Ultimele stiri

Patriarhul Daniel, mesaj de Paște: „Să ne rugăm pentru încetarea războiului în Ucraina şi să ajutăm pe refugiaţii ucraineni”

Sursa foto: Basilica.ro

 

Patriarhul Daniel a transmis un mesaj prin care îi îndeamnă pe credincioși să se roage pentru încetarea războiului din Ucraina și să îi ajute pe refugiații ucraineni. În mesajul transmis de Paște, preafericitul Daniel, mai spune că „toţi trebuie să împărtăşim celor din jurul nostru bucuria şi pacea lui Hristos prin rugăciune şi fapte bune”, conform basilica.ro.

Mesaj integral:

„Învierea din morţi a Domnului Iisus Hristos înseamnă biruinţa iubirii Lui răstignite asupra morţii cauzate de ură şi violenţă. Însă, Învierea lui Hristos nu este revenire la viaţa biologică, pământească, ci ea este trecerea de la viaţa pământească vremelnică, la viaţa cerească veşnică.

De aceea, la slujba Învierii din noaptea de Paşti cântăm: Astăzi prăznuim omorârea morţii şi începutul unei alte vieţi, viaţa veşnică, deoarece Hristos Cel înviat din morţi a dăruit femeilor mironosiţe bucurie, iar ucenicilor Săi pace.

Sărbătoarea Sfintelor Paşti ne îndeamnă pe toţi creştinii să împărtăşim celor din jurul nostru bucuria şi pacea lui Hristos prin rugăciune şi fapte bune. În mod deosebit, să ne rugăm pentru încetarea războiului în Ucraina şi să ajutăm pe refugiaţii ucraineni.

De asemenea, să arătăm preţuire şi iubire milostivă tuturor oamenilor bolnavi şi întristaţi, bătrâni şi singuri, dar şi copiilor din familiile sărace. Totodată, să păstrăm în iubirea noastră frăţească pe toţi românii aflaţi în jurul graniţelor României şi în diaspora română.

Cu prilejul Sărbătorii Sfintelor Paşti, vă adresăm tuturor doriri de pace şi bucurie, sănătate şi fericire, dimpreună cu salutarea pascală Hristos a înviat! – Adevărat a înviat!”.

Citește și:

Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, nu și-a schimbat părerea despre președintele Rusiei, Vladimir Putin, nici în urma invaziei ruse în Ucraina.

ÎPS Teodosie nu își schimbă părerea despre „ctitorul” Putin: „A luat ctitoriile, le-a mitraliat? Nu a făcut nimic cu ele. Sunt aceleași”

Acesta a fost întrebat, miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, dacă își menține afirmația despre Putin, pe care a făcut-o chiar înaintea începerii războiului din Ucraina. „Ce a adus, a rămas. A luat ctitoriile, le-a mitraliat? Nu a făcut nimic cu ele. Sunt aceleași. Nu trebuie să am eu o părere”, a spus ÎPS Teodosie.

Acesta a fost întrebat ce părere are în acest moment despre Putin și faptele comise de trupele ruse în Ucraina. „Nu sunt judecător. Judecător este Dumnezeu”, a răspuns Arhiepiscopul Tomisului.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a postat un mesaj pe contul de Instagram, referitor la ultima declarație a Arhiepiscopului Tomisului, ÎPS Teodosie, care susține că Vladimir Putin nu a „mitraliat ctitorii”.

Mesajul integral:

„Perseverarea tomitană în opțiunea oarbă moral, favorabilă barbariei travestite în ctitor creștin, dar și întrebarea zguduitor de cinică, „Ce, a mitraliat ctitoriile?”, sunt aproape amuțitoare. Ca și cum zidurile unor construcții, fie ele și biserici, nu viețile unor oameni nevinovați ar conta cu adevărat !

Fiecare dintre noi se onorează sau se compromite moral în cel mai relevant mod cu putință prin poziționarea față de răul hidos, față de crima odioasă, față de nedreptatea strigătoare la cer și mai ales față de Adevăr. Recidivând, unii se compromit spectaculos și ireversibil. Inversiunea morală e insuportabilă în registrul creștin și denunțată ferm în Evanghelii.

„Fericiți făcătorii de pace…”

La începutul lunii martie din anul 2022, Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, a făcut apel la Dumnezeu să oprească acest război, însă nu s-a referit în niciun moment la președintele Rusiei, Vladimir Putin, pe care l-a lăudat cu chiar două săptămâni înainte de invadarea Ucrainei.

ÎPS Teodosie a făcut apel la Dumnezeu să oprească războiul, însă nu s-a dezis de Putin, despre care zicea că „nu e negru asa cum îl prezintă toată lumea”

„Dumnezeu să oprească această nedreaptă bătaie, că niciun război nu este drept, doar atunci când ne apărăm să limităm celor ce vin să se războiască cu noi. Rugăm pe bunul Dumnezeu să ne asculte rugăciunile și îndemn pe toți preoții, călugării, credincioșii, să întețească rugăciunile și să înmulțească dragostea față de toți cei cuprinși de ororile războiului”, a spus ÎPS Teodosie, în cadrul unei conferințe de presă, luni.

La începutul lunii februarie, Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, a făcut o nouă declarație controversată, într-o emisiune la Radio Dobrogea. Acesta l-a elogiat pe președintele Rusiei, Vladimir Putin, despre care a spus că este „cel mai mare ctitor la Sfântul Munte și la Ierusalim și în țara sa” și că „nu e negru asa cum îl prezintă toată lumea”.

ÎPS Teodosie, elogiu pentru Vladimir Putin: „Este cel mai mare ctitor la Sfântul Munte și la Ierusalim și în țara sa”

„Și de ce sa n-o spun, domnul Putin care este atât de vehiculat, acum, în zilele acestea și este văzut atât de negru, nu e negru asa cum îl prezintă toată lumea. Am spus și o spun, fără frică, și fără ezitare, este cel mai mare ctitor la Sfântul Munte și la Ierusalim și în țara sa, și Putin și Medvedev sunt ctitori și am fost pe urmele lor în excursie și m-am minunat câte jertfe au făcut și noi îi judecăm ca pe niște răufăcatori”, a spus ÎPS Teodosie.

Alte articole

07 ian. 2024 12.48 pm

În urmă cu puțin timp, pompierii Detașamentului Tulcea au intervenit cu două autospeciale, una de descarcerare și una de stingere, la un accident rutier produs pe DJ 222C în apropiere de localitatea…

03 dec. 2022 10.28 pm

Bogdan Rodeanu, deputat USR și preşedintele Comisiei de Apărare din Camera Deputaţilor, a transmis prin intermediul rețelei sociale Facebook un mesaj pentru George Simion, liderul partidului Alianța…

12 oct. 2023 10.25 am

O altă dronă din conflictul din Ucraina a ajuns pe teritoriul României, în Deltă. Ministerul Apărării Naționale a anunțat că, vineri dimineață, în jurul orei 5.00, echipele din teren au raportat…

11 sept. 2022 1.00 pm

  Operaţiunile la centrala nucleară ucraineană Zaporojie, aflată sub controlul forţelor ruse, au fost oprite complet, a anunţat duminică “Energoatom“, operatorul ucrainean al centralei…

06 apr. 2024 1.45 pm

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a vorbit, în emisiunea de la Prima TV, despre atitudinea judecătoarei de la Judecătoria Mangalia în dosarul lui Vlad Pascu, care a fost acuzat că a omorât doi…

23 mart. 2024 12.29 pm

Un selfie cu sticla de bere în fața sediului Jandarmeriei Brăila i-a dat de gol pe trei frați care aveau asupra lor băuturi alcoolice și droguri. Totul s-a petrecut vineri după-amiază, când jandarmii…