Ultimele stiri

Operatorii economici din zona Faleză Nord vor să acționeze Primăria în instanță din cauza blocării drumului de acces spre plajă / Ce spune Horia Constantinescu

 

Luni, mai mulți operatori de plajă, membri ai Asociației RESTO din Constanța, au organizat o conferință de presă, prin care și-au expus nemulțumirile față de administrația locală, în legătură cu blocarea drumului de acces din zona plajei Trei Papuci. 

Operatorii economici spun că lipsa accesului pe plajă este un abuz și că Horia Constantinescu, director executiv adjunct al Direcției de Servicii Publice, din Primăria Constanța, le-a promis că Primăria Constanța se va ocupa de utilități în zonă. Totodată, aceștia au mai declarat că vor fi debransați în cinci zile de la apă și curent, deoarece au primit notificări de la RAJA și ENEL.

Operator plajă: Vom continua, este doar începutul, probabil vom fi o grupare „Șoșoacă” de Constanța

„La începutul sezonului a venit domnul Horia Constantinescu, ne-a impus să ne cumpărăm containere fiecare în parte, iar dânsul s-a oferit să ne aducă utilitățile. Noi am făcut ce ni s-a spus, Primăria ce a făcut pentru noi? Unde sunt utilitățile trase?Horia Constantinescu nu ne-a dat termen, nu a fost nimic oficial, semnat. Susținere din partea lor nu avem. Ne închid. Ne iau dreptul fundamental la muncă. Noi vom continua. Este doar începutul. Probabil vom fi o grupare Șoșoacă de Constanța”, a spus Mirela Colci, operator de plajă.

Un alt operator: Este sabotaj economic! O să acționăm în instanță Primăria și vom câștiga.

Un alt operator economic a spus că Primăria a făcut Comandamentul Litoral în vară, când el trebuia făcut în martie și a rugat pe unul dintre viceprimarii Constanței să coboare pe plajă, pe acel drum impracticabil, cu un copil în cărucior.
„Primăria face comandament vara ca să se ocupe de toate plajele din oraș. Comandamentul ăla trebuie făcut în martie, înainte să înceapă sezonul estival, să venim cu soluții în prima zi, de la 1 mai până la 1 octombrie. Am trecut de 1 iulie sș din nou ni se pun piedici. Este o atitudine pompieristică. Domnu’ primar și cu echipa lui susțin că vor să facă șoseaua de coastă. Până o să fie ea gata, sper ca măcar copiii mei să o prindă. Am pierdut peste jumătate din clienți pentru că sunt mame cu cărucioare, care vin aici. Este o plajă pentru constănțeni, nu pentru turiști. Tot taluzul a ajuns să fie proprietate privată. Este imposibil. Am vrea canalizare, curent electric, iluminat. Am făcut scări pentru că au căzut oamenii cu copii pe scări. Nimeni nu a făcut nimic de 30 de ani. S-au făcut vile. Știm cum. Cheamă-ne la Primărie să găsim soluții, dar nu închizi drumul. Este sabotaj economic. O să acționăm în instanță Primăria și vom câștiga. Îl rog pe unul dintre viceprimari să coboare pe pietrele acestea cu un cărucior.Din cauza unui privat care vrea să facă aici un bloc a început nebunia. El a închis drumul și a făcut parcare privată cu plată”, a declarat Răzvan Ardelean, operator de plajă.

Horia Constantinescu: Un oraș nu poate fi condus după interesele de grup. Se pare că eu am stricat armonia acestor grupuri

Directorul executiv adjunct al Direcției de Servicii Publice, din Primăria Constanța, Horia Constantinescu, a fost apelat telefonic de către ConstanțaTV, pentru a oferi un punct de vedere în acest caz. Acesta a vorbit despre drumul impracticabil din zonă, care nu există din punct de vedere urbanistic și despre scările de acces construite ilegal, care vor fi demolate.
„Se pare că am devenit oaia neagră pentru tot ce se întâmplă rău în Constanța. Un oraș nu poate fi condus după interesele de grup. Se pare că eu am stricat armonia acestor grupuri. În legătură cu drumul de acces. Acesta nu poate fi realizat ca în curte, el are nevoie de autorizații. Drumul este impracticabil pentru că el nu există din punct de vedere urbanistic. Există scări construite în zona de unde vorbiți. Este adevărat că ele nu duc exact spre acele locații. Acele scări improvizate, construite ilegal vor fi demolate. (n.r, cele din lemn)” a spus Horia Constantinescu.

Directorul din cadrul Primăriei Constanța a făcut referire și la „gradul de împuțenie din zonă”
„Noi avem poze cu gradul de împuțenie din zonă. Unii dintre ei au fost sancționați. Noi am asigurat ridicarea deșeurilor”, a mai precizat acesta.

Horia Constantinescu: În anii 70-80 cu ce mașini veneau la plajă?

Constantinescu a mai declarat că nu este normal ca operatorii economici să își parcheze mașinile pe plajă. „Nu este normal ca operatorii economici să își parcheze mașinile pe plajă. Mașinile de aprovizionare inscripționate pot intra permanent în zonă. Am și eu o întrebare pentru ei. În anii 70-80 cu ce mașini veneau la plajă?”, a mai punctat el.

Directorul de Servicii Publice din cadrul Primăriei Constanța a mai precizat faptul că persoanele cu dizabilități pot ajunge cu Uberul, Boltul sau taxiul până jos, pe plajă, însă trebuie să aibă la îndemână o dovadă pe care să o arate persoanei responsabile cu accesul pe plajă. Totodată, „salvarea are acces pe plajă pe drumul dinspre Portul Tomis și strada Yokohama”, a mai spus Horia Constantinescu.

Horia Constantinescu a mai spus că „realizarea de construcții pe domeniul public reprezintă o faptă penală” și totodată, că „o parte din construcțiile de pe plajă sunt ilegale”.
Acesta a mai făcut referire și la Comandamentul Litoral, care a fost făcut în vară, după cum au declarat operatorii de plaje. „În cazul Comandamentului Litoral, Primăria Constanța a efectuat acțiunile încă din primăvară. Dânșii fac referire la comandamentul litoral făcut de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC)”, a mai punctat el.

Declarații:
Tortora Roberto, vicepreședintele RESTO: Am înțeles că sunt niște probleme grave în zona Faleză Nord. Lipsa de acces pe sectorul de plajă este un abuz. O plajă nu poate să fie funcțională în condițiile în care nu are acces din partea turiștilor și a furnizorilor de marfă. În cazul în care avem un accident, avem o problemă. Turistul nu este protejat. Trebuie să propunem Primăriei și ABADL soluții pe care ei trebuie să le asculte. Anul asta este un început pentru afectarea turismului din Constanța și Mamaia.
Constantin Cârlan, operator al unui sector de plajă: În ceea ce privește sectorul de plajă pe care îl dețin, nemulțumirea mea este că nu avem acces, atât noi deocamdată, cât și turiștii care vin la plajă, în sensul să aibă acces cât mai aproape de nisip. Nu să intre pe nisip, nu să intre pe plajă, doar să intre cu mașina atât cât se poate. Soluții sunt. Se poate face sens giratoriu, se pot monta semafoare. Numai bunăvoință trebuie să fie. Noi am investit aici. Sectorul de plajă pe care îl dețin a făcut 800 de metri de canalizare, cu autorizație de construire, cu tot ce trebuie. Nu era datoria mea, era datoria Primăriei, care este obligată prin ordinul Ministerului Turismului să aducă utilitățile la marginea plajei. Este permis accesul pentru administratori chiar pe plajă. Noi nu am cerut să intrăm pe plajă, ci doar ca acest drum care este făcut tot prin participarea investitorilor, într-adevăr, nu este autorizat, dar este făcut. Pe acest drum circulă toată lumea, inclusiv instituțiile statului. Dacă nu ar fi asta nu s-ar putea intra deloc. Turistul vine, blochează intrarea după Rațiu, blochează cartierul Faleză Nord și pleacă. Pleacă și de pe plajă și noi trebuie să plătim dările către stat, să plătim angajații, trebuie să asigurăm condiții optime pentru turiști. O să vină DSV, dacă nu avem apă, curent, scurgere, cum poți să îndeplinești? Noi le-am făcut pe banii noștri, nu vrem să fin ajutați, vrem măcar să fim lăsați în pace să ne putem desfășura activitatea. Altfel închidem, blocăm drumul și plecăm acasă. Nu vine nimeni să vorbească cu noi, să ne întrebe de problemele noastre, să găsim soluții împreună. Asta vrem. Să muncim, vrem să câștigăm un ban corect, vrem să punem umărul la ridicarea turismului în Constanța. Trebuie să înțeleagă și Primăria că fără acces al turistului nu se poate face plajă. Pe unde vine un om de 70 de ani? Nu toată lumea poate să meargă cu Uber. Nu au bani. Cerem sprijin la Primărie să găsească soluții legale.
Operator plajă: Domnu’ primar si cu echipa lui susțin că vor să facă șoseaua de coastă. Până o să fie ea gata, sper ca măcar copiii mei să o prindă
Ardelean Răzvan, operator plajă: Locuiesc în cartier de 30 de ani. Drumul a fost închis de câțiva ani, de când a început să se miște zona. S-au făcut investiții. Am vrut să facem un rând de scări, pentru că scările care sunt acum, în dreptul blocului BM2, sunt scări periculoase. Sunt inegale, abrupte. Sectorul de plajă pe care îl exploatez este lipsit de orice posibilitate de acces auto. Eu sunt specializat pentru petreceri destinate copiilor. Peste jumătate din clienți sunt mămici tinere cu copii în cărucior, care apreciau și veneau aici pentru că este o cale de acces. Actuala conducere a orașului a venit abia în septembrie și nu știe că problemele acestea sunt de câțiva ani. Noi am venit cu soluții și pentru vechea conducere, care nici atunci nu au fost luate în considerare. Ne vine să închidem și să mergem acasă pentru că nu mai e rentabil să mai faci nimic. Investești de la an la an.Primăria face comandament vara ca să se ocupe de toate plajele din oraș. Comandamentul ăla trebuie făcut în martie, înainte să înceapă sezonul estival, să venim cu soluții în prima zi, de la 1 mai până la 1 octombrie. Am trecut de 1 iulie și din nou ni se pun piedici. Este o atitudine pompieristică. Domnu’ primar si cu echipa lui susțin că vor să facă șoseaua de coastă. Până o să fie ea gata, sper ca măcar copiii mei să o prindă. Am pierdut peste jumătate din clienți penti că sunt mame cu cărucioare, care vin aici. Este o plajă pentru constănțeni, nu pentru turiști. Tot taluzul a ajuns să fie proprietate privată. Este imposibil.
Am vrea canalizare, curent electric, iluminat. Am făcut scări pentru că au căzut oamenii cu copii pe scări. Nimeni nu a făcut nimic de 30 de ani. S-au făcut vile. Știm cum. Cheamă-ne la Primărie să găsim soluții, dar nu închizi drumul. Este sabotaj economic. O să acționăm în instanță Primăria și vom câștiga.Îl rog pe unul dintre viceprimari să coboare pe pietrele acestea cu un cărucior.
Din cauza unui privat care vrea să facă aici un bloc a început nebunia. El a închis drumul si a făcut parcare privată cu plată.
Mirela Colci, operator de plajă: La începutul sezonului a venit domnul Horia Constantinescu, ne-a impus să ne cumpărăm containere fiecare în parte, iar dânsul s-a oferit să ne aducă utilitățile. Noi am făcut ce ni s-a spus, Primăria ce a făcut pentru noi? Unde sunt utilitățile trase?Horia Constantinescu nu ne-a dat termen, nu a fost nimic oficial, semnat. Susținere din partea lor nu avem. Ne închid. Ne iau dreptul fundamental la muncă. Noi vom continua. Este doar începutul. Probabil vom fi o grupare Șoșoacă de Constanța.

Alte articole

30 aug. 2023 9.09 pm

Pompierii militari din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitați să intervină miercuri, 30 august în județul Constanța, mai exact între localitățile Peștera și Izvorul Mare. Potrivit primelor…

14 iun. 2024 3.47 pm

Joi, 13 iunie, polițiști din cadrul Poliției Municipiului Constanța – Serviciul Municipal de Investigații Criminale, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria…

04 oct. 2024 4.14 pm

În vederea executării lucrărilor de remediere a unei avarii survenite la nivelul conductei de alimentare cu apă, cu diametrul de 110 mm, de pe strada Sulmona din municipiul Constanța, echipele RAJA…

07 iun. 2024 7.51 pm

Primăria Constanța a decis să nu asigure cinci urne pentru fiecare secție de votare, aşa cum prevede legea cerințelor legale, invocând “rațiuni financiare”. Biroul Electoral Județean…

09 apr. 2024 12.48 pm

Polițiști din cadrul Poliției Municipiului Mangalia au identificat o femeie, de 22 de ani, bănuită de săvârșirea infracțiunii de furt calificat. Astfel, din cercetările efectuate în dosar a…

05 nov. 2024 7.19 pm

Pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dobrogea au fost solicitați să intervină marți, 5 noiembrie, pe DN 38, la ieșirea din localitatea Agigea spre Techirghiol.…