Ultimele stiri

Update. Jurnaliștii de la Info Sud-Est s-au retras din competiție după ce s-au aflat pe lista scurtă pentru Premiile Fetisov 2021, cu investigația ”Unde a ajuns miliardul de euro de la UE pentru Delta Dunării. Oamenii care controlează banii”

(sursa foto: Nathalie Bertrams)

 

Investigația ”Unde a ajuns miliardul de euro de la UE pentru Delta Dunării. Oamenii care controlează banii” a fost selectată pe lista scurtă pentru unul dintre Premiile Fetisov, cu cel mai mare buget din istoria jurnalismului la nivel internațional, potrivit Info Sud-Est.

UPDATE: Jurnaliștii au ales să se retragă din competiție. Iată motivul:

“Cea mai bună dovadă că o documentare superficială sau incompletă poate strica lucrurile este faptul că nu am fost extrem de atenți la cine este finanțatorul premiilor. Gleb Fetisov este un oligarh rus, iar totul din jurul sau din activitatea unor astfel de personaje reprezintă exact opusul valorilor noastre. Ca urmare, eu și Cristian Andrei Leonte ne retragem din competiție”, a scris Andreea Pavel, jurnalistă ISE.

Investigația a fost publicată în Info Sud-Est, G4MediaSuddeutsche Zeitung (Germania) și în două articole din NRC (Olanda) și este semnată de jurnaliștii Andreea PavelCristian Andrei LeonteNathalie Bertrams (Germania), Ingrid Gercama (Olanda) și Tristen Taylor (Africa de Sud).

În urma investigației, OLAF a început să investigheze modul în care au fost cheltuiți banii, iar Comisia Europeană a blocat plățile către beneficiari până la finalizarea anchetei. Investigația a fost realizată cu sprijinul Investigative Journalism for Europe (IJ4EU).

37 de proiecte, împărțite în patru categorii, au fost selectate din 400 de articole înscrise din 80 de țări. Investigația miliardului din Delta Dunării este singura din România care a ajuns pe lista scurtă a FJA.

Categoria la care jurnaliștii G4Media și Info Sud-Est sunt nominalizați este „Investigații remarcabile” și premiază jurnaliștii de investigații din întreaga lume. Jurnaliștii români concurează, printre alții, cu jurnaliști din SUA, Japonia, Franța, Iran, Canada, Siria, Liban, India, Brazilia, SUA ș.a.

Juriul FJA va stabili câte 3 câștigători la fiecare categorie. Premiul 1 constă în 100.000 de franci elvețieni și o statuetă unică din argint proiectată și realizată manual în Elveția. Alți 30.000 de franci elvețieni sunt împărțiți de câștigătorii de pe locurile 2 și 3. Proiectele câștigătoare vor fi anunțate pe site-ul FJA pe 10 februarie 2022.

Vezi aici emisiunea, în care jurnalistul de la ISE, Cristian Andrei Leonte, detaliază investigația  ”Unde a ajuns miliardul de euro de la UE pentru Delta Dunării. Oamenii care controlează banii”:

(sursa foto: Nathalie Bertrams)

Alte articole

28 dec. 2021 1.28 pm

  Bărbatul dispărut pe data de 15 decembrie 2021, în municipiul Constanța, a fost găsit decedat, marți, sub Podul de la Butelii, a anunțat familia acestuia. Damian Căprilă, în vârstă…

11 mart. 2024 12.33 pm

Polițiști din cadrul Poliției Orașului Hârșova au desfășurat duminică, 10 martie, o acțiune pentru menținerea ordinii și liniștii publice și creșterea gradului de siguranță rutieră.…

06 oct. 2023 6.50 pm

Tânărul care a urcat drogat la volan şi a ucis doi tineri a fost trimis în judecată, împreună cu părinţii săi. Vlad Pascu, Miruna şi Mihail au fost trimişi în judecată pentru trafic de…

06 oct. 2021 3.51 pm

  Un incendiu a avut loc miercuri, la școala „Lucian Grigorescu” din Medgidia. Militarii ISU Dobrogea au intervenit la fața locului: De la Detașamentul Medgidia, cu 3 autospeciale de stingere…

12 oct. 2022 3.47 pm

Elevii și profesorii Școlii Gimnaziale nr. 18 „Jean Bart” au fost evacuați astăzi din unitatea școlară. Totul a fost doar un exercițiu tematic: „Activitatea personalului didactic și a elevilor…

24 iun. 2023 3.45 pm

La data de 23 iunie a.c., polițiști din cadrul Poliției municipiului Medgidia au efectuat o razie în vederea menținerii climatului de ordine și siguranță publică, prevenirii și combaterii faptelor…