Au trecut mai bine de cinci luni de când Spitalul de Boli Infecțioase Constanța nu s-a redeschis,. Au fost date mai multe termene de către Primăria Constanța, prin reprezentanții ei: 15 decembrie, 28 februarie (după cum a declarat primarul Vergil Chițac) și 1 martie, după cum a spus unul dintre consilierii acestuia, Doru Iordache. Acestea însă nu au fost respectate și urmează o nouă săptămână în care privirile vor fi ațintite către clădirea aflată pe bulevardul Ferdinand din Constanța.
Pe 1 martie, managerul unității medicale, dr. Claudia Cambrea, spunea pentru Constanța TV că există întârzieri din cauza unor materiale speciale, care trebuie să ajungă din Franța și Spania, iar acestea vor ajunge peste două săptămâni.
„Nu se deschide spitalul. Sunt niște materiale speciale pe care nu le produce nimeni, decât la solicitare. Acestea trebuie să ajungă din Franța și Spania, dacă nu mă înșel. Materialele au fost comandate săptămâna trecută și vor ajunge peste două săptămâni”, a declarat managerul spitalului pentru Constanța TV.
Citește mai multe aici: Spitalul de Boli Infecțioase Constanța NU se redeschide nici pe 1 martie
Medicul de la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța, Corina Mitroi-Maxim, cea mai vocală persoană din spațiul public, în contextul situației de la unitatea medicală, a publicat o postare, prin care îi arată primarului Vergil Chițac, care este utilitatea unui spital de boli infecțioase și că acesta ar trebui redeschis urgent. Totodată, medicul pune mai multe întrebări, care probabil nu au răspuns: Cine a închis spitalul??Când ar fi trebuit să fi fost exploatat faptul că existau 2 (DOUĂ!!) corpuri de clădire unite și ar fi putut bine mersi să se sigileze si dezafecteze numai clădirea cu TI (fără “A” că nu făceau operații și anestezii ca să-i ziceți ATI)!! Și puteați să puneți liniștiți și lift și ce mai voiați dvs…Chiar nimeni nu se sesizează că închiderea spitalului în totalitate a fost un abuz fără margini? Chiar nimeni nu e tras la răspundere?
Postarea integrală:
„În cel mai recent interviu, dnl primar (se) întreabă din nou de ce ar fi o problemă că nu s-a deschis spitalul câtă vreme nici în Balș, corpul de clădire afectat de incendiu nu s-a deschis decât după vreun an….
Vă explic din nou deși am mai făcut-o!
În București dacă s-ar fi închis pour toujours pavilionul afectat, bucureșteanul cât și angajatul aveau unde să-și facă treaba căci Balșul în totalitate are peste 700 de paturi!
Bucureșteanul chiar are de unde alege ca să iși trateze boala infecțioasă. Că are două spitale de infecțioase. Iar oamenii care lucrau în pavilionul afectat au fost mutați în aceeași curte la pavilioanele alăturate! Deci nici angajații nu au fost afectați și nu au fost trimiși să facă naveta cum se petrece la noi (la Medgidia, Agigea).
Acum ați înțeles, domnule primar sau trebuie să vă desenez?!
La noi în sătuc, odată închis spitalul de infecțioase, salutis!
Cam toate bolile nasoale care ar fi trebuit să fie tratate la spitalul de infecțioase au cam ajuns la județean!
Ca de ex: malaria, clostridiile, sepsisurile, aspergiloza, meningitele și mai nou, chiar și febra tifoidă! Da, da…ați citit corect….Febra tifoidă venită din Madagascar a fost tratată tot în județean și nu în spital dedicat cu circuite epidemiologice dedicate.
Nu s-a auzit de caz pentru că a fost gestionat de infecționistul detașat care e pupila actualei managere interimare….și s-a tăcut în stilul caracteristic promovat de acest management.
Acum ați înțeles că spitalul vechi, cum îi ziceți dvs, îsi are utilitatea lui?!
Omul ăsta cu febră tifoidă unde se duce la control, acum că a fost externat din județean? Pe dreapta? Pe stânga? Meningita s-a trimis la oraș (a se citi București). Știu că avem alte probleme acum: cu războiul, cu uleiul, cu prețurile care explodează la toate…dar vă rog să nu uitați și vă reamintesc tuturor că avem nevoie de acest spital DESCHIS!!
Am priceput…nu e treaba dvs ca autoritate publică locală, dar managementul interimar, dar consiliul de administratie al spitalului, susținute de dvs, politic, ce părere au domniile lor că s-a pus lacătul pe instituția noastră?! Până când mai pasează pisica în curtea DSPului?! Păi DSP ul a cam întrebat, înainte de a ridica autorizația de funcționare, cam unde se mai poate lucra în spital și onor cei de la conducere (a se citi manager interimar si C.A.) au spus că nu își asumă nicio părticică din spital ca fiind funcțională!! Deși la Piatra Neamț s-a lucrat în restul clădirii și s-a dezafectat doar etajul unde s-a petrecut incendiul. La fel și la infecțioase Ploieși! Nu s-a inchis decât zona afectată! Numai Constanța e mereu altfel (a se citi greșit)!!!
Deci aștept un răspuns! Cine a închis spitalul??
Când ar fi trebuit să fi fost exploatat faptul că existau 2 (DOUĂ!!) corpuri de clădire unite și ar fi putut bine mersi să se sigileze si dezafecteze numai clădirea cu TI (fără “A” că nu făceau operații și anestezii ca să-i ziceți ATI)!! Și puteați să puneți liniștiți și lift și ce mai voiați dvs…
Chiar nimeni nu se sesizează că închiderea spitalului în totalitate a fost un abuz fără margini?
Chiar nimeni nu e tras la răspundere?
Pentru că odată închis…a-l redeschide presupune o întreagă telenovelă, respectiv impunerea de către DSP a respectării normelor de 2022…ca și cum facem un spital NOU! Dar numai nou nu e!!
Și mai aflăm de la domnul primar că numai cu ajutorul comunității private din Cța s-a putut face și puținul care s-a făcut!! Pe bune?! Păi nu ați zis că primăria a investit o groază de bănet în spital? A investit sau nu?
V-am zis că-s ca picătura chinezească?! (Să știți că așa mă lupt și pentru bolnavii mei, ca o leoaică! Am uitat că știți….) și o iau de la capăt și vă mai întreb: gresia și faința din anii 2000 nu puteau fi schimbate?!
În plus se mai petrece și cea mai mare nedreptate față de peste 50 de angajați temporari! Doar pentru că spitalul e închis, acești angajați sunt discriminați în comparație cu ceilalți angajați temporari de pe legea 55/2020 din celelalte spitale din oraș și din țară care sunt păstrați în acele instituții!! Pentru amărâții noștri nu s-a putut, lor li s-au desfăcut contractele de muncă deși dacă spitalul ar fi fost deschis, conform noii legi care a trecut de Camera Deputaților și urmează a fi promulgată și publicată în MO, trebuiau să rămână în spital până la 90 de zile, ulterior urmând a se organiza concursul de angajare pe post definitiv! Că d’aia au fost angajați de la început…că eram în deficit de personal…
(https://www.formaremedicala.ro/personalul-sanitar…/).
Acum când mai puțin de jumătate din paturi vor fi deschise, unde să mai fie și ei angajați?!
Câtă vreme nici definitivii nu avem unde să ne ducem de vinerea viitoare când ne expiră detașările! Ni s-a sugerat că și așa suntem obosiți și stresați, să ne luăm concedii! Dar până când? O zi, două, zece?!
Cred că sub presiunea angajaților, vor deschide până la urmă, cum, necum…cam cum au făcut și în Medeea, cu conferință de presă în stradă și cu schele și muncitori înăuntru! Dacă nu sunteți în stare de altceva, atunci e bine și așa!
Dar vă mai întreb ceva și termin pentru azi…o secție care avea înainte 55 de paturi și acum va avea 23 de paturi, care va fi normativul în ceea ce privește personalul medical?! Când eram înainte 5 doctori?! De câți veți avea nevoie acum??
Și de ce eu trebuie să îmi iau zile de concediu de odihnă că nu am unde să muncesc iar oameni apropiați dnei manager interimar, cărora nu li s-au mai prelungit detașările la Palazu, lucrează la Medeea?! Oare pentru că eu sunt conflictuală? Ca să citez din contemporani!
Nu, dnă manager, nu sunt câtuși de puțin conflictuală, ci doar spun lucrurilor pe nume, fără ascunzișuri și fără interese personale! Niciodată în ultimii 12 ani de când dvs sunteți în conducere (înainte director medical, acum manager interimar și probabil definitiv în curând) nu ați agreat meritocrația, dorința unora de a se autodepăși și i-ați taxat pe cei care nu vă erau subordonați în fapt și în gândire! Mea culpa….așa am fost educată! Să spun ceea ce gândesc! Și nu mă voi opri!”
Context
Pe 1 februarie 2022, Doru Iordache, consilerul primarului Vergil Chițac, a spus, marți, că se abține să dea un termen, însă, speră ca lucrările să fie finalizate până la 1 martie.
Autoritățile locale vor ca Spitalul de Boli Infecțioase să se redeschidă pe 1 martie
Primarul Vergil Chițac a recunoscut, în timpul vizitei ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, de la Spitalul de Boli Infecțioase, din 11 ianuarie 2022, că a fost ambițios cu primul termen, 15 decembrie, și a oferit altul, 28 februarie.
Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța stă închis de cinci luni, după ce un incendiu a izbucnit la secția de terapie intensivă, vineri, 1 octombrie 2021, atunci când șapte persoane și-au pierdut viața. Managerul care a condus spitalul din anul 2009, Stela Halichis a fost demis. În prezent, manager interimar este doctorul Claudia Cambrea.
Primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac, a spus că vrea să redeschidă parțial spitalul pe 15 decembrie, într-un interviu acordat pentru Replica.
„O să deschidem partea neafectată a clădirii, o să avem acolo 50 de paturi pentru COVID, 30 de paturi pentru HIV, 10 paturi pentru spitalizare de zi”, a spus edilul.
Edilul a promis, și de 1 Decembrie, cu ocazia Zilei Naționale a României, că va reabilita Spitalul de Boli Infecțioase. Acesta a fost huiduit în timpul discursului de câțiva constănțeni care se aflau la ceremonie: Primarul Constanței, Vergil Chițac, huiduit la parada de 1 Decembrie
Citește și: Spitalul de Boli Infecțioase Constanța s-ar putea redeschide parțial în decembrie
Spitalul de Boli Infecțioase nu avea autorizație de securitate la incendiu / Raed Arafat: Până la acest moment nu s-au depus actele
Rectificare! Sunt 7 morți, nu 9 cum au fost declarați inițial! INCENDIU la secția ATI de la Spitalul de Boli Infecțioase! A fost activat Planul ROȘU