Vineri seară, la Teatrul pentru Copii și Tineret „Căluțul de mare” din Constanța, publicul constănțean a umplut sala pentru a viziona piesa „Suburbia” de Eric Bogosian, un spectacol pus în scenă de regizorul Aurel Palade.
Cei prezenți au pătruns, astfel, într-o lume cu și despre tineri, despre căutarea și explorarea pasiunilor, despre dorința de a-și depăși condiția limitată de viața de la colțul străzii. Acțiunea orbitează în jurul unui grup de tineri care își petrece majoritatea timpului în spatele unui magazin, care aparține lui Nazeer și Pakeesa (imigranții care se luptă cu xenofobia celor de la periferie), acolo fiind „cuibul” mai multor tipologii ce se dovedesc, pe întreaga durată a spectacolului, a fi ușor identificabile în societatea cotidiană: Sooze (care visează la o carieră artistică în marele New York), Tim (veteranul care încă luptă cu readaptarea în societate după experiența militară), Buff (băiatul de cartier, la curent cu trendurile din social media), Jeff (care încearcă să transmită un mesaj, dar nu este ascultat și luat în serios de prieteni).
Încercând să facă tranziția dintre copilul întreținut de părinți în orașul natal și adultul care își dorește succes, reușită, independență, fiecare personaj scoate la iveală preocupări diverse, filtre diferite prin care percep și se confruntă cu realitatea destul de crudă în care trăiesc. Însă toți par a avea același țel, menționat chiar de unul dintre personaje: „Tot ce vreau eu este să fac ceva care să zguduie lumea; dacă nu pot asta – atunci mai bine nu fac nimic”. Problemele și drama întrerup umorul și comicul piesei atunci când acest țel se lovește de hibele societății americane de la acea vreme, care nu sunt prea departe de cele ale lumii cotidiene: xenofobia, nihilismul, rasismul, incertitudinea, teama de necunoscut ce ne oprește din a ne urma visurile.
Când s-a tras cortina, publicul era în picioare, iar aplauzele și ovațiile au continuat minute bune. Un public majoritar tânăr, care a ieșit impresionat din sală, de peste tot auzindu-se numai citate ale personajelor în care s-au regăsit cel mai mult.
„Spectatorul”, ne-a spus regizorul Aurel Palade, „pleacă de obicei cu o imagine, cu o stare, din sala de teatru. În această piesă nu există un singur mesaj general. Fiecare personaj transmite un mesaj, iar publicul are libertatea de a interpreta și de a-și însuși ceea ce are impactul cel mai mare asupra fiecăruia”.
„Suburbia” este o piesă care ne reamintește debusolarea, temerile, dar și bucuriile din viața de zi cu zi a tinerilor care își pun întrebări despre viitor și problemele lumii, în încercarea de a izbuti în viață.
Regia artistică și light design: Aurel Palade
Scenografia: Elena Cozlovschi
Asistent de scenografie: Andreea Burlacu
Asistent de regie, mișcarea scenică și coregrafia: Alice Safta
Compoziția și ilustrația muzicală: Erin Dăneț
Traducere text: Sergiu Bucur
Proiecția video: Andrei Chișa
Concept afiș: Elena Cozlovschi
Grafică afiș: Dorel Mărgărit
Fotografii realizate de Marian Adochiței.
În distribuție: Adi Gheo, Denisa Iova, Sergiu Bucur, Cătălina Oțeleanu, Grațian Prisacariu, Florin Aioane, Loredana Adăscăliței, Emanuel Cristoiu, Inga Marcu, Dan Cojocaru.
Andreea ȘTEFAN, studentă în anul I la Specializarea Jurnalism, de la Universitatea „Ovidius” din Constanța