Luni, mai mulți operatori de plajă, membri ai Asociației RESTO din Constanța, au organizat o conferință de presă, prin care și-au expus nemulțumirile față de administrația locală, în legătură cu blocarea drumului de acces din zona plajei Trei Papuci.
Operatorii economici spun că lipsa accesului pe plajă este un abuz și că Horia Constantinescu, director executiv adjunct al Direcției de Servicii Publice, din Primăria Constanța, le-a promis că Primăria Constanța se va ocupa de utilități în zonă. Totodată, aceștia au mai declarat că vor fi debransați în cinci zile de la apă și curent, deoarece au primit notificări de la RAJA și ENEL.
Operator plajă: Vom continua, este doar începutul, probabil vom fi o grupare „Șoșoacă” de Constanța
„La începutul sezonului a venit domnul Horia Constantinescu, ne-a impus să ne cumpărăm containere fiecare în parte, iar dânsul s-a oferit să ne aducă utilitățile. Noi am făcut ce ni s-a spus, Primăria ce a făcut pentru noi? Unde sunt utilitățile trase?Horia Constantinescu nu ne-a dat termen, nu a fost nimic oficial, semnat. Susținere din partea lor nu avem. Ne închid. Ne iau dreptul fundamental la muncă. Noi vom continua. Este doar începutul. Probabil vom fi o grupare Șoșoacă de Constanța”, a spus Mirela Colci, operator de plajă.
Un alt operator: Este sabotaj economic! O să acționăm în instanță Primăria și vom câștiga.
Un alt operator economic a spus că Primăria a făcut Comandamentul Litoral în vară, când el trebuia făcut în martie și a rugat pe unul dintre viceprimarii Constanței să coboare pe plajă, pe acel drum impracticabil, cu un copil în cărucior.
„Primăria face comandament vara ca să se ocupe de toate plajele din oraș. Comandamentul ăla trebuie făcut în martie, înainte să înceapă sezonul estival, să venim cu soluții în prima zi, de la 1 mai până la 1 octombrie. Am trecut de 1 iulie sș din nou ni se pun piedici. Este o atitudine pompieristică. Domnu’ primar și cu echipa lui susțin că vor să facă șoseaua de coastă. Până o să fie ea gata, sper ca măcar copiii mei să o prindă. Am pierdut peste jumătate din clienți pentru că sunt mame cu cărucioare, care vin aici. Este o plajă pentru constănțeni, nu pentru turiști. Tot taluzul a ajuns să fie proprietate privată. Este imposibil. Am vrea canalizare, curent electric, iluminat. Am făcut scări pentru că au căzut oamenii cu copii pe scări. Nimeni nu a făcut nimic de 30 de ani. S-au făcut vile. Știm cum. Cheamă-ne la Primărie să găsim soluții, dar nu închizi drumul. Este sabotaj economic. O să acționăm în instanță Primăria și vom câștiga. Îl rog pe unul dintre viceprimari să coboare pe pietrele acestea cu un cărucior.Din cauza unui privat care vrea să facă aici un bloc a început nebunia. El a închis drumul și a făcut parcare privată cu plată”, a declarat Răzvan Ardelean, operator de plajă.
Horia Constantinescu: Un oraș nu poate fi condus după interesele de grup. Se pare că eu am stricat armonia acestor grupuri
Directorul executiv adjunct al Direcției de Servicii Publice, din Primăria Constanța, Horia Constantinescu, a fost apelat telefonic de către ConstanțaTV, pentru a oferi un punct de vedere în acest caz. Acesta a vorbit despre drumul impracticabil din zonă, care nu există din punct de vedere urbanistic și despre scările de acces construite ilegal, care vor fi demolate.
„Se pare că am devenit oaia neagră pentru tot ce se întâmplă rău în Constanța. Un oraș nu poate fi condus după interesele de grup. Se pare că eu am stricat armonia acestor grupuri. În legătură cu drumul de acces. Acesta nu poate fi realizat ca în curte, el are nevoie de autorizații. Drumul este impracticabil pentru că el nu există din punct de vedere urbanistic. Există scări construite în zona de unde vorbiți. Este adevărat că ele nu duc exact spre acele locații. Acele scări improvizate, construite ilegal vor fi demolate. (n.r, cele din lemn)” a spus Horia Constantinescu.
Directorul din cadrul Primăriei Constanța a făcut referire și la „gradul de împuțenie din zonă”
„Noi avem poze cu gradul de împuțenie din zonă. Unii dintre ei au fost sancționați. Noi am asigurat ridicarea deșeurilor”, a mai precizat acesta.
Horia Constantinescu: În anii 70-80 cu ce mașini veneau la plajă?
Constantinescu a mai declarat că nu este normal ca operatorii economici să își parcheze mașinile pe plajă. „Nu este normal ca operatorii economici să își parcheze mașinile pe plajă. Mașinile de aprovizionare inscripționate pot intra permanent în zonă. Am și eu o întrebare pentru ei. În anii 70-80 cu ce mașini veneau la plajă?”, a mai punctat el.
Directorul de Servicii Publice din cadrul Primăriei Constanța a mai precizat faptul că persoanele cu dizabilități pot ajunge cu Uberul, Boltul sau taxiul până jos, pe plajă, însă trebuie să aibă la îndemână o dovadă pe care să o arate persoanei responsabile cu accesul pe plajă. Totodată, „salvarea are acces pe plajă pe drumul dinspre Portul Tomis și strada Yokohama”, a mai spus Horia Constantinescu.
Horia Constantinescu a mai spus că „realizarea de construcții pe domeniul public reprezintă o faptă penală” și totodată, că „o parte din construcțiile de pe plajă sunt ilegale”.
Acesta a mai făcut referire și la Comandamentul Litoral, care a fost făcut în vară, după cum au declarat operatorii de plaje. „În cazul Comandamentului Litoral, Primăria Constanța a efectuat acțiunile încă din primăvară. Dânșii fac referire la comandamentul litoral făcut de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC)”, a mai punctat el.