Ultimele stiri

Proteste violente la Moscova: 40.000 de persoane prezente la mitingul declanșat de Aleksei Navalnîi împotriva lui Vladimir Putin. 2000 de persoane au fost reținute

Sursa foto: BBC

 

Poliția rusă a reținut peste 2 000 de persoane în urma protestelor din Moscova, venite în sprijinul liderului opoziției, Aleksei Navalnîi, aflat în închisoare, potrivit BBC.

Zeci de mii de oameni au participat la unul dintre cele mai mari mitinguri împotriva președintelui Vladimir Putin din ultimii ani. La Moscova, forţele de ordine au intervenit violent asupra protestatarilor.

Navalnîi, cel mai cunoscut critic al președintelui Putin, a produs protestele după arestarea sa de duminica trecută. El a fost reținut după ce s-a întors la Moscova de la Berlin, unde se recuperase după un atac aproape fatal. La întoarcere, el a fost imediat arestat și găsit vinovat de încălcarea condițiilor de eliberare condiționată. El spune că este o înscenare pentru a-l reduce la tăcere.

„Lasă-l să plece!’ – au strigat cei prezenți la miting

OVD Info, un ONG independent care monitorizează mitingurile, a declarat că aproximativ 2 800 de persoane au fost reținute, dintre care peste 1 000 numai la Moscova. Kremlinul nu a comentat.

Protestatar: „M-am săturat să-mi fie frică”

Demonstrațiile neautorizate au avut loc din Extremul Orient și Siberia și Moscova și Sankt Petersburg. De la adolescenți până la persoane în vârstă, aceștia au cerut eliberarea lui Navalnîi.

Cel puțin 40.000 de persoane s-au alăturat unui miting în centrul Moscovei, a estimat agenția de știri Reuters. Observatorii spun că acesta a fost cel mai mare protest din capitală de la demonstrațiile din 2019. Ministerul de Interne al Rusiei a spus însă că numărul protestatarilor af fost de 4.000 de persoane.

În piața Pușkin din oraș, unii protestatari au scandat “Libertate lui Navalnîi” și “Putin pleacă!” O femeie a declarat pentru BBC că a decis să se alăture manifestației deoarece „Rusia a fost transformată într-un lagăr de prizonieri”.

Serghei Radchenko, un protestatar în vârstă de 53 de ani din Moscova, a declarat pentru Reuters: „M-am săturat să-mi fie frică. Nu m-am prezentat doar pentru mine și Navalnîi, ci pentru fiul meu, pentru că nu există viitor în această țară”.

Lyubov Sobol, un consilier proeminent al  lui Navalnîi, care fusese deja amendat pentru că le-a cerut rușilor să se alăture protestelor, a postat pe Twitter o înregistrare video în care poliția a îndepărtat-o de la un interviu acordat reporterilor.

Soția lui Navalnîi, Yulia, a laut parte pentru scurt timp la miting. Ea a postat pe contul său de Instagram un story cu: „Îmi cer scuze pentru calitatea slabă. Lumina este foarte proastă în duba poliției.”

Unii protestatari au mărșăluit spre închisoarea de înaltă securitate unde este deținut  Navalnîi, iar mulți au fost arestați.

Între timp, o sursă independentă de știri, Sota, a declarat că cel puțin 3 000 de persoane s-au alăturat unei demonstrații în orașul Vladivostok, dar autoritățile locale de acolo au pus cifra la 500.

Imaginile de la AFP au arătat că poliția a bătut  câțiva protestatari cu bastoane.

În orașul siberian Yakutsk,  cei care au participat la micul protest au îndurat temperaturi de până la -50C (-58F).

Înainte de mitinguri, autoritățile ruse promiseseră o represiune dură. Câțiva dintre apropiații lui Navalnîi, inclusiv purtătoarea sa de cuvânt Kira Yarmysh, au fost arestați la începutul săptămânii. Susținătorii săi au cerut mai multe proteste weekendul viitor.

Navalnîi este un militant anticorupție și cea mai proeminentă față a opoziției Rusiei față de președintele Vladimir Putin.
A încercat să intre în cursa prezidențială din 2018, dar a fost exclus din cauza unei condamnări despre care susține  că a fost făcută politic.

Semnal slab și probleme cu conexiunea la internet

Sâmbătă au fost raportate întreruperi ale acoperirii semnalului telefonului mobil și internetului, deși nu se știe dacă acest lucru a fost legat de proteste. Aplicația TikTok a fost inundată de videoclipuri care promovează demonstrațiile și transmit mesaje virale despre  Navalnîi.

Ca răspuns, compania oficială de supraveghere a Rusiei, Roskomnadzor, a cerut ca TikTok să dea jos orice informație “care încurajează minorii să acționeze ilegal”, amenințând cu amenzi mari. Ministerul Educației le-a spus părinților să nu le permită copiilor lor să participe la nicio demonstrație.

Într-un impuls pentru a obține sprijin înaintea protestelor, echipa lui Navalnîi a lansat o înregistrare video despre o stațiune de lux de la Marea Neagră despre care susțin că aparține președintelui Putin – acuzație negată de Kremlin. Videoclipul a fost vizionat de peste 65 de milioane de oameni.

Alte articole

27 feb. 2022 4.37 pm

  Biroul de presă al Administraţiei Prezidenţiale din Ucraina a confirmat o întâlnire a echipelor de negociere ruse şi ucrainene. Comunicat: „Alexandru Lukașenko l-a sunat pe Vladimir Zelensky.…

25 mart. 2022 3.43 pm

  Ucraina a cerut vineri Uniunii Europene să îşi închidă frontierele cu Rusia şi Belarus, ţară aliată cu Moscova în invazia trupelor ruse din Ucraina, relatează AFP, citată de Agerpres.…

31 oct. 2022 1.23 pm

O rachetă rusească, interceptată și doborâtă de sistemul antiaerian ucrainean, a căzut pe teritoriul Republicii Moldova, provocând daune locuințelor din zonă, transmite site-ul Deschide.md.…

16 feb. 2022 2.47 pm

  Rusia vrea ca NATO să promită public că nu va primi Ucraina în rândurile sale, a declarat miercuri diplomatul rus Konstantin Gavrilov, informează agenţia rusă de presă RIA, citată de…

26 feb. 2022 12.29 am

  Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis un nou mesaj către ucraineni, în noaptea de vineri spre sâmbătă. El a spus că în cursul nopții vor avea loc noi atacuri. „Trebuie…

09 mart. 2022 11.44 am

  Rusia a oferit Ucrainei în negocieri o versiune “finală” a propunerii sale de a pune capăt crizei, iar preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski trebuie să o accepte sau să o…