Procurorii DNA au început urmărirea penală a lui Constantin Dina, director al Corpului de Control al Ministrului din cadrul Ministerului Sănătății, fost consilier al ministrului Rafila, conform unui comunicat Direcției Naționale Anticorupție.
Acesta și-a depus, recent, cererea pentru a fi noul director al DSP Constanța și i-a fost aprobată, potrivit purtătorului de cuvânt al DSP Constanța, Tudorel Ene.
Domnul conferenţiar universitar doctor Constantin Dina și-a cerut transferul la Direcția de Sănătate Publică din data de 21 martie 2022.
Constantin Dina s-a mai aflat la conducerea DSP Constanța
Constantin Dina este acuzat că, în calitate de președinte al unei comisii de concurs, ar fi transmis ilegal unuia dintre candidați o parte din subiectele elaborate pentru proba scrisă. Proba interviului nu a mai avut loc din cauza intervenției procurorilor anticorupție.
Comunicatul integral DNA:
„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus efectuarea urmăririi penale față de suspectul
DINA CONSTANTIN, la data faptei director al Corpului de Control al Ministrului din cadrul Ministerului Sănătății și președinte al unei comisii de concurs, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunii de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, săvârșită în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.
În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:
În perioada februarie – 6 martie 2022, în contextul organizării unui concurs de ocupare a funcției de șef serviciu Control în cadrul Corpului de control al Ministrului Sănătății, inculpatul Dina Constantin, în calitățile menționate mai sus, ar fi transmis în mod nelegal unuia dintre candidați o parte din subiectele elaborate pentru proba scrisă.
Acționând în această manieră, inculpatul ar fi facilitat obținerea de către candidatul favorizat în maniera de mai sus a unui punctaj care i-ar fi permis să promoveze proba respectivă.
Proba interviului nu a mai avut loc din cauza intervenției procurorilor anticorupție.
Suspectului i s-a adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.
Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”.