Miercuri, în sala Remus Opreanu, reprezentanții industriei HoReCa s-au întâlnit cu prefectul Constanței, Silviu Coșa, pentru a purta discuții în legătura cu criza prin care trec „peste 40.000 de companii din industria ospitalității, care au nevoie de sprijin urgent pentru a putea supraviețui și pentru a putea derula un plan de recuperare”, așa cum este prezentat în manifestul înmânat de către Asociația Patronală RESTO prefectului Constanței.
Cei din industria HoReCa au propus mai multe soluții pentru funcționarea restaurantelor, spațiilor de evenimente private și culturale. Printre acestea se enumără: prezentarea unui certificat de vaccinare, test PCR sau rapid făcut cu 48 de ore înainte de a participa la un eveniment sau o masă a la carte și testarea rapidă la intrarea în incinte.
Ce a spus prefectul Constanței:
„Industria HoReCa reprezintă o parte importantă din economia județului nostru, iar contextul pandemic a afectat, fără discuție, multe afaceri din domeniu. Am dorit să aflu, personal, care sunt problemele cu care se confruntă și din ce punct putem pleca.
În primul rând, aceștia se declară nemulțumiți de faptul că activitatea le este afectată odată cu depășirea pragului de 3 infectări la mia de locuitori. Aici, trebuie să le reamintesc că respectarea măsurilor, oricât de nepopulare și restrictive ar fi, reprezintă o condiție necesară pentru a menține sănătatea publică la un nivel pe care îl putem gestiona și pentru a ține spitalele goale. În acest moment, avem un grad de ocupare a spitalelor suport-Covid de peste 65%.
O altă problemă importantă semnalată de reprezentanții HoReCa este modalitatea în care sunt efectuate controalele. Unii dintre ei susțin că sunt foarte multe controale și că există un dublu-standard (unii operatori controlați excesiv, alții deloc). Am avut alături, la această întâlnire, oameni din instituții cu abilități de de control, care și-au notat aceste probleme ridicate și care vor analiza în detaliu modalitatea în care sunt efectuate controalele.
Și eu, la rândul meu, am luat act de toate cele spuse de oamenii din industrie, iar la următorul Colegiu Prefectural, de săptămâna viitoare, voi propune fiecărei instituții a cărei activitate are legătură și cu sectorul HoReCa, să desemneze câte un reprezentant care să fie mereu în legătură cu operatorii economici. Mi-aș dori să aibă loc un schimb de informații, iar propunerile celor din industrie să vină mai ușor către instituții. Noi, de aici, din Prefectura Constanța, vom monitoriza cu atenție solicitările, propunerile, dar și modul în care acestea sunt soluționate.
Chiar dacă sunt alături de toți operatorii economici onești, care vor să creeze locuri de muncă și să ajute comunitatea, trebuie să înțelegem că, pe primul loc, stă sănătatea publică. Măsurile restrictive luate de Guvern vin în beneficiul nostru, al tuturor, iar dacă vor fi găsite soluții să fie sprijinit mai puternic sectorul HoReCa, voi fi unul dintre susținători. Dar, repet, doar în condițiile în care nu este periclitată sănătatea cetățenilor”, a transmis Silviu Coșa.
Ce manifest au transmis cei de la RESTO: Aici puteți vedea documentul.
#RECONSTRUIMHORECA – Peste 40.000 de companii din industria ospitalității au nevoie de sprijin urgent pentru a putea supraviețui și pentru a putea derula un plan de recuperare
Asociatia Patronală RESTO este Organizatie patronala reprezentativa a industriei ospitalității din Constanta, infiintata legal prin Hotararea judecatoreasca nr. 2764/11.03.2021, ce are misiunea de a susține și de a promova interesele și valorile comune ale membrilor săi, care astăzi reunesc peste 70 de restaurante, hoteluri, cafenele, baruri, cluburi, saloane de evenimente si operatori cu activitate conexa industriei turismului, la nivel local si judetean.
Industria Turismului și a Ospitalității se confruntă cu o criză profundă
Înainte de criza COVID-19, in industria HORECA din România activau:
• 40.000 de societăți comerciale cu capital 100% românesc având o cifră de afaceri de 5 miliarde euro
Și
• Aproximativ 400.000 de angajati reprezentând 10% din numarul total al angajaților care activează in sectorul privat (190.000 de angajați direct implicați si aproximativ 210.000 angajați ai furnizorilor de produse, materii prime și servicii).
Totodată industria noastră locala contribuia semnificativ la evoluția unor companii ce dezvoltă afaceri locale în domenii conexe, precum agricultură, furnizori locali de ingrediente, producători și distribuitori materie primă în bucătărie, importatori și distribuitori de produse alimentare, prestatori de servicii dedicate industriei, precum și sisteme de gestiune, curățenie, transport, logistică, ambalaje.
Urmare a crizei datorată pandemiei globale și a măsurilor restrictive prelungite instaurate de autorități, industria noastră este în prezent cea mai afectată, înregistrând un declin brusc care a dus la scăderea cifrei de afaceri cu aproximativ 70% față de anul 2019 și a determinat suspendarea activității în cazul a peste 50% dintre operatori.
La nivel european, conform evaluării Comisiei Europene, turismul este unul dintre cele mai importante ecosisteme, afectat de pandemia COVID-19 și necesită o investiție în valoare de 161 miliarde EUR pentru a reveni la nivelul dinaintea crizei.
Fără această regenerare sectorială, riscurile socio-economice sunt severe.
Europa a înregistrat o scădere cu 70% a sosirilor de turiști în 2020, 11,5 milioane de locuri de muncă din industrie fiind deja afectate.
HORECA poate funcționa!
Lăsați industria să reia activitatea, reluarea vieții economice este esențială!
Industria HORECA trebuie decuplată de la incidența de 3/1000, în baza următoarelor argumente , din urmatoarele argumente :
1. Nu există studii concrete care să demonstreze vreo legătură între funcționarea restaurantelor și creșterea cazurilor de îmbolnăvire, avem iată o un exemplu elocvent, actual. Din 25 ianuarie, de când restaurantele pot funcționa la interior, nu s-a înregistrat nicio creștere a cazurilor. Din contră și, din păcate, conform celei mai recente analize INSP, în ultimele 2 săptămâni s-au înregistrat creșteri considerabile ale cazurilor de infectare în rândul copiilor, în urma începerii școlilor din 8 februarie. Se observă că ratele de incidență săptămânală au crescut majoritar în grupa de vârsta 0-19 de ani, cu peste la 60%, versus celelalte grupe de vârstă, unde nu s-au înregistrat creșteri. Întreg studiul este disponibil în anexa acestui memoriu.
2. Reglementările sunt respectate la nivel național de către toți operatorii
3. Nu există niciun argument științific pentru care restaurantele să nu poată funcționa la 30% din capacitate, cu restricții și măsuri de protecție adecvate.
4. Se apropie sezonul teraselor și oamenii au nevoie să iasă. Oamenii nu mai vor să fie blocați și ținuți departe de activități atât de firești și atât de necesare omului, precum mersul la spectacole, la teatru, ieșitul la restaurant.
Propunem o soluție care să dea posibilitatea funcționării fără restricții a restaurantelor și spațiile de evenimente private și culturale, în următoarele situații:
1. Prezentarea unui certificat de vaccinare
2. Testare PCR sau test rapid cu 48 de h înainte de a participa la un eveniment sau o masă a la carte
3. Testare rapidă la intrarea în incinte.
Cu un sprijin adecvat, turismul și ospitalitatea pot fi unul dintre cele mai eficiente motoare pentru a asigura o dezvoltare durabilă în 2021, pentru Constanta si Judetul Constanta și nu numai. Sectorul susține ocuparea forței de muncă în toate domeniile, contribuie la incluziune socială si bunăstare și generează venituri necesare pentru a păstra identitatea comunității și patrimoniul cultural.
Susținem o revenire cu precauție, iar siguranța comunității este primordială, pentru a ne putea bucura cât mai curând de un trend ascendent în industria turismului. Pentru aceasta, avem toată deschiderea de a colabora și de a susține programul de măsuri de siguranță, pentru care ne bazăm pe sprijinul autorităților locale si central, pentru a fi implementat și respectat cu rigurozitate și conform cu legislația în vigoare.
Solicitam Prefecturii Constanta sa transmita Guvernului Romaniei solicitarile si revendicarile noastre si sa medieze constituirea de Grupuri de lucru in care reprezentantii RESTO sa lucreze impreuna cu reprezentanti ai DSP, DSV, ANSVSA, ANPC, ANAF, ITM, ABADL, ai Primariei Constanta si Politiei Locale Constanta, precum si ai Prefecturii Constanta, in vederea organizarii de Intalniri pentru Informare si Preventie, ( pentru clarificarea si solutionarea problemelor cu care se confrunta comunitatea operatorilor HORECA din judetul Constanta) , dar si in vederea pregatirii Sezonului estival 2021 ( in contextul in care tari concurente precum Grecia si Turcia si-au anuntat deja politicile si strategiile nationale pentru a atrage cat mai multi turisti in acest an).
Misiunea noastră rămâne cea de a apăra interesele industriei locale de ospitalitate și de a fi un sprijin pentru antreprenorii din domeniu, care în această perioadă de confuzie generală, au nevoie de ghidaj si sustinere și de o comunitate puternică. In acelasi timp, asiguram si oferim dialog si colaborare reprezentantilor autoritatilor locale, ca partener de dialog asociativ, pentru a parcurge cu costuri si pierderi cat mai reduse aceasta perioada de mare provocare pe care o traversam.