Ultimele stiri

Dr. Cora Mitroi-Maxim: „Oare câți oameni au mai avut de suferit prin faptul că Spitalul de Boli Infecțioase e închis?!”

 

Medicul de la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța, Cora Mitroi-Maxim, a adresat o serie de întrebări pentru conducerea unității medicale, care nu a fost redeschisă nici după mai bine de trei luni de la incendiul devastator în care au murit șapte persoane.

Medicul se întreabă, printre altele, „cine va răspunde pentru că nu s-a luat atitudine, pentru că nu s-a întreprins totul pentru ca spitalul să fie redeschis mai repede?!”.

„De ce s-a indus în mentalul colectiv că structura de rezistență a clădirii e afectată încât aripa de deasupra Terapiei Intensive (acolo unde a fost doar flacără, fără explozie, anihilată imediat de către pompieri) nu mai poate fi dată în uz prea curând?! E vreun interes imobiliar în zonă?”, mai întreabă medicul.

Mesajul integral:

„Doamnă Manager Interimar, Doamnelor și Domnilor din CA,
îmi pare rău că trebuie să adresez aceste întrebări în spațiul public dar nu mi-ați mai dat ocazia să o fac nici în spital și nici pe grupul de comunicare de pe wattsapp unde ați restricționat dreptul angajaților la dialog!
Mie nu-mi place monologul, de aceea vă întreb:
– Oare expertiza nu e deja finalizată?! Și nu cumva reiese că structura de rezistență nu ar fi afectată?!
-Și dacă expertiza tehnică e încă în derulare, DUPĂ 3 luni, atunci de ce s-au anticipat concluziile?
-Și nu cumva experții lucrează probono? Cumva, nefiind motivați, lucrează oarecum…fără celeritate? Și chiar și așa, dvs ca manager, nu le-ați dat un termen de execuție??!
Când erau asistenți medicali voluntari în spital, ei erau lăsați să vină la muncă, așa când aveau ei chef, sau respectau o fișă a postului?! Așa și cu experții…ar trebui să aibă termene….nu?!
-De ce s-a indus în mentalul colectiv că structura de rezistență a clădirii e afectată încât aripa de deasupra Terapiei Intensive (acolo unde a fost doar flacără, fără explozie, anihilată imediat de către pompieri) nu mai poate fi dată în uz prea curând?! E vreun interes imobiliar în zonă?
-Întreb doar!
-Și nu cumva ați înaintat DSPului, imediat după incendiu, o hârtie în care practic ați solicitat ca spitalul care doar a fost AFUMAT să fie închis?! Pentru câteva saloane de Terapie care ar fi putut fi doar sigilate??!
-Cine ce “jocuri” face? Cum puteți folosi, în calitate de manager interimar al celei mai importante unități spitalicești de profil din Dobrogea, un astfel de jargon? Ca și cum, sunteți la mâna experților, a soartei, a divinității….ca și cum nu aveți puterea de a schimba ceva…
-Managerii urmăresc un obiectiv și da, decid, respectând regulile dar nu regulile dictează singure, deciziile!
Atunci de ce mai stați în această poziție?! Dacă de fapt, experții conduc….de ce mai avem nevoie de Comitet Director, de CA?
Cred că, prin intermediari, v-am transmis că trebuia să facem totul! Inclusiv să nu ne fie plătite sporurile de detașare și acei bani să fi fost folosiți pentru a-i folosi în binele spitalului! Nu cred că dacă ați fi coborât printre noi, angajații și am fi discutat, noi nu am fi acceptat?! Pentru locul nostru de muncă!
Oricum s-a creat discriminare între angajați, care prestează aceeasi muncă și unii, fiind detașați prin ordin DSU (legea 136) primesc sporul de detașare iar alții care sunt detașați prin Codul Muncii, nu primesc acest spor! Mai bine nu-l primea nimeni..mai bine plăteați experții!
Și nu, nu vă urmăresc postul! Nu mi-am dorit și nici nu îmi doresc funcția de manager dar cine își asumă acest post, trebuie să lupte până în pânzele albe, pentru interesul nostru, al tuturor!
-Cine va răspunde pentru că nu s-a luat atitudine, pentru că nu s-a întreprins totul pentru ca spitalul să fie redeschis mai repede?!
Incendiul nu i-a omorât doar pe amărâții aceia din STI…
Oare câți oameni au mai avut de suferit, prin faptul că spitalul e închis?!
Lipsa acțiunii în favoarea comunității nu este cumva complicitate la jocuri?! Experții, arhitecții și proiectanții sunt executanți! Ei nu pot fi răspunzători!
Nu ne putem ascunde nici după normative, nici după alte instituții, în condițiile în care riscăm să facem o medicină a dezastrului!
Ceea ce știu, însă, e că singurele “jocuri” care se fac sunt făcute cu prețul vieții constănțenilor care nu vor mai avea loc în spitale! Din nou! Vai de noi….”.

Constănțenii semnează o petiție pentru redeschiderea unității medicale.

Citește mai multe aici: Constănțenii semnează pentru redeschiderea Spitalului de Boli Infecțioase

Petiția poate fi semnată aici.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat, vineri, în cadrul unei conferințe de presă, că săptămâna viitoare se va deplasa la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța.

Citește mai multe aici: Ministrul Sănătății va veni în vizită la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța

Context

Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța stă închis de mai bine de trei luni, după ce un incendiu a izbucnit la secția de terapie intensivă, vineri, 1 octombrie, atunci când șapte persoane și-au pierdut viața. Managerul care a condus spitalul din anul 2009, Stela Halichis a fost demis. În prezent, manager interimar este doctorul Claudia Cambrea.

Primarul Constanței, Vergil Chițac, declara pentru Replica, că spitalul va fi redeschis, parțial, pe data de 15 decembrie 2021, însă viceprimarul Ionuț Rusu a avansat alt termen, într-un interviu pentru FocusPress. 

„Va fi redeschis foarte repede, în maxim o lună, o lună şi jumătate, mă refer după prima etapă a lucrărilor. Partea afectată de ATI afectată de incendiu nu va fi redeschisă acum. Vor fi la jumătate de număr de paturi acum. La finalizarea lucrărilor toate paturile vor fi la loc. Vor avea loc două etape, de Urgență acum, când spitalul va fi redeschis peste o lună jumătate. Vreau să mă fac înțeles, nu vor pierde niciun pat, chiar dacă după finalizarea primei etape peste o lună jumătate, doar jumătate din paturi vor fi puse la dispoziție. Vom întreprinde aceste lucrări pe fonduri europene.Medicii nu își vor pierde locurile de muncă. Sunt relocați în alte spitale din județul Constanța”, a spus Ionuț Rusu.

Citește și: Angajații de la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța nu au voie să vorbească cu presa sau să posteze informații pe rețelele de socializare / Medic: Cei din conducere au dat dovadă de o atitudine comunistoidă, meschină și josnică

Edilul a promis, și de 1 Decembrie, cu ocazia Zilei Naționale a României, că va reabilita Spitalul de Boli Infecțioase. Acesta a fost huiduit în timpul discursului de câțiva constănțeni care se aflau la ceremonie: Primarul Constanței, Vergil Chițac, huiduit la parada de 1 Decembrie

Citește și:
Spitalul de Boli Infecțioase Constanța s-ar putea redeschide parțial în decembrie
Spitalul de Boli Infecțioase nu avea autorizație de securitate la incendiu / Raed Arafat: Până la acest moment nu s-au depus actele
Rectificare! Sunt 7 morți, nu 9 cum au fost declarați inițial! INCENDIU la secția ATI de la Spitalul de Boli Infecțioase! A fost activat Planul ROȘU

Alte articole

03 mart. 2023 3.40 pm

Odată cu venirea primăverii, locurile de joacă din oraș vor fi din ce în ce mai căutate și frecventate de copii. Pentru că spațiile existente prezintă deja deficiențe, Primăria Constanța…

30 mai 2024 12.16 pm

Continuăm eforturile noastre comune pentru a găsi familii adoptive pentru cei 400 de câini comunitari găzduiți de municipalitate în Adăpostul Public de Animale Abandonate Constanța. Mâine, 31…

01 oct. 2021 1.25 am

  Primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac, a declarat, la Constanța TV, în cadrul emisiunii „Între alb și negru”, de ce Primăria Constanța va cheltui mai mult de 1 milion de euro…

15 nov. 2023 11.39 am

După ce zona carosabilă a fost decopertată, echipele Confort Urban intervin astăzi și mâine cu utilaje pentru asfaltarea carosabilului pe strada Ștefan cel Mare, tronsonul cuprins între strada…

29 oct. 2020 4.14 pm

După mai bine de o lună de zile, Vergil Chițac, noul primar al orașului, ales de către constănțeni, a fost învestit în funcția din care va avea în propriile mâini destinul Constanței timp…

28 feb. 2024 12.09 pm

Primăria municipiului Constanța anunță că de mâine, se instituie noi sensuri unice în cartierul Tomis Nord. Odată cu implementarea acestei măsuri, circulația rutieră pe străzile interioare…