Un cuplu din Mariupol, localitate aflată la granița cu Rusia, a dat piept cu invazia rusă din orașe diferite, însă cu aceeași neîncredere că tot ceea ce văd și aud a devenit realitate. Artem a fost trezit de sunetul împușcăturilor în Mariupol și împreună cu copilul lui a pornit spre Irina, care a fost trezită de bombardamentele năpustite peste Kiev. Soțul ei nu a crezut că putea fi atacată capitala unui stat suveran până nu a văzut cu ochii lui.
„Ne sunau prietenii din toate orașele. Eu eram în drum spre Kiev, dar nu am crezut că este adevărat, până nu am intrat în Kiev și am văzut blocurile și străzile distruse. Apoi am văzut soldați și tehnica militară, însă erau ai noștri. Ucraina a respectat prevederile tratatelor de la Minsk și își îndepărtase trupele militare de la graniță. Ultimele bombe asupra Kievului au fost trimise în 1939, de naziști, iar acum este la fel”, ne spune ucraineanul.
De asemenea, iluzia că locuitorii zonei Donețk consideră conducerea Ucrainei nazistă nu este nici pe departe adevărată. Artem afirmă că din 2014, Ucraina făcea mari eforturi să păstreze o stare relativ stabilă în regiunile ieșite de sub controlul guvernamental. Situația a escaladat din nou la începutul anului 2021, însă fără ciocniri violente directe.
Cuplul ucrainean a transmis că prima zi a invaziei ruse a bulversat întreaga țară, dar în acest moment fiecare a înțeles cum poate ajuta.
„Femeile cos uniforme speciale, iar cei care nu pot manevra arme ajută la întărirea infrastructurii. Noi ne-am mutat din a doua zi în suburbie și au venit vecinii să ne ofere perne, plăpumi, cartofi. Resursele sunt limitate, dar încercăm să nu abuzăm de ele. Acum, șoferii pot să își alimenteze mașinile cu 20 de litri de combustibil și toată lumea înțelege că trebuie să ajungă și altora”.
Instituțiile, organizațiile de cultură, de tineret și voluntariat primesc mail-uri de la reprezentanții omologi din Rusia, în care îi încurajează să susțină valorile rusești, comunicându-le că oricum vor câștiga, aceasta fiind o propunere prealabilă:
„Neîncetat organizațiile și instituțiile implicate activ în viața comunității primesc aceste mail-uri. Ei au nevoie de lideri ideologici și în localități. Toți le răspund exact cu au răspuns soldații noștri pe Insula Șerpilor – Glorie Eroilor!”
Spiritul național nu este lăsat pradă amenințărilor, iar în mai multe orașe se aude imnul național al Ucrainei. Din centrul orașului Mariupol poate fi auzit zilnic, începând cu ora 21.00. Cei care nu îl pot asculta, deoarece se ascund în buncăre, subsolurile clădirilor, sălile de sport ale școlilor și în stațiile de metrou pe întreg teritoriul țării, îl cântă împreună.
Chiar dacă urmăreau un alt scop, autoritățile care au recunoscut independența republicilor Donețk și Lugansk au oferit Ucrainei o lecție de solidaritate.
„Paradoxal, însă Putin m-a învățat să fiu un adevărat patriot”, declară Maria, locuitoare și activistă în orașul Mariupol.
Spre final, mesajul transmis de către cuplul ucrainean este următorul:
„Vrem sa povestim întregii lumii, să se știe până în Noua Zeelandă, că există o țară care nu respectă principiile europene, că există o țară ce a săvârșit o agresiune asupra statului ucrainean, un stat suveran. Că există un lider care a înnebunit din cauza propriilor ambiții. Să afle toți că ucrainenii țin piept unui adevărat război și nu îl lasă să intre în Europa!”