Ultimele stiri

Rușii sunt acuzați că ar fi folosit arme chimice în Mariupol / Batalionul Azov face referire la o „substanță orăvitoare”, care a fost aruncată din dronă și care provoacă insuficiență respiratorie

Sursa foto: Unsplash (imagine cu rol ilustrativ)

 

UPDATE: Marea Britanie și SUA verifică informațiile privind folosirea armelor chimice în Mariupol de către trupele ruse.

“Informaţii indică faptul că forţele ruse este posibil să fi folosit agenţi chimici într-un atac împotriva populaţiei din Mariupol. Colaborăm urgent cu partenerii pentru a verifica detaliile”, a precizat Liz Truss pe Twitter.

Statele Unite nu au confirmat utilizarea armelor chimice în Mariupol, dar i-au avertizat anterior pe ucraineni că Rusia ar putea folosi agenți chimici în orașul din sud-estul Ucrainei, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, pentru CNN.

„Înainte de astăzi, aveam la dispoziție informații credibile conform cărora rușii s-ar fi pregătit să folosească agenți, agenți chimici, gaze lacrimogene amestecate cu alți agenți, ca parte a unui efort de a slăbi, de a invalida elementele militare și civile ucrainene care sunt stabilite în Mariupol, folosind acești agenți chimici”, a spus Price.

„Am împărtășit aceste informații cu partenerii noștri ucraineni. Vom fi în conversații directe cu ei pentru a încerca să stabilim ce s-a întâmplat exact aici și, de îndată ce vom obține informații suplimentare, vom spune ce a fost sau ce ar fi putut fi acesta.

Petro Andryushchenko, consilierul primarului din Mariupol, a postat pe Telegram  că informațiile despre un posibil atac chimic „nu sunt încă confirmate”, adăugând „detalii și clarificări ulterioare”.

„În orice caz, anunțul de utilizare a armelor chimice nu este atât de simplu”, a spus Andriușcenko. “Este posibil ca utilizarea unei substanțe chimice necunoscute să fie un test pentru reacția în general. Un singur scenariu. Dar așteptăm informații oficiale din partea armatei”, a transmis acesta, potrivit CNN.

Știre inițială:

Ucraina a acuzat Rusia, luni seară, de utilizarea armelor chimice în Mariupol. Batalionul Azov a făcut referire la o „substanță orăvitoare”, care a fost aruncată din dronă și care provoacă insuficiență respiratorie, potrivit  Kyiv Independent și Unian, care au preluat mesajul batalionului Azov de pe Telegram.

Mesajul a fost preluat și de canalul Nexta.

„În urmă cu aproximativ o oră, trupele ruse au folosit o substanță otrăvitoare de origine necunoscută împotriva militarilor și civililor ucraineni din orașul Mariupol, care a fost aruncată de pe un UAV inamic”, se arată în mesaj.

Totodată, batalionul anunță că victimele au insuficiență respiratorie și sindrom vestibulo-atactic (n.r. care provoacă probleme ale sistemului cerebral).

Membrii batalionului Azov au luptat împotriva forţelor ruse în Mariupol, oraş situat în sud-estul Ucrainei, între peninsula Crimeea anexată de Rusia şi regiunile separatiste din estul ţării. Detaşamentul de operaţiuni speciale Azov, cunoscut anterior ca “batalionul Azov”, reprezintă un element cheie în campania de propagandă rusă care acuză autorităţile ucrainene de legături cu neonazişti, scrie Agerpres.

Washington Post a scris despre Azov că este un grup paramilitar compus din voluntari, creat pe 5 mai 2014, numele trimițând la Marea de Azov, astăzi în mare măsură sub jugul Rusiei, de la anexarea Crimeei încoace. Batalionul s-a remarcat atunci când luptătorii săi au recucerit orașul Mariupol de la separatiștii pro-ruși în 2014. Pe teren militar, Ucraina a integrat Azov în garda sa națională (echivalentul jandarmeriei), în toamna aceluiași an.

Alte articole

17 feb. 2024 11.24 am

Ministerul Afacerilor Externe îşi exprimă regretul profund ca urmare a anunţului despre decesul în închisoare al politicianului rus de opoziţie Alexei Navalnîi și condamnă încălcările repetate…

05 mart. 2022 1.41 pm

  Premierul Nicolae Ciucă a vorbit, sâmbătă, în după ședința de guvern, că va fi organizat un hub umanitar în România, care va fi amenajat la Suceava. „Aseară am abilitat, prin hotărârea…

28 ian. 2024 11.54 am

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat la emisiunea Insider Politic, difuzată sâmbătă de Prima Tv, că la nivel guvernamental s-a discutat despre afirmaţiile unora dintre fermierii…

04 mart. 2022 12.52 pm

  Președintele Ucrainei, Zelenski, spune că atacul rusesc asupra centralei nucleare de la Zaporizhzhya ar fi putut provoca distrugeri de șase ori mai mari decât cel de la Cernobîl, relatează…

14 oct. 2022 12.35 pm

  Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a adoptat joi, 14 octombrie, o rezoluție prin care declară Rusia drept regim „terorist”. Documentul intitulat „O escaladare ulterioară a agresiunii…

16 dec. 2023 6.15 pm

Turcia, România şi Bulgaria intenţionează să semneze în ianuarie un acord cu privire la un plan comun de îndepărtare a minelor care plutesc în Marea Neagră ca urmare a războiului din Ucraina,…