Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, vineri, la baza militară de la Mihail Kogălniceanu, că Alianța evaluează dacă ar trebui să-și adapteze prezența pe termen mai lung în flancul estic, cu grupuri de luptă în România și alte țări din sud-estul NATO.
„Să facem distincția între nevoia imediată de a ne spori prezența pe flancul estic al NATO – deja aliații au trimis forțe aici – asta s-a întâmplat deja și vom continua să susținem flancul estic. Suntem pregătiți să acționăm rapid dacă e nevoie, am crescut gradul de pregătire al forței de răspuns a NATO și putem trimite rapid trupe. Suntem pregătiți să acționăm. Președintele SUA a anunțat că va aloca alte 8.500 de trupe la forța de răspuns a NATO, care pot ajunge rapid aici. Evaluăm dacă ar trebui să ne adaptăm prezența pe termen mai lung în flancul estic, aici e vorba de grupuri de luptă în România, poate și în toate celelalte țări din sud-estul NATO. Acest lucru va fi discutat la reuniunea miniștrilor Apărării NATO de săptămâna viitoare. Mă gândesc că decizia finală va fi luată în această primăvară. Deci cred că pe lângă nevoile mai urgente s-ar putea să fie creșteri pe termen lung, inclusiv grupuri de luptă”, a afirmat secretarul general al NATO, în conferința de presă comună cu președintele Klaus Iohannis, conform G4media.
Ce a mai spus secretarul NATO:
„Este o plăcere să fiu înapoi în România, un partener NATO important și implicat (…)Vă mulțumesc pentru contribuția semnificativă la alianța noastră, inclusiv acest aeroport important. România nu este singură. Avioane de luptă din Germania și Italia se află aici pentru a proteja aliații și pentru a vă ține zona sigură. Azi vor mai sosi și în Bulgaria avioane. 1.000 de soldați americani vin la această bază, iar numărul total de trupe americane la Baza Mihail Kogălniceanu este de aproximativ 2.000. Este o demonstrație puternică a unității trans-atlantice. Noi, americanii, suntem dedicați apărării Europei. De aici, din zona Mării Negre, până la Marea Baltică, aliații susțin statele membre NATO din flancul estic prin trimiterea de trupe și capabilități militare. Săptămâna viitoare, miniștrii NATO vor discuta despre consolidarea prezenței în estul NATO, inclusiv cu noi trupe. NATO e o alianță defensivă, misiunea noastră e să păstrăm pacea (..) Marea Neagră e o regiune de importanță strategică, vitală pentru NATO. Suntem deciși să continuăm dialogul pentru o soluție politică cu Rusia. Am trimis Rusiei o invitație pentru a ne întâlni în consiliul NATO-Rusia cât mai curând, dar NATO nu va face compromisuri în legătură cu valorile sale de bază: dreptul fiecărei națiuni de a-și alege viitorul”.
Aici puteți urmări întreaga conferința de presă.