Ultimele stiri

Omagiul adus de oamenii de cultură din Constanța după moartea Doinei Păuleanu

 

Oamenii de cultură din Constanța au primit cu greu vestea că directorul Muzeului de Artă, istoricul, criticul de artă, Doina Păuleanu, a pierdut lupta la cei 72 de ani de viață, cu această cumplită boală, numită COVID-19. Aceștia au dorit să aducă un omagiu celei care a fost unul din cei mai reprezentativi oameni de cultură din județul Constanța.

Aurelia Lăpușan: Este greu să-mi imaginez cât de mare este și va rămâne golul lăsat de Doina Păuleanu în cultura constănțeană

Vestea că nu mai este Doina Păuleanu printre noi a căzut ca un trăznet în aceste zile de pregătire pentru primirea bucuriei Crăciunului. După pierderea profesorului Unc, după alte mai multe personalități ale elitei noastre care s-au urcat nedrept și pe neașteptate în stele, această veste nu face decât să adune regrete, lacrimi, tristețe și toată neputința noastră.

Este greu să-mi imaginez cum s-a putut lăsa învinsă de un netrebnic virus nevăzut și necunoscut ea, Doina Păuleanu, care domina prin forța minții, a inteligenței, a erudiției, a fizicului, ea cea care a știut să scotocească în istorii uitate pentru a readuce la lumină, valorizându-le, informații, cărți de referință. Este greu să-mi imaginez cât de mare este și va rămâne golul lăsat de Doina Păuleanu în cultura constănțeană. I-am admirat și prețuit marile lucrări semnate, munca neobosită pentru salvarea patrimoniului cultural al orașului, zâmbetul, prietenia. A semnat numeroase cărţi, volume de artă, lucrări de istorie a artei, de management cultural sau antropologie urbană. Pentru toate realizările sale a fost recompensată de-alungul timpului, cu numeroase premii. Pentru ea, citez, pentru că mi-a plăcut enorm, ”Constanța era o insulă misterioasă cu peste 2.500 de ani de istorie, o zonă care ne leagă de marile mituri ale omenirii, de marile zone în care s-a născut civilizația lumii și că aici, în această parte de lume, prin intermediul acestui promontoriu, care este o peninsulă, s-a săvârșit în fond, din cele mai vechi timpuri, acest amestec de populație, care s-a păstrat până în zilele noastre sub forma unui mozaic interetnic dintre cele mai fascinante”.

O cunosc de peste 35 de ani, și fără să-i fi fost aproape ne-am intersectat drumurile și interesele în nenumărate ocazii. Inclusiv atunci când amândouă am primit mult onoranta distinctie de cetățean de onoare al județului Constanța. În tăcerea care s-a lăsat astăzi în inimile noastre, îmi plec fruntea la catafalcul celei care a fost Doina Păuleanu, convinsă că acolo unde va urca pe scările cerului îi va încânta pe toți cu erudiția, elocința și șarmul ei inconfundabil. Dumnezeu să o odihnească în pace și să aline suferința celor care i-au fost aproape și au iubit-o”, a spus cu durere în suflet, poetul, prozatorul, jurnalistul și conferențiar universitar doctor, Aurelia Lăpușan, alături de care, Doina Păuleanu a primit în ianuarie 2019, titlul de „Cetățean de onoare al Județului Constanța”.

Dan Cojocaru: Cultura orașului Constanța a rămas astăzi mai săracă

„Cultura orașului Constanța a rămas astăzi mai săracă… Golul rămas după moartea doamnei Doina Păuleanu nu cred că se va mai putea umple vreodată. O personalitate cu o cultură impresionantă, o pregătire desăvârșită toate însoțite de un spirit de luptător înăscut mă fac să cred că nu va mai exista foarte curând cineva care să se poată măcar apropia de nivelul Doinei Păuleanu. Ne este greu să vorbim la trecut…”, a spus coordonatorul Centrului Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin” și actorul Teatrului de Stat Constanța, Dan Cojocaru.

Doina Voivozeanu: Doina Păuleanu a fost o luptătoare dedicată salvării simbolurilor orașului Constanța

„Prima întâlnire cu Doina Păuleanu a fost undeva prin anul 1993. Am avut atunci prilejul să decopăr un om cu o cultură generală fabuloasă, îndrăgostită de artă, cu o pregătire profesională de excepție. Doina Păuleanu a fost, o luptătoare dedicată salvării simbolurilor orașului Constanța. Și spun asta făcând referire nu numai la clădirea Cazinoului. Deși a poposit în orașul de la mare coborând de la munte și-a însușit noul “acasă” poate chiar mai mult decât mulți dintre cei născuți aici. O pierdere imensă pentru cultura constănțeană! Dumnezeu să o odihnească în pace!”, a declarat prof. Doina Voivozeanu, fost Director General al Centrului Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”.

Ileana Ploscaru: Întotdeauna, la fiecare discuție purtată cu ea aveai ceva de învățat

„O pierdere imensă! Am avut o admirație deosebită pentru cultura ei vastă, dăruirea, pasiunea pentru tot ce era frumos dar și util. Întotdeauna, la fiecare discuție purtată cu ea aveai ceva de învățat. Mă doare sufletul… Dumnezeu să o odihnească în pace!”, a spus Ileana Ploscaru, actriță, cetățean de onoare al orașului Constanța.

Anton Antoniadis: O luptătoare pentru ideile și năzuințele noastre

„Uneori diminețile sunt triste… Uneori unele vești apărute în pragul acestor dimineți cad ca un trăznet peste noi! Și totuși, într-o astfel de zi Cerul s-a deschis și judecând după soarele care a ieșit astăzi după săptămâni lungi de penumbră ne arată că Dumnezeu a primit-o acolo sus lângă el pe cea care a fost un OM deosebit. Doina Păuleanu. O păstrătoare nu numai a tradițiilor ci și a istoriei acestor locuri. O luptătoare pentru ideile și năzuințele noastre. Doamnă Doina Păuleanu, Dumnezeu să vă aibă în paza lui!”, a spus Anton Antoniadis, Președintele Uniunii Elene din Constanța, Vice Președintele Uniunii Elene din România.

Anaid Tavitian: Una dintre cele mai tenace susținătoare a existenței excelenței și originalității spațiului Dobrogean

„Arareori se regăsesc laolaltă, la o personalitate, erudiție, generozitate, optimism, sensibilitate, o mare putere de muncă, darul oratoriei. Fiica muntelui, s-a legat prin fire trainice și multă dragoste de tărâmul dintre Dunăre și Mare. A fost prin operă, scris și nu numai, una dintre cele mai tenace susținătoare a existenței excelenței și originalității spațiului Dobrogean. Dumnezeu să o odihnească!”, a spus Anaid Tavitian, teatrolog.

 

 

Alte articole

12 iul. 2022 10.35 am

  Universitatea „Ovidius” din Constanţa (UOC) a participat, în perioada 1 – 6 iulie 2022, la Mardin, în Republica Turcia, la cel de-al doilea eveniment de învățare, predare și formare…

17 iul. 2023 2.42 pm

Evenimentele vor avea loc pe scena din fața Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” și vor începe la ora 20:00, transmite municipalitatea prin intermediul unui comunicat de…

23 iun. 2023 2.18 pm

Castelul de la Balcic găzduiește Zilele Culturii Românești în perioada 22 iunie – 2 iulie 2023, transmite presa bulgară, citată de G4Media.ro. Evenimentul se desfășoară în parteneriat cu…

28 aug. 2023 12.09 pm

Consiliul Județean Constanța, prin Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”, în parteneriat cu ARTEXIM, vă invită la recitalul cameral vocal – instrumental ,,George Enescu…

20 iul. 2022 11.55 am

  Asociația Info Sud-Est a lansat, miercuri, proiectul Heritage Constanța, prima arhivă digitală a patrimoniului cultural din județul Constanța. Proiectul este lansat la zece ani de la apariția…

18 apr. 2024 3.06 pm

Avanpremiera spectacolului „Casa Bernardei Alba” de Federico García Lorca în regia Dianei Mititelu a fost programată la Teatrul de Stat Constanța în datele de 26 și 27 aprilie, de la ora 19:00.…