Ultimele stiri

Desertul divin. Negresă cu bezea

 

Am mai scris că sunt un linge-blide. Ăsta e într-un fel episodul doi. Nu lingeam doar blidele de la televizor, mai lingeam și blidele checurilor, dar și blidele negresei. Devenită între timp brownie și incorectă politic, negresa asta cu bezea e o rețetă veche, de familie, care-i rămânea în mustață lu’tata de câte ori mușca dintr-una, în rarele momente în care mânca și el ceva dulce.

Chiar dacă e numită negresă, nu prea are a face cu brownie-ul american, decât poate ca denumire. A circulat în multe variante în anii ’80, era o semnătură a sărbătorilor, fiind aproape princiară, o delicatețe în alb și negru. O prăjitură cu multă finețe în ea și bineînțeles și cu o dilemă, după cum e și la televizor. Cu sau fară gem? Pare că multe din prăjiturile copilăriilor noastre au avut în componență gemul și dacă stăm bine să ne gândim, cați dintre noi n-am adorat gemul pe pâine și unt cu ceai de mușețel de la grădiniță? Când ne serveau dimineața micul dejun așa, era aproape sărbătoare, cel puțin pentru mine. Revenind la negresa asta princiară, sunt ferm în a spune și de data asta, negresa nu se face cu gem! Stați aproape, rețeta asta are în ea și multă magie, are o repetiție care e aproape poetică.
Şapte este numărul perfecțiunii divine sau al desavarşirii, unul dintre numerele considerate magice de-a lungul istoriei omenirii care continuă să fascineze şi astăzi. Din punct de vedere matematic, şapte nu poate fi dedus nici ca produs, nici ca factor al cifrelor de la unu la zece. Deci şapte nu se obţine nici din împărţirea, nici din înmulţirea primelor zece numere. Este, după cum spuneau antecesorii noştri, „dumnezeiesc” – nu creează, nici nu poate fi creat. Cifra 7 este motorul vieţii, unirea spiritului cu materia (combinarea cifrei 3: natura triplă a spiritului, cu cele patru elemente ale materiei: pământ, aer, apă, foc). Din punct de vedere psihologic, cifra 7 are o poziţie mediană între prea mult şi prea puţin, se poate spune că reprezinta echilibrul. Cifra 7, considerată „Numărul lui Dumnezeu”, se regăseşte în domenii dintre cele mai diverse de-a lungul istoriei omenirii. Există:”7 minuni ale lumii antice”„ 7 minuni ale Evului Mediu „7 continente, 7 păcate, 7 virtuți, 7 chakre, 7 zile ale creației, 7 note muzicale . Curcubeul are „7 culori”. Se spune că dacă visezi „cifra 7” îti vei întâlni sufletul pereche, iar numărul şapte este considerat numărul omului desăvârşit, al omului pe deplin realizat. Până și gărgărițele au 7 buline negre.

Vă redau rețeta așa cum se găsește ea în filele îngălbenite ale caietului mamei.

BLAT:
-​12 ouă, 2 căni de zahăr, 7 linguri de apă, 7 linguri de făină, 2 linguri de cacao, 1 plic de praf de copt.
Cum se face: 12 gălbenușuri se bat cu 200 grame de zăhar, 7 linguri de apă puse treptat, 7 linguri de faină, 1 praf de copt, 2 linguri de cacao și 6 albușuri timp de vreo 7 minute. (aici e magia lui 7, felul în care se transmiteau rețetele astea pe vremurile alea, din gură în gură reiese din felul în care sunt scrise)

BEZEA:
-​6 albușuri (dintre cele de la cele 12 gălbenușuri), 1 cană de zahăr, zeama de la o lămâie (completare: se bat până se formează vârfuri tari) iar când s-a copt blatul se pune bezeaua deasupra și se mai bagă 5 minute la cuptor.

La final, se taie cu un cuțit băgat în apă rece și se pune ciocolata.

CIOCOLATA:
– 7 linguri de lapte (sau apă scrie în rețetă pentru că pe vremea aia era posibil să nu ai lapte) se fierb cu două linguri de cacao, 200 grame de zahăr și 100 de grame de unt.
Observați că nu există că în ziua de azi în rețete indicații de temperatura, timpi de coacere, timpi de batere, nimic de genul ăsta. Astea se presupunea că fac parte din “cunoștințele de baza” ale oricărei gospodine, învățate din mamă-n fiică.
Ca orice atinge cifra 7, prăjitura asta e desăvârșită, e elegantă fară să facă niciun efort, e feminină prin delicatețe, e albul și negrul întrepătrunse, e cu toate ale ei, cu bune, cu rele (mai ales numele) absolut divină!

Alte articole

27 sept. 2022 12.34 am

Orice evoluție pornește de undeva. Întotdeauna există un punct zero, un “de la capăt”, o resetare, undeva cândva ceva face mereu click sau cum vreți să-l numiți. Am început (am mai scris…

23 dec. 2021 10.13 pm

  Dacă tot m-am introspectat și v-am scris despre televizoru’lu’ mama, zic să vă mai plimb puțin prin copilăria mea și să vă spun despre carnații lu’tataia Mihail. Tataia Mihail,…

16 ian. 2022 3.29 pm

  Hai că v-am făcut să deschideți articolul. Mulțumesc, ați ajuns unde trebuie, în zona de pseudo-gastronomie în care îmi place mie să mă învârt. Citiți până la capăt, că doar nu…

20 ian. 2022 7.00 pm

  Cum sa faci acasă, mai bune ca la restaurant. Ți-au plăcut coastele alea de porc din oraș? Bune, nu? Ghinion, vorba’ neamțului, restaurantele s-au cam dus pe p…apa sâmbetei! Nu-mi spune…

06 feb. 2022 7.10 am

  Săptămână trecută v-am scris despre invazia rusească și despre cum să întâmpinați “oaspeții”de seamă care parcă nu mai vin ( și dacă mă întrebați pe mine nici n-o să vină,…

08 mart. 2022 10.07 am

  1. Când citești articolu’ ăsta, măcar la început, bagă coloana asta sonoră:  https://www.youtube.com/watch?v=abfQQ1hzN9M Hai, bărbătuși, că scăparăm și de triunghiu’ Bermudelor…