Primarul Constanţei, Vergil Chiţac, a vorbit miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, despre una din problemele cu care se confruntă oraşul în momentul de faţă: întreţinerea spaţiilor verzi.
După ce Pomacost, firma care se ocupa cu întreținerea spațiilor verzi din municipiul Constanța a cerut rezilierea contractului cu Primăria Constanța, 80% din aceste spații au rămas fără acoperire. În prezent, tot ce înseamnă spații verzi de pe străzi, bulevarde, scuaruri, etc, sunt în administrarea Confort Urban, după cum a declarat și Vergil Chițac.
Edilul a spus că întâmpină dificultăți în privința celor care nu vor să se angajeze pentru această activitate, de întreținere, deși „salariile sunt bune”.
„Ne-a adus în situația (n.r. situația cu firma Pomacost) în care a trebuit la un moment dat să putem administra cu forțele noastre, 80% din spațiile verzi. Din momentul ăla am luat următoarele măsuri: tot ce înseamnă spații verzi de pe străzi, bulevarde, scuaruri, casete, etc, le-am dat în administrare la Confort Urban pentru că ei administrează drumurile și mi s-a părut corect și legislația ne ajută că dacă administrează tot ce înseamnă carosabil, trotuare, borduri, să administreze inclusiv spațiile verzi. Asta a însemnat să le introducem codul CAEN în obiectul de activitate, să modificăm contractul de delegare, să își angajeze oameni, să se capitalizeze, să facă licitații. Și acum sunt utilaje pe care le-am achiziționat, dar trebuie să le primim, pentru că termenul de livrare este de 120 de zile. Lucrul ăsta o să îl rezolvăm ușor ușor. Întâmpinăm dificultăți la faptul că oamenii nu vor să se angajeze. Asta e. Este o realitate. Salariile sunt bune. Părerea mea că peste 3.000 de lei pentru această activitate este bun”, a spus primarul Constanței.
În ceea ce privește parcurile, acestea au fost împărțite în zece loturi și vor fi scoase la licitație pentru a fi întreținute.
„Partea de parcuri care a mai rămas din cele 80% le-am împărțit în zece loturi și le scoatem la licitație pentru că firma fiind atât de mare nu au existat operatori economici interesați de întreținerea spațiilor verzi ca să se poată dezvolta. E puțin probabil să găsim pe unul care să vină să preia toată vegetația asta și am preferat să împărțim în zece loturi, să scoatem la licitație, transparent, dar și procedurile astea durează. Am licitat pentru caietul de sarcini. Nu s-a înscris nimeni. O să facem noi caietul de sarcini până la urmă cu specialiștii noștri, deși aveam nevoie de un consultant”, a mai punctat Vergil Chițac.
Constanța Tv a realizat un material prin care arată imaginea celui mai mare parc din oraș: Parcul Tăbăcărie. În videoclip am surprins și câțiva muncitori, care lucrau fără a avea nimic la îndemână. Aceștia se ocupau de întreținerea spațiilor verzi cu mâinile goale. Nu au primit nici măcar mănuși.
Aici puteți vedea clipul:
Vergil Chițac: Am fost de acord ca parcările rezidențiale să fie licitate. Consiliul Local nu a fost de acord și regulamentul a ieșit altfel
Primarul Constanței s-a mai adresat și asociațiilor de proprietari pentru a îngriji spațiile verzi din jurul blocurilor. Vergil Chițac a spus că dacă parcările rezidențiale erau scoase la licitație, atunci asociațiile de proprietari care organizau licitația rămâneau cu 10 – 20% din bani, care puteau fi folosiți pentru întreținerea spațiilor verzi, însă Consiliul Local nu a fost de acord, iar „regulamentul a ieșit altfel”, a mai spus Vergil Chițac.
„Mai aduc în discuție și spațiile verzi de la blocuri. Vă rog și știți foarte bine că din 2013 există hotărârea de Consiliu Local. Tot asta prevedea. Asociațiile de proprietari trebuie să se îngrijească. Noi îi îndemnăm și acum. Regulamentul parcărilor, promovat în formă finală de mine, dacă vă aduceți aminte, eu am fost absolut de acord ca parcările rezidențiale să fie licitate. Consiliul Local nu a fost de acord și regulamentul a ieșit altfel. Asta este democrația. Licitația trebuia organizata de asociațiile de proprietari și între 10 și 20% din bani le rămâneau lor. Îi capitalizam și cu banii aia puteau să își îngrijească spațiile verzi. Dar dacă Consiliul Local nu a fost de acord, eu nu am ce să fac acum. Va trebui să vedem ce formă găsim de a-i ajuta să își întrețină spațiile verzi din jurul blocului”, a mai declarat edilul.