Voi începe cu părere de rău că nu am scris mai devreme, în urmă cu aproape două luni, despre un subiect ce a luat amploare abia acum câteva zile, după ce și Poliția Capitalei cercetează videoclipurile urcate de Alexandru Cumpănașu pe contul personal de Tik Tok, unde acesta are, pe lângă mesaje pentru elevi în “lupta” lor cu profesorii, și discuții cu minore, care ar putea intra în sfera Codului Penal, din cauza tentei sexuale.
Faptul că am această aplicație în telefon se pare că nu a fost atât de inutil pe cât credeam și cred uneori. Iată că oferă pe lângă un conținut, de cele mai multe ori, destul de slab calitativ, și studii de caz, cum este cel în care personajul principal este Alexandru Cumpănașu, devenit erou pentru mulți elevi din România.
Peste 500.000 de persoane de pe platforma chinezească, numită Tik Tok, urmăresc în prezent un fenomen ce a scăpat de sub control în România. Este vorba despre contul “profu.online”, deținut de fostul candidat la alegerile prezidențiale din 2019, Alexandru Cumpănașu. Da, ați citit bine, peste 500.000 de oameni, cei mai mulți dintre ei fiind elevi. Ca să vă faceți o idee, în anul 2020, în prima sesiune, cea din vară, a examenului de Bacalaureat, au promovat 92.300 de elevi, iar în cea din toamnă, alți 11.742. În total, 104.042 de elevi, aproape de cinci ori mai puțini decât numără contul de Tik Tok al lui Alexandru Cumpănașu. Ca să mai vedeți încă o dată impactul acestui număr, în anul 2019, candidatul Alexandru Cumpănașu, a reușit să strângă 141.004 de voturi, atât din țară, cât și din diaspora, la alegerile prezidențiale. Născut în Caracal, locul unde a avut loc tragedia în care nepoata lui, Alexandra Măceșanu, și-a pierdut viața după ce a fost ucisă de Gheorghe Dincă, Alexandru Cumpănașu a decis să candideze în anul 2019, după tragedia petrecută în acea vară.
Dar să ne întoarcem în zilele noastre. Pe fondul epidemiei de coronavirus, elevii din România sunt nevoiți să studieze de acasă, online. Interacțiunea profesor-elev nu este la fel din fața unui ecran. Este dificilă conexiunea dintre cei doi actori de la distanță. Aceasta era una complicată și la școală în unele cazuri. Fiecare parte are nemulțumiri. Unii profesori se plâng de lipsa atenției la ore din partea anumitor elevi, iar cei din urmă se plâng de tratamentul profesorilor și volumul mare de teme. Sunt lucruri care au existat și vor exista întotdeauna. Important este să se păstreze un echilibru între cele două părți. Însă se pare că “cei mici” au primit un ajutor din partea “supereroului “, intitulat și “profu online”, cel care îi încurajează să lupte cu sistemul și cu profesorii. Acest personaj, rupt din benzile desenate, este pregătit să scoată mereu telefonul, să pornească aplicația și să fie alături de elevi. A devenit un model pentru peste 500.000 de persoane de pe Tik Tok și are peste 3600 de videoclipuri în care interacționează cu elevii, mai ales, elevele minore, pe care nu le laudă doar pentru inteligența lor, cât și pentru aspectul fizic. „Eu cred că tu ai un păr frumos, nu eu, dar ma rog… Eu nu-mi închipui să… (neinteligibil) unei fete de 16 ani, cum ești, o fată destul de dezvoltată, la liceu sportiv să faci în fiecare zi… Până la urmă, nu e de profesor sau de profesoară… Până la urmă, de colegii tăi, care stau și se uită la fundul tău, adică sunt niște chestii care pe mine m-ar fi marcat pe viață, ți-o spun sincer”, i-a spus Cumpănașu unei eleve de 16 ani pe Tik Tok.
Este bine că acest fenomen a fost făcut public abia acum după ce a făcut peste 500.000 de urmăritori? Asta vom vedea pe viitor. Nu trebuie uitat însă că astfel de cazuri, ce par izolate la început, riscă să ia amploare. Ca să rămânem tot la capitolul “eroi”, să nu uităm faptul că alegerile parlamentare de la sfârșitul lui 2020 au oferit o surpriză de proporții pentru mulți români, cei care au ignorat un alt fenomen, numit “AUR”, partidul care a obținut 10% din voturile alegătorilor, înființat în urmă cu puțin peste un an. Copreședintele AUR, George Simion, candida din postura de independent în anul 2019 la alegerile europarlamentare, când a obținut 1,21%. Evoluția acestui partid, care poate intra tot la capitolul “supereroi”, cel puțin pentru 10% dintre români, a fost ignorată de clasa politică, chiar și de sondaje, care abia în ziua alegerilor parlamentare dădeau AUR un scor peste pragul electoral de 5%. Nici atunci mulți nu credeau, iar printre aceștia mă includ și eu. Am fost mai catolic decât Papa până când nu am văzut primele rezultate. A fost un fenomen ce este studiat și acum, ce poate intra cu ușurință la capitolul teoretic, numit “spirala tăcerii”.
Ceea ce ar trebui să îi pună pe gânduri pe cei din clasa politică nu este doar prezența scăzută la vot de la ultimele alegeri (31%) și votul acordat masiv unui partid necunoscut, ci faptul că oamenii, de la mic la mare, caută eroi. Se uită după persoane care sunt alături de ei, mai ales în aceste vremuri dificile, în care COVID-19 ne-a acaparat modul de a conviețui. Însă, totodată, cineva trebuie să iasă public și să le spună că există și personaje negative, iar eroii lor nu sunt chiar ceea ce par.