La trei zile după ce în județul Constanța a fost pericol de formare a unei tornade, miercuri, în Babadag, județul Tulcea, localnicii au fotografiat un alt nor-pâlnie.
De obicei tornadele și norii pâlnie se formează în supercelule. Mezociclonul este caracteristic supercelulelor, fiind o structură care se rotește. Se mai pot forma nori pâlnie sau tornade și în celule non mezociclonice. De regulă, tornadele non mezociclonice nu sunt atât de violente ca cele formate într-o supercelulă, spun specialiștii.
O parte din județul Tulcea se află sub avertizare cod portocaliu de ploi abundente, descărcări electrice și pe alocuri, grindină și vijelii, până la ora 23:00.
„În jumătatea de est a Munteniei, în cea mai mare parte a Moldovei și nordul Dobrogei, instabilitatea atmosferică va fi accentuată, va ploua abundent, se vor semnala descărcări electrice și pe alocuri grindină și vijelii. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși local 30…40 l/mp și pe spații mici 50…70 l/mp. Temporar vântul va avea intensificări, cu viteze la rafală în general de 50…60 km/h”, potrivit Administrației Naționale de Meteorologie.
Județul Constanța se află sub avertizare cod galben de ploi torențiale, descărcări electrice și izolat grindină tot până miercuri la ora 23:00.
„În intervalul menționat, în nordul Moldovei, sud-estul Transilvaniei și local în Muntenia, Dobrogea și la munte, temporar instabilitatea atmosferică va fi accentuată și se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice și izolat grindină. Cantitățile de apă, în intervale scurte de timp sau prin acumulare, vor depăși 20…25 l/mp și izolat 35…45 l/mp.
Temporar vântul va avea intensificări cu viteze în general de 45…55 km/h, iar în Carpații Meridionali, la altitudini mari, peste 80…90 km/h.
Notă: astfel de fenomene se vor semnala pe spaţii mici şi pe durată scurtă şi în celelalte regiuni”, precizează ANM.
Citește și: A fost pericol de formare a unei tornade, duminică după-amiază, în județul Constanța