Ultimele stiri

DNA: „Proiectul în valoare de 750 milioane de euro de extindere a plajelor de pe litoralul Mării Negre nu este blocat de vreo anchetă a procurorilor DNA și nici nu există/a existat vreo intenție în acest sens”

Sursa foto: Digi 24

 

Marți, Biroul de Informare și Relații Publice al DNA a făcut precizări în legătură cu proiectul în valoare de 750 de milioane de euro pentru extinderea plajelor de pe litoralul Mării Negre și a precizat că acesta nu este și nu va fi blocat de o anchetă a procurorilor DNA.

Iată comunicatul DNA: 

„Proiectul în valoare de 750 milioane de euro de extindere a plajelor de pe litoralul Mării Negre nu este blocat de vreo anchetă a procurorilor DNA și nici nu există/a existat vreo intenție în acest sens.
Această informație a apărut în contextul înregistrării, la Serviciul teritorial Constanța, a unei anchete penale in rem (față de suspiciunea comiterii unor fapte de natura penală) în care se verifică legalitatea modului în care autoritățile competente au aprobat pentru exploatare un perimetru aflat în situl arheologic subacvatic „Platforma continentală a litoralului românesc al Mării Negre (județul Constanța), perimetru despre care existau indicii că ar conține vestigii arheologice.
Este adevărat că în cadrul anchetei penale s-a solicitat Căpităniei Zonale Constanța să interzică accesul navelor și/sau exploatarea fundului Mării Negre pe un perimetru restrâns, strict delimitat (din totalul de 4,33 km2 reprezentând perimetrul destinat extragerii nisipului numai o suprafață de aproximativ 1,9 km2 a fost supusă interdicției), însă activitatea de extragere a nisipului destinat lărgirii plajelor a continuat fără constrângeri în imediata vecinătate a zonei restricționate (situată la aprox. 7-8 km de malul mării), respectiv în restul perimetrului.
În zilele de 24 și 26 februarie 2021, la solicitarea procurorilor, specialiștii din cadrul Centrului de Scafandri Constanța, ai Poliției de Frontieră – Garda de Coastă – Grup Nave Constanța, precum și un arheolog scafandru au cercetat perimetrul și au identificat, cu ocazia scufundărilor, câteva fragmente lemnoase cu potențial arheologic situate în apropierea zonei în care se realizaseră extrageri de nisip. Fragmentele urmează a fi expertizate pentru a se stabili eventuala lor valoare istorică.
Ca urmare, la data de 1 martie 2021, s-a solicitat Direcției Județene pentru Cultură Constanța luarea măsurilor prevăzute de lege pentru stabilirea zonei de protecție și conservarea in situ a zonei în care au fost identificate fragmentele cu potențial arheologic.
Având în vedere stadiul anchetei, alte detalii nu pot fi oferite în acest moment. Vom reveni cu detalii în momentul în care situația judiciară va permite acest lucru”.

Alte articole

07 nov. 2024 6.43 pm

Administraţia Naţională „Apele Române” (ANAR) a anunţat, joi, că 40% din subsectoarele de plajă scoase la închiriere au fost adjudecate, iar suprafeţele se află în Mamaia, Eforie Nord şi…

22 iul. 2023 5.42 pm

La data de 21 iulie a.c, polițiști din cadrul Serviciului Rutier au reținut, pentru 24 de ore, un bărbat, de 24 de ani, bănuit de comiterea infracțiunilor de conducerea unui vehicul fără permis…

23 iun. 2021 12.20 pm

   Județele Constanța și Tulcea se află sub atenționare meteorologică cod galben de averse torențiale, frecvente descărcări electrice, vijelii și grindină, până la ora 22:00. Astfel,…

25 iul. 2023 5.05 pm

Consiliul Judeţean Constanţa a semnat o nouă finananţare PNRR, a anunțat Vicepreședintele USR al CJC. Miercuri 26.07.2026, ora 13:00, la Palatul Victoria, va avea loc ceremonia de semnare a contractului…

07 oct. 2023 7.30 pm

Pentru asfaltarea carosabilului în intersecția Trocadero, începând de luni, 9 octombrie, ora 05:00, până marți, 10 octombrie, ora 22:00, circulația rutieră va fi restricționată pe bulevardul…

19 nov. 2023 11.45 am

Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod galben de intensificări ale vântului pentru zone din sudul Moldovei, estul Munteniei şi Dobrogea, valabil duminică, 19 noiembrie, în intervalul…