Ultimele stiri

USR PLUS Constanța: Această dezordine administrativă face dificilă urmărirea implementării proiectelor și îndeplinirea obiectivelor asumate

Sursa foto: USR PLUS Constanța

 

Grupul consilierilor locali USR PLUS Constanța a anunțat că nu participă la ședința Consiliului Local de vineri.

Iată comunicatul:

„Pentru o guvernare locală coerentă care să ducă la dezvoltarea economică atât de necesară orașului este nevoie de o susținere politică conformă cu votul exprimat de către constănțeni în cadrul alegerilor din septembrie 2020. În acest sens am încheiat un acord de colaborare cu PNL, am dezbătut diverse situații, am agreat anumite soluții și, nu în ultimul rând, ne-am exprimat principiile de la care nu suntem dispuși să ne abatem.
La șapte luni de la preluarea mandatelor constatăm că cele menționate mai sus sunt încălcate în mod repetat și din ce în ce mai des, în detrimentul tratării cu respect a partenerului de guvernare locală USR PLUS.
În consecință, ca ultim resort al invitatiei la dialog, colaborare si respect, consilierii locali USR PLUS nu vor participa la ședința Consiliului Local de astăzi, 28 mai 2021.
Este o modalitate prin care înțelegem să cerem partenerilor noștri din PNL să nu uite ceea ce am promis că vom realiza împreună pentru constănțeni:
🔷🔶 1.Transparență
Programul politic stipulează ca în primele 6 luni Primăria Constanța să regândească procedurile de lucru din administrația locală pentru a putea fi digitalizate într-un procent cât mai mare și să fie disponibile atât online cât și fizic, la ghiseu. Din păcate, în aceste 6 luni nu s-a schimbat nimic. Avem aceleași proceduri birocratice greoaie, hârtii plimbate și aparatură învechită.
🔷🔶 2. Audit extern
Ne-am asumat în campanie realizarea unui audit extern al departamentelor din primărie dar s-a optat pentru ideea unei evaluari interne, ceea ce a dus la situația în care persoane din vechile guvernări, care nu mai au ce căuta în Primăria Constanța, sunt în prezent oameni de bază ai actualei administrații.
🔷🔶 3. Colaborare
Pentru a avea o coaliție funcțională trebuie să respectăm regulile și atribuțiile care au fost stabilite la începutul mandatului. Am ajuns acum în situația în care atribuțiile viceprimarului USR PLUS sunt exercitate de către diferiți funcționari și alte persoane din anturajul primarului Constanței. Această dezordine administrativă face dificilă urmărirea implementării proiectelor și îndeplinirea obiectivelor asumate.
🔷🔶 4. Predictibilitate
Avem nevoie de o administrație predictibilă și de un dialog constant cu cetățenii. S-au luat o serie de decizii în această perioadă, uneori fără studii și consultări publice care să demonstreze eficiența sau necesitatea implementării lor. Aceste proiecte s-au dovedit a nu fi cele mai bune pentru locuitorii orașului. Spre exemplu, instituirea unui număr foarte mare de sensuri unice care au contribuit la aglomerarea traficului din Constanța.
🔷🔶 5. Urbanism pentru oameni
Cazul de la “Lupoaică” este elocvent. Am promis în campania electorală că vom face tot ce stă în puterile noastre pentru a opri construcția din aceasta zonă. Consilierii USR PLUS au depus un proiect de expropriere a întregii zone dar acesta este blocat la nivelul aparatului birocratic al primarului.
🔷🔶 6. Servicii publice la prețuri decente
Orașul verde promis în campanie s-a tranformat într-o junglă urbană la propriu deoarece, în momentul actual, nu există o firmă care să se ocupe de spațiile verzi. Nu putem lăsa vegetația să crească fără toaletări periodice. Au fost 7 luni în care primăria putea rezolva problema întreținerii spațiilor verzi prin renegocierea și reînnoirea contractului cu firma care s-a ocupat până acum de acest proces esențial pentru constănțeni. Între timp s-ar fi putut iniția noi licitații pentru a găsi soluțiile potrivite pentru orașul nostru.
🔷🔶 7. Dialogul cu cetățenii
Acesta nu ar trebui realizat prin intermediul unor funcționari, de la volanul mașinii sau prin intermediul vreunei asociații. În primărie trebuie respectate atribuțiile ce îi revin fiecăruia. De aceea comunicarea publică trebuie lăsată în seama primarului, a viceprimarilor și a departamentului de comunicare.
🔷🔶 8. Guvernare fără PSD
Am transmis constănțenilor mesajul clar că trimitem PSD la groapa de gunoi a politicii din România dar cum poți face asta când din echipa ta fac parte apropiați de-ai lui Nicușor Constantinescu, Liviu Dragnea, Decebal Făgădău și Radu Mazăre?
🔷🔶 9. Concursuri corecte pentru funcțiile publice
Primăria Constanța, până la acest moment, a mimat această idee. S-a adoptat procedura transferului între instituții, fără a scoate la concurs posturi importante din Primăria Constanța.
Având în vedere cele expuse, USR PLUS trage un semnal de alarmă și nu va participa la ședința de azi, 28 mai, a Consiliului Local. Programul de guvernare locală și principiile pe care ni le-am asumat la preluarea mandatelor sunt mai presus de orice. Solicităm partenerilor de guvernare din PNL să își revizuiască politica în relație cu Primaria și să înțeleagă faptul că obiectivele guvernării locale nu pot fi realizate fără respectarea unui parteneriat echitabil cu USR PLUS.

Alte articole

05 apr. 2024 2.19 pm

Consiliul Național al Partidului Umanist Social Liberal (PUSL) s-a reunit vineri, 5 aprilie, la Sala Palatului din București, pentru a-și prezenta lista de candidați pentru alegerile locale și europarlamentare.…

09 iun. 2024 10.00 am

Claudiu Palaz, candidat pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Constanța, și-a exercitat duminică, 9 iunie, dreptul la vot, în jurul orei 09.00. El a votat la secția din cadrul Liceului…

12 oct. 2022 3.53 pm

Președintele Georgiei, Salome Zourabichvili, a fost prezent azi în Portul Constanța, cu ocazia vizitei oficiale pe care aceasta o efectuează în țara noastră la invitația Președintelui României,…

08 dec. 2021 9.32 pm

  USR Constanța a publicat, miercuri seară, un comunicat de presă, prin care atrage atenția că în administrația locală condusă de primarul Vergil Chițac va fi cooptat un nume ce are legături…

28 apr. 2022 3.04 pm

  În vara acestui an ar putea începe lucrările de demolare la stadionul „Farul” din Constanța. Totul depinde de hotârârea de Guvern care va fi dată în luna sau iulie, după cum a precizat…

11 ian. 2022 6.04 pm

  A fost avansat un alt termen pentru redeschiderea Spitalului de Boli Infecțioase Constanța. Primarul Vergil Chițac a recunoscut că a fost ambițios cu primul termen, 15 decembrie, și a oferit…