Ultimele stiri

Stelian Ion (USR), despre declarațiile făcute de ÎPS Teodosie: „Am decis să nu mai particip la nicio slujbă oficiată de un ierarh putinist și care nu vede crimele din Ucraina și suferința poporului ucrainean”

Sursa foto: Facebook/ Stelian Ion

 

Deputatul constănțean, din partea USR, Stelian Ion, a spus, joi, într-o postare pe Facebook, că a decis să nu mai participe la nicio slujbă oficiată de „un ierarh putinist și care nu vede crimele din Ucraina și suferința poporului ucrainean”, făcând referire la afirmațiile făcute de ÎPS Teodosie despre Vladimir Putin și războiul din Ucraina.

Stelian Ion susține că „Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române și Consistoriul Arhieresc trebuie să îl sancționeze cu caterisire pe Teodosie Petrescu, Arhiepiscopul Tomisului pentru a transmite un mesaj clar de distanțare față de acest comportament nedemn și dezonorant”.

Mesajul integral al deputatului Stelian Ion:

„Am decis să nu mai particip la nicio slujbă oficiată de un ierarh putinist și care nu vede crimele din Ucraina și suferința poporului ucrainean.Teodosie al Tomisului, arhiepiscopul urii, persistă în atitudinea de susținere a regimului criminal de la Kremlin. Doar pentru simplul fapt că a construit biserici, iar acum nu și-a retras ctitorirea sau nu le-a „mitraliat”, cetățeanul Teodosie Petrescu, efemer Arhiepiscop al Tomisului, afirmă că Vladimir Putin nu este un răufăcător și nu ar trebui judecat pentru războiul din Ucraina.
Este inadmisibil și jignitor pentru toți creștinii ortodocși din România ca un om precum Teodosie, fan al lui Vladimir Putin, să fie înalt ierarh al Bisericii Ortodoxe Române. O astfel de atitudinea în mijlocul Săptămânii Mari este lipsită de absolut orice urmă de decență și trebuie urgent sancționată în mod formal de BOR.Oare cum își va permite Teodosie să cheme credincioșii să ia lumină în noaptea de Înviere, știind că în Ucraina milioane de creștini ortodocși suferă și se ascund de obuzele lui Putin, în timp ce el îl slăvește pe Putin?
În acest moment, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române și Consistoriul Arhieresc trebuie să îl sancționeze cu caterisire pe Teodosie Petrescu, Arhiepiscopul Tomisului pentru a transmite un mesaj clar de distanțare față de acest comportament nedemn și dezonorant”.

Context:

Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, nu și-a schimbat părerea despre președintele Rusiei, Vladimir Putin, nici în urma invaziei ruse în Ucraina.

ÎPS Teodosie nu își schimbă părerea despre „ctitorul” Putin: „A luat ctitoriile, le-a mitraliat? Nu a făcut nimic cu ele. Sunt aceleași”

Acesta a fost întrebat, miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, dacă își menține afirmația despre Putin, pe care a făcut-o chiar înaintea începerii războiului din Ucraina. „Ce a adus, a rămas. A luat ctitoriile, le-a mitraliat? Nu a făcut nimic cu ele. Sunt aceleași. Nu trebuie să am eu o părere”, a spus ÎPS Teodosie.

Acesta a fost întrebat ce părere are în acest moment despre Putin și faptele comise de trupele ruse în Ucraina. „Nu sunt judecător. Judecător este Dumnezeu”, a răspuns Arhiepiscopul Tomisului.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a postat un mesaj pe contul de Instagram, referitor la ultima declarație a Arhiepiscopului Tomisului, ÎPS Teodosie, care susține că Vladimir Putin nu a „mitraliat ctitorii”.

Mesajul integral:

„Perseverarea tomitană în opțiunea oarbă moral, favorabilă barbariei travestite în ctitor creștin, dar și întrebarea zguduitor de cinică, „Ce, a mitraliat ctitoriile?”, sunt aproape amuțitoare.
Ca și cum zidurile unor construcții, fie ele și biserici, nu viețile unor oameni nevinovați ar conta cu adevărat !

Fiecare dintre noi se onorează sau se compromite moral în cel mai relevant mod cu putință prin poziționarea față de răul hidos, față de crima odioasă, față de nedreptatea strigătoare la cer și mai ales față de Adevăr.

Recidivând, unii se compromit spectaculos și ireversibil. Inversiunea morală e insuportabilă în registrul creștin și denunțată ferm în Evanghelii.

„Fericiți făcătorii de pace…”

La începutul lunii martie din anul 2022, Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, a făcut apel la Dumnezeu să oprească acest război, însă nu s-a referit în niciun moment la președintele Rusiei, Vladimir Putin, pe care l-a lăudat cu chiar două săptămâni înainte de invadarea Ucrainei.

ÎPS Teodosie a făcut apel la Dumnezeu să oprească războiul, însă nu s-a dezis de Putin, despre care zicea că „nu e negru asa cum îl prezintă toată lumea”

„Dumnezeu să oprească această nedreaptă bătaie, că niciun război nu este drept, doar atunci când ne apărăm să limităm celor ce vin să se războiască cu noi. Rugăm pe bunul Dumnezeu să ne asculte rugăciunile și îndemn pe toți preoții, călugării, credincioșii, să întețească rugăciunile și să înmulțească dragostea față de toți cei cuprinși de ororile războiului”, a spus ÎPS Teodosie, în cadrul unei conferințe de presă, luni.

La începutul lunii februarie, Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, a făcut o nouă declarație controversată, într-o emisiune la Radio Dobrogea. Acesta l-a elogiat pe președintele Rusiei, Vladimir Putin, despre care a spus că este „cel mai mare ctitor la Sfântul Munte și la Ierusalim și în țara sa” și că „nu e negru asa cum îl prezintă toată lumea”.

ÎPS Teodosie, elogiu pentru Vladimir Putin: „Este cel mai mare ctitor la Sfântul Munte și la Ierusalim și în țara sa”

„Și de ce sa n-o spun, domnul Putin care este atât de vehiculat, acum, în zilele acestea și este văzut atât de negru, nu e negru asa cum îl prezintă toată lumea. Am spus și o spun, fără frică, și fără ezitare, este cel mai mare ctitor la Sfântul Munte și la Ierusalim și în țara sa, și Putin și Medvedev sunt ctitori și am fost pe urmele lor în excursie și m-am minunat câte jertfe au făcut și noi îi judecăm ca pe niște răufăcatori”, a spus ÎPS Teodosie.

Comments are closed.

Alte articole

10 feb. 2024 11.44 am

Partidul Național Liberal Filiala Constanța a organizat sâmbătă, 10 februarie, o conferință de presă în cadrul căreia s-a anunțat faptul că echipa PRO România se alătură PNL. Conferința…

15 feb. 2024 12.06 pm

Bugetul municipiului Constanța pentru anul 2024 a fost aprobat, ieri, în şedinţă de către consilierii locali. În timp ce Primăria Constanța anunţă că investiţiile din fonduri europene au…

06 ian. 2024 10.40 am

La data de 6 Ianuarie, poporul român sărbătorește Boboteaza, care este sărbătoarea creștină a Botezului Domnului, un moment important în calendarul religios, marcând evenimentul în care Iisus…

01 feb. 2022 4.29 pm

  Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, a pierdut, marți, procesul pe care îl avea cu Universitatea „Ovidius” din Constanța. Curtea de Apel Galați a respins recursul făcut de Teodosie.…

14 mart. 2023 8.11 pm

Un avion de vânătoare rusesc s-a ciocnit de o dronă de supraveghere americană deasupra Mării Negre, forțând SUA să doboare drona, potrivit armatei americane astăzi, 14 martie 2023. “Aeronava…

10 ian. 2022 5.49 pm

  Parcarea din municipiul Constanța ar putea fi gratuită pe timpul nopții și în weekend, au anunțat consilierii USR Constanța, luni, în cadrul unei conferințe de presă. Totodată, stațiunea…