelor informații,…

07 oct. 2023 7.30 pm

Pentru asfaltarea carosabilului în intersecția Trocadero, începând de luni, 9 octombrie, ora 05:00, până marți, 10 octombrie, ora 22:00, circulația rutieră va fi restricționată pe bulevardul…

26 aug. 2024 9.27 pm

Cadrele medicale ale Serviciului Județean de Ambulanță Constanța au fost solicitate să intervină luni, 26 august, în municipiul Constanța. Potrivit primelor informații, o mașină s-a răsturnat…