Ultimele stiri

Primăria Constanța anunță că „terenul retrocedat ilegal și recuperat de municipalitate din Portul Tomis va fi folosit în avantajul comunității”

Sursa foto: Primăria Constanța

 

Primăria Constanța a transmis, marți, printr-un comunicat de presă, că „terenul retrocedat ilegal și recuperat de municipalitate din Portul Tomis va fi folosit în avantajul comunității”. Instituția a precizat că parcarea situată pe strada Lebedei, în zona Plajei Modern este reamenajată. Platforma parcajului privat a fost dezafectată, iar pe locul ei se va construi o parcare care va putea fi utilizată de riverani și de toți cei care tranzitează această zonă, mai arată sursa citată.

„Astăzi, echipele Confort Urban au demarat lucrările de refacere a suprafețelor pe terenul recuperat de municipalitate. Porțiunea de parcare inundată va fi stabilizată prin turnarea mai multor straturi de piatră. Suprafața carosabilă va fi reamenajată cu asfalt și se vor aplica marcajele rutiere.Investiția urmărește revitalizarea peisajului urban și dezvoltarea zonei adiacente Portului Tomis prin îmbunătățirea condițiilor de acces rutier. Reamintim faptul că această construcție a fost desființată de municipalitate în urma hotărârii instanței. Exploatarea parcării se va realiza legal, conform HCL nr. 123/2021 privind aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a parcărilor publice din municipiul Constanța”, a mai precizat Primăria Constanța.

Context:

Parcarea privată a aparținut afaceristului Georgică Giurgiucanu, unul dintre numele apărute în Dosarul Retrocedărilor și totodată, unul dintre beneficiarii de pe urma acestora, din timpul primarului Radu Mazăre. Giurgiucanu a fost condamnat la 5 ani și 6 luni de închisoare.

Parcarea din zona plajei Modern a fost desființată de municipalitate în urma hotărârii instanței, care a decis „desființarea pe cale administrativă a lucrărilor de construcții de pe teren aparținând domeniului public al municipiului Constanța, zona Port Tomis, identificat cadastral cu nr.207032, constând în platformă din beton armat în suprafață de aproximativ 2595 mp de către Borcea Cristian, Giurgiucanu Georgică, Săvulescu Geta, Camboianu Mihai și SC Habitat Ambient SA“.

În dosarul „Retrocedărilor”, cel în care fostul edil al Constanței, Radu Mazăre, a fost condamnat la 9 ani de închisoare cu executare, iar fostul președințe al Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu, la cinci ani de închisoare, mai apar nume precum Constantin Racu (fost director al Direcției Administrației Publice din Primăria Constanța, 6 ani și 10 luni), Daniela Dospinescu (fost director al Direcției Patrimoniu din Primăria Constanța, 7 ani și 6 luni), Georgică Giurgiucanu (mandatar, 5 ani și 6 luni),  Dragoș Săvulescu, (mandatar, 5 ani și 6 luni),  Niculae Nejloveanu (mandatar, 2 ani cu suspendare) Cristian Borcea, (cesionar cumpărător de drepturi succesorale, 5 ani), Aurel Jean Andre (notar, 2 ani cu suspendare) și alții. În motivarea judecătorilor Înaltei Curți de Casație și Justiție din urmă cu trei ani, aceștia au vorbit despre o „veritabilă organizație de tip mafiot”, de „devalizarea patrimoniului” și de o „grupare infracțională”, în cazul acestui dosar trimis în judecată în 28 octombrie 2008. Citește aici motivarea.

În 11 martie 2004, printr-o dispoziție de primar, Radu Mazăre a respins retrocedarea a 98,66 hectare de teren în cartierul de case Anadalchioi și a propus, la schimb, terenuri extrem de valoroase în Portul Tomis, dar care au fost evaluate la prețuri derizorii – între 20 și 140 euro/mp pe plaja Modern, scrie Info Sud-Est. Doar că oferta generoasă a fostului primar nu a mai fost înaintată urmașilor de drept ai lui Jules Movilă, care au așteptat trei ani răspunsul Primăriei Constanța, ci unui grup de persoane care, între timp, cesionaseră drepturile de proprietate: Georgică Giurgiucanu, Maria Măriuță (bunica lui Dragoș Săvulescu, acționar al clubului de fotbal Dinamo), Cristian Borcea, Mihai Camboianu și SC Habitat și Ambient SA.

Așadar, cei cinci parteneri de afaceri au primit patru hectare în Portul Tomis și încă 600 de mp în două zone bune ale orașului, după cum urmează: Georgică Giurgiucanu – 22,05%, Maria Măriuță – 14,70%, Cristian Borcea – 12,25%, Mihai Camboianu – 1% și SC Habitat și Ambient SA – 50% din suprafața totală a terenurilor.

În 2006, Academia Cațavencu scria că Georgică Giurgiucanu a fost vicepreședinte al PSD Constanța și nota legăturile apropiate dintre Giurgiucanu, Cristian Borcea și ministrul Turismului în momentul retrocedărilor, Dan Matei Agathon (în trecut, membru în Consiliul de Administrație al Dinamo). În același material, cei de la Academia Cațavencu mai scriau că Valentin Ionescu administra programul „Fabricat în România”, al cărui președinte onorific a fost premierul Adrian Năstase.

Alte articole

17 nov. 2022 4.49 pm

Până pe 4 decembrie 2022, toți cei care locuiesc, muncesc sau studiază în Constanța și au împlinit vârsta de 18 ani își pot exprima votul pentru unul din cele 35 de proiecte declarate eligibile.…

21 mai 2024 4.27 pm

Primăria municipiului Constanța anunță că lucrările de reabilitare a Parcului Tăbăcărie sunt în plină desfășurare. Se lucrează la amenajarea spațiilor verzi. Decorul peisagistic este completat…

20 iun. 2024 4.55 pm

Săptămâna aceasta, Adrian Bîlbă, fostul manager al Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța a publicat pe rețelele de socializare imagini și filmulețe însoțite de afirmații alarmiste…

07 nov. 2022 2.20 pm

  Demersurile pentru găsirea unor familii adoptive pentru câinii comunitari găzduiți de Adăpostul public de animale abandonate Constanța continuă, transmite Primăria Constanța. Prin decizia…

25 mart. 2024 11.16 am

Continuăm eforturile noastre comune pentru a găsi familii adoptive pentru câinii comunitari găzduiți de municipalitate în Adăpostul Public de Animale Abandonate Constanța, transmite Primăria…

18 iul. 2023 10.40 am

Organizația de Management al Destinației (OMD) Mamaia-Constanța a hotărât să își încheie colaborarea cu agenția de creație grafică, Blue Sky Advertising SRL. Această decizie a fost luată…