Ultimele stiri

PSD a depus moțiune de cenzură împotriva guvernului condus de Florin Cîțu/ Marcel Ciolacu: Invit colegii de la USR PLUS și AUR să voteze această moțiune

Sursa foto: Facebook/ Marcel Ciolacu

 

PSD a depus marți, o moțiune de cenzură împotriva guvernului condus de Florin Cîțu. 

„Astăzi am decis și am depus moțiunea de cenzură a PSD, așa cum au anunțat și colegii mei de la Parlament. După decizia CCR, luată în unanimitate, 8 la 0, singura soluție legală este moțiunea PSD. Invit pe colegii mei de Parlament, de la formațiunea USR PLUS și AUR să vină să voteze această moțiune și propunem astăzi, la Biroul Permanent Reunit, un calendar strâns, respectiv, joi, citirea moțiunii PSD și luni, votul, ca Guvernul Cîțu să plece cât mai repede. Nu mai are rost să intrăm în decizii și să ne ascundem după o moțiune de cenzură, din punctul nostru de vedere, și mai ales al CCR, neconstituțională”, a declarat liderul social-democraților, Marcel Ciolacu.

Partidul Social Democrat cere prin moţiunea de cenzură – “Stop sărăciei, scumpirilor şi penalilor. Jos Guvernul Cîţu!” – depusă, marţi, la Parlament, plecarea urgentă a Guvernului Florin Cîţu de la conducerea ţării pentru ca România să iasă “dintr-o continuă criză politică, economică şi socială”.

În textul moţiunii se susţine că “guvernarea perdanţilor a sărăcit România !”.

“Fiecare român este mai sărac cu 560 de euro după măsurile care au distrus puterea de cumpărare. În plină explozie a preţurilor, în condiţiile unei creşteri galopante a inflaţiei, Guvernul nu a găsit altă soluţie decât îngheţarea pensiilor, alocaţiilor şi a salariilor. Statisticile oficiale arată clar că puterea de cumpărare a scăzut cu peste 12%. Cu toate acestea, prin lipsa măsurilor de compensare a pierderilor de venit, Guvernul PNL-USR-PLUS-UDMR, a fost mult mai preocupat de lupta pentru putere în interiorul Coaliţiei şi a preferat să condamne la sărăcie peste 7 milioane de români”, potrivit moţiunii.

Social-democraţii acuză că “pierderea controlului asupra creşterii preţurilor la energie şi combustibil a generat o inflaţie galopantă”.

“Vârfurile de preţ la gaze (+65%), electricitate (+45%) şi combustibil (+54%) au antrenat explozia în lanţ a preţurilor, mai ales la alimentele de bază (+14%) şi medicamente (+25%). Cursul valutar doboară, zi de zi, maxime istorice, ceea ce înseamnă, pe scurt, rate mai mari la credite, creşterea preţului facturilor şi scumpirea bunurilor din import”, se arată în textul moţiunii.

În document se spune că “datoria publică creşte cu 1.700 de euro pe secundă”, iar “fiecare român devine mai dator la finalul acestui an cu 2.300 de euro”.

“România riscă să deraieze economic, în condiţiile în care creşterea datoriei publice este aproape dublă faţă de creşterea Produsului Intern Brut’, susţine PSD.

Social democraţii acuză şi faptul că “absorbţia fondurilor europene este la pământ”, iar “capitalul românesc, condamnat la faliment”. În moţiune se arată că “agricultorii ţării au fost umiliţi” şi, “în loc să ajungă pe mesele românilor, munca lor e vândută pe nimic în străinătate”.

PSD susţine şi faptul că în domeniul Transporturilor actuala guvernare “nu a inaugurat niciun kilometru de autostradă” şi “nu a lansat niciun proiect de la zero ca să înceapă lucrările”, ci doar şi-a asumat “marile proiecte de autostrăzi şi poduri lăsate moştenire de PSD”.

Comunităţile locale au fost condamnate la subdezvoltare, prin faptul că Primăriile şi Consiliile judeţene au fost obligate să aloce sume uriaşe pentru lupta cu pandemia şi nici acum Guvernul Cîţu nu le-a decontat aceşti bani, se spune în textul moţiunii.

PSD acuză, totodată, că guvernarea PNL-USR PLUS- UDMR “a ratat toate ţintele asumate în Sănătate”, iar în privinţa Educaţiei, deşi abia a început anul şcolar, aceeaşi guvernare “a închis sute de şcoli, iar pentru restul…a planificat închiderea”.

“Regulile pentru desfăşurarea noului an şcolar, anunţate de miniştrii Educaţiei şi Sănătăţii, arată că şcolile sunt la fel de nepregătite pentru noul val al pandemiei ca şi anul trecut “, se spune în moţiune.

Nu în ultimul rând, PSD susţine că “dreapta” a instalat un “penal” la Palatul Victoria, referindu-se la dosarul instrumentat lui Florin Cîţu în SUA în urmă cu 20 de ani, pentru conducere sub influenţa băuturilor alcoolice, conform Agerpres.

Alte articole

22 sept. 2022 2.00 pm

E vorba despre înființarea consorțiilor administrative – asocierea voluntară dintre două sau mai multe localități învecinate, potrivit proiectului pus în dezbatere publică. Această modificare…

25 ian. 2024 5.30 pm

Reprezentanţii USR îi cer premierului Marcel Ciolacu să nu mai ţină la conducerea Ministerului Sănătăţii o persoană care şi-a dovedit de prea multe ori incompetenţa şi dezinteresul în ceea…

16 apr. 2021 11.16 pm

Ancheta în dosarul 10 August va fi redeschisă, după cererea unui protestatar rănit în timpul protestelor. Este vorba despre Ioan Crăciuneanu, care a fost gazat şi ameninţat de jandarmi la mitingul…

04 feb. 2024 6.14 pm

Decizia luată de Biroul Politic al PNL în luna ianuarie impune un nou cadru strict pentru liderii de filiale, obligându-i să candideze la funcții cheie în alegerile locale din 2024 și stabilind…

camera bodycam politia

23 aug. 2023 3.41 pm

Guvernul PSD-PNL a dat un punct de vedere negativ pentru inițiativa USR care permite dotarea polițiștilor locali cu bodycam-uri. Este inexplicabil acest punct de vedere pentru o inițiativă care protejează…

14 iun. 2024 7.06 pm

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat vineri, după ședința conducerii PSD din județul Brașov, că el a anunțat foarte clar că în luna decembrie nu va candida la funcția de președinte,…