Fuziunea dintre Farul și Viitorul Constanța a fost oficializată luni, 21 iunie, la hotelul Iaki din stațiunea Mamaia, în cadrul unei conferințe de presă la care au asistat: Gheorghe Popescu, președinte, Gheorghe Hagi, Ciprian Marica, Zoltan Iasko, acționari, Tiberiu Curt, vicepreședinte, dar și primarul Constanței, Vergil Chițac, alături de președintele Consiliului Județean, Mihai Lupu.
La conferința de presă au fost și legendele Farului Constanța, dar și reprezentanții suporterilor echipei de la malul mării.
Farul revine în Liga 1 după 12 ani
21 iunie 2021 este data care va rămâne în istoria fotbalului constănţean. Este ziua în care cele două echipe de fotbal ale Constanței au fuzionat sub un singur nume, siglă și palmares. Farul Constanța revine pe prima scenă a fotbalului românesc după o pauză de 12 ani. 2008-2009 a fost ultimul sezon al constănțenilor în Liga 1.
Gică Hagi, antrenorul Farului și noile transferuri anunțate
Noul antrenor al echipei este Gheorghe Hagi. Acesta a anunțat în cadrul evenimentului și câteva transferuri. Este vorba despre portarul Mihai Aioani, cel care a evoluat pentru Chindia Târgoviște sezonul trecut, fostul vârf de la FSCB și UTA Arad, Adrian Petre, un fundaș central cu experiență în prima ligă. Gheorghe Hagi nu i-a pronunțat numele, însă ar fi vorba despre Ionuț Larie, fost jucător la Farul, potrivit Ziare.com și încă un mijlocaș central.
„Am luat cel mai bun portar, după părerea mea, care are 21 de ani, Aioani, care cred că va fi portarul echipei naționale în cel puțin doi ani. Cojocaru și Căbuz au fost lăsați să plece, ca să joace, deoarece era concurența foarte mare și amândoi voiau să joace. Am luat un fundaș central care s-a format la Farul și este unul dintre cei mai buni constructori pe fază ofensivă. O să luăm la mijloc ceva și în atac l-am luat pe Adrian Petre, vârful echipei naționale”, a declarat Gică Hagi.
Constanța va avea un nou stadion
Meciurile din sezonul viitor se vor disputa pe stadionul din Ovidiu, asta până când va fi gata stadionul promis de primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac, o arenă ce va avea o capacitate de 18.000 de locuri. Proiectul se află în studiul de fezabilitate. De acesta se ocupă firma care a elaborat studiul și pentru stadionul „Steaua”, după cum a declarat Vergil Chițac în cadrul conferinței de presă. Actualul stadion va fi demolat, iar noua arena va fi construită în același loc, „puțin deplasat în spate spre Ion Rațiu”, după cum a precizat primarul Constanței.
Edilul a promis că va face tot ce ține de el ca Farul Constanța să joace cât mai curând pe noua arenă.
„Ca primar voi face tot ce ține de mine ca echipa Farul să joace cât mai curând pe noul stadion și ca echipa Farul să își atingă nivelul de ambiție pe care și l-a propus. Căutăm și alte variante pentru a ajuta. Cu siguranță ne vom implica mai mult decât să contruim un stadion”, a declarat Vergil Chițac.
Echipa a plecat în cantonament la Poiana Brașov. Urmează și alte transferuri
Președintele clubului de la malul mării, Gheorghe Popescu, a precizat că jucătorii Farului au plecat astăzi (n.r. luni, 21 iunie) într-un cantonament la Poiana Brașov, timp de zece zile.
„Echipa va pleca astăzi (n.r. 21 iunie) într-un cantonament la Poiana Brașov, unde vor rămâne zece zile, avem și meciuri amicale. Este o perioadă în care toată lumea încearcă să aducă jucători, asta facem și noi. Am adus un anumit număr de jucători, încercăm să mai aducem. Până la finalul lunii august pot veni jucători și pot pleca”, a spus Gică Popescu.
27 de jucători au plecat în cantonament
Lotul deplasat la Brașov – portari: Arpad Tordai, Cosmin Dur-Bozoancă, Ștefan Mușat; jucători: Damian Dussaut, Alexandru Georgescu, Sebastian Mladen, Virgil Ghiță, Alin Dobrosavlevici, Gabriel Dănuleasa, Darius Grosu, Bogdan Lazăr, Josemi, Roberto Mălăele, Eduard Radaslavescu, Andrei Artean, Gabriel Buta, Nicolas Popescu, Constantin Grameni, Carlo Casap, Aurelian Chițu, Vlad Mihalcea, Ianis Malama, Ely Fernandes, Alexi Pitu, Ștefan Bodișteanu, Luca Andronache, Enes Sali.
Lipsesc din acest stagiu de pregătire internaționalii de tineret Radu Boboc, Andrei Ciobanu și George Ganea, aflați în stagiu de pregătire cu Naționala României care va participa la Jocurile Olimpice de la Tokyo.
Programul partidelor amicale de la Brașov:
23 iunie: Farul Constanța – SR Municipal Brașov (ora 17.00)
26 iunie: Farul Constanța – Rapid București (ora 11.00)
30 iunie: Farul Constanța – CS Mioveni (ora 11.00)
30 iunie: Farul Constanța – Chindia Târgoviște (ora 18.00)
03 iulie: Farul Constanța – Csikszereda Miercurea Ciuc (ora 11.00)
03 iulie: Farul Constanța – Petrolul Ploiești (ora 17.00)
Farul Constanța – Cernomore Varna (10 iulie)
Ultimul joc de verificare înaintea noului sezon va avea loc la 10 iulie, pe teren propriu, de la ora 19.00, cu Cernomore Varna (ora 19.00), conform fcviitorul.ro.
Ce se întâmplă cu palmaresul?
Gheorghe Hagi a vorbit la conferința de presă și despre palmaresul echipei.
„Farul Constanța are în momentul de față cea mai bună bază sportivă din România, cea mai bună academie, teren oficial de joc în proprietate privată. Devine un club puternic. Farul Constanța are o istorie de 101 ani. Atât palmaresul Farului, cât și al Viitorului rămân în picioare. Rămâne un club puternic, foarte bine organizat și cu performanțe, cu toate că fiecare club a făcut performanțele lui și împreună suntem mai puternici”, a punctat antrenorul Farului.
Ciprian Marica: Nu vom pierde gratis locul din Liga 2
Locul Farului din Liga 2 nu va fi cedat pe gratis, după cum a declarat acționarul echipei, Ciprian Marica.
„Locul Farului din Liga 2 a fost obținut prin muncă, sacrificiu și așa cum vă spuneam, încercăm ca toate lucrurile din această unitate să le aducem la un loc. Tot ceea ce este bun într-o parte, tot ceea ce a fost construit și folositor nu se pierde. Cu siguranță că nu vom pierde, cel puțin gratis, acel loc”, a spus Marica.
Câteva declarații de la eveniment
Gheorghe Popescu: Un singur nume, un singur brand – Farul Constanța!
Președintele Farului: Într-o țară în care toată lumea se dezbină, iată că există și oameni care doresc să se unească. Eu cred că această fuziune, între cele mai importante branduri din sportul dobrogean, este cea mai importantă mișcare sportivă din istoria sportului constănțean. Această idee a început acum un an de zile când stăteam cu Gică (n.r. Hagi) pe terasă la o cafea. Atunci ne-am gândit ce putem face ca separarea suporterilor, a celor două branduri să o unificăm. Va fi o singură galerie, cele două galerii se vor uni, va fi același spirit. Nu există performanțe și istorie fără legende. Va exista un singur nume, un singur brand: Farul Constanța! În Liga 1 va fi Farul, centrul de copii și juniori, toate echipele care vor juca în competițiile de juniori se vor numi Farul. Separat este entitatea pe care toții o iubim, Academia Gheorghe Hagi, care se va ocupa de copiii între 8 și 13 ani, iar toți jucătorii care fac parte din academie sunt în pepiniera clubului Farul Constanța”.
Tiberiu Curt, vicepreședinte: Este un moment istoric pentru Constanța și pentru suporterii unui club minunat. Am crescut în cadrul acestui club (…) ne dorim să creștem noi idoli pentru generațiile viitoare.
Vergil Chițac: Astăzi este ziua Farului!
Vergil Chițac, primarul Constanței: Astăzi este solstițiul. În popor se spune că este ziua Soarelui, dar este și ziua Farului pentru că se naște noul club de fotbal: Farul Constanța. Constanța și constănțenii au nevoie de Farul. Farul are nevoie de Liga 1 și invers. Este un club simbol al României și este un adevărat reper al societății constănțene. Ziua de astăzi este cea mai fericită zi a fotbalului constănțean de multă vreme încoace. Totul se datorează celor trei domni: Gică Hagi, Gică Popescu și Ciprian Marica, care au fost înțelepți și și-au unit forțele, dar în același timp, merituoși sunt toți fariștii, toți suporterii acestei echipe, care pe cont propriu, acum nu mulți ani în urmă, au reînviat spiritul farist și au pus bazele renașterii acestui brand simbol al Constanței. Fără suporteri, cred că sigur, noi nu am fi fost toți astăzi aici”, a spus edilul.
Primarul Constanței a făcut referire la orgoliile din fotbal, dând exemple Craiova, Cluj și la București (relația dintre Steaua și FCSB). Acesta a spus că fuziunea dintre Farul și Viitorul este un moment istoric în acest context.
„Când ceilalți se dezbină, noi suntem singurul club din țară care face apel la unitate, nu numai cu vorba, ci și cu fapte.
Ciprian Marica, acționar Farul: Nu visam la această zi, să devin partener cu idolul copilăriei mele, Gheorghe Hagi și să îl am ca președinte pe Gheorghe Popescu, omul care a fost alături de mine în primul transfer și îmi dădea primele sfaturi atunci când mă transferam de la Dinamo la Shaktior.
Ciprian Marica a mulțumit în primul rând suporterilor fariști, care au renăscut acest club și au avut încredere în el. Acționarul a mai declarat că a cunoscut în persoana lui Vergil Chițac un om care se pricepe la fotbal și cunoaște istoria Farului.
Gheorghe Hagi, acționarul și totodată, antrenorul Farului: Vreau să mulțumesc tuturor celor care au contribuit în acest proiect. Mulțumesc conducătorilor, oficialităților, îi mulțumesc lui Ciprian Marica că a înțeles că acesta este drumul cel mai bun. Mulțumesc suporterilor, legendelor care m-au crescut. Am crescut și eu la Farul. Este echipa care m-a format și acest brand trebuie dus înainte. Reprezentăm un oraș, un județ, toată Dobrogea. Suntem obligați să facem un fotbal foarte bun. Am o singură strategie: să devin cel mai bun.